7/22/2015

פשטידת תירס - Corn pie

Yum
בס"ד

פשטידת תירס מאוד טעימה וממש קלה להכנה.

Easy to prepare and tasty corn pie.
 

 
אני מאוד אוהבת תירס והוא גם מאוד בריא שכן הוא עשיר בויטמינים: מקבוצת ויטמינים B שביניהם אחראים לתפקוד מערכת העצבים, למטבוליזם של פחמימות וחלבונים בגוף וחומצה פולית, ויטמין A האחראי לבריאות העיניים והעור וויטמין E שהינו נוגד חמצון.
בנוסף יש בו בתירס מגוון מינרלים כמו: זרחן האחראי לבריאות העצמות ולתקינות הכליות, אבץ שחוסר בו עלול לגרום לנשירת שיער ופגיעה במערכת החיסון, מגנזיום האחראי להורדת התפוצה של האוסטאופרוזיס, חיוני בשמירה על שריר הלב ועוד.
*ציינתי כאן רק חלק מיתרונותיו של התירס.
לא מזמן גיליתי שניתן למצוא תירס בהרבה מקומות - בהרבה מאכלים שאנחנו אוכלים (פופקורן, קורנפלקס, שמן תירס, אבקת אפייה, שוקולדים ועוד) ובתעשייה (בגדים, פלסטיקים, צבעים, אתנול להנעת מכוניות ועוד).
 
I really love corn kernels and it is very healthy too.
The corn is rich in vitamins: Vitamins from group B that are responsible for the function of the nervous system, for the carbs and protein metabolism and folic acid, vitamin A that responsible for the eyes and skin health and vitamin E which is antioxidant.
In addition, the corn has variety of minerals such as: phosphorus that is responsible for bones health and kidney function, zinc - that a lack of it might cause loosing hair and damage in the immune system, magnesium that is responsible for reducing proliferation of osteoporosis, vital for monitoring heart health etc.
* I mentioned here only few advantages for consuming corn.
Recently I found out that you can find corn in many places - from food we eat (popcorn, cornflakes, corn oil, baking powder, chocolates etc.) to industry ( clothes, plastics, colors, ethanol for powering cars etc.).
 
 
ועכשיו למתכון הקל והטעים שניתן להכין בכל תבנית, רק זמן האפייה ישתנה כמובן.
אני הכנתי בתבנית 21.5X31.5X5.4 , ולכן הפשטידה יצאה שטוחה.
 
המרכיבים:
1/2 כוס קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
1 כוס תירס
1/2 כוס גבינה מגוררת
1/2 כוס חלב
2 ביצים L
 
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות, טורבו.
מערבבם יחדיו את הקמח, אבקת האפייה, המלח והפלפל.
מוסיפים את התירס והגבינה ומערבבים.
מוסיפים את החלב והביצים ומערבבים.
מעבירים לתבנית אפייה עם נייר אפייה משומנת ואופים כ-25 דקות.
 
And now for the easy and tasty corn pie, that you an prepare in whatever pan you prefer, just the baking time varies.
I used a 21.5X31.5X5.4cm (8.4X12.4X2.1 inch) pan, and that's why my pie is flat.
 
Ingredients:
1/2 cup flour
1/2 cup baking powder
salt and pepper to taste
1 cup corn kernels
1/2 cup grated cheese
1/2 cup milk
2 L eggs
 
Preparation:
Preheat oven to 180C / 356F, turbo.
Mix together the flour, baking powder, salt and pepper.
Add the corn and cheese and mix.
Add the milk and eggs and mix again.
Transfer into a pan covered with baking paper and greased.
Bake for 25 minutes.