8/10/2015

שניצל לטקס ויד מרדכי - Schnitzel Latkes & Yad Mordechai

Yum
בס"ד


את שניצל הלטקס האלה שקיבלו שבחים רבים, הכנתי בסדנת בישול של יד מרדכי.

This schnitzel latkes that have received many praises, I made in a cooking class held by Yad Mordechai.


 
סדנת הבישול של יד מרדכי חשפה בפנינו את הטעמים והרטבים החדשים מבית יד מרדכי.
שני מוצרים חדשים שהם ממש חידוש בשוק הם מיץ לימון ומיץ ליים שהינם 100% טבעיים ללא חומרים משמרים, ללא צבעי מאכל וללא תוספת סוכר.
אם תהיתם מה החידוש, אז אם תשימו לב עד כה מה שנמכר בשוק זה תרכיזי לימון שהוסיפו אליהם מים, ואילו כאן מדובר במוצר שנסחט ישירות לבקבוק.
 
בסדנה טעמנו מגוון מנות שהכילו את מיץ הלימון והליים של יד מרדכי וכן את סדרת הרטבים החדשה :
רוטב מנגו וקארי - רוטב המורכב מטעמים הודיים ומהטעם המוכר של העמבה.
הרוטב הזה מתאים לקציצות בשר, תבשילי עוף, נודלס או פסטה מוקפצים, אורז ועדשים ועוד.
רוטב שזיף רימון - רוטב המורכב מטעמים ישראליים מפירות הארץ - שזיפים ורימונים.
הרוטב מתאים לתבשילי עוף, לפתיתים, לעוף ממולא ועוד.
רוטב טריאקי רימון - רוטב המורכב מטעמים אסייתיים - רוטב סויה שהכינו מהתחלה והעניקו לו טעם עם הטריאקי, הרימון ופטריות שיטאקי.
הרוטב מתאים למרינדות לשיפודים על האש, לבשר או סלמון.
רוטב צ'ילי שום - רוטב המזכיר טעמים אמריקאיים שהוסיפו לו שבבי שום לטקסטורה בפה וג'ינג'ר שנותן עוקץ.
הרוטב מתאים לכנפיים, תפוחי אדמה, חזה עוף או ממרח לסנדוויץ עם מיונז, ירקות ורוסטביף.
 
בכל רוטב תוכלו למצוא מרכיבים שהינם טובים כ: נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים והרטבים אינם מכילים חומרים משמרים וללא צבעי מאכל.
 
Yad Mordechai cooking class has revealed us with the new tastes and sauces of Yad Mordechai.
Two products that are really innovative in the Israeli market are Lemon juice and Lime juice that are 100% natural and don't contain preservatives, food coloring and added sugar.
If you wondered what's so innovative about them, then if you check closely you'll see that in the Israeli market, all of the lemon juice products are made of lemon concentrate mixed with water, and this one from Yad Mordechai is squeezed right to the bottle.
 
In the cooking class we tasted variey of dishes that contained the new lemon juice and lime juice of Yad Mordechai and their new sauces series:
Mango and curry sauce - sauce that consists Indian tastes and with the known amba flavor.
This sauce is suitable for meatballs, chicken casseroles, stir-fried noodles or pasta, rice and lentils, etc.
Pomegranate and plum sauce - this sauce consists Israeli flavors from fruits of the land.
The sauce is suitable for chicken casseroles, Israeli couscous. stuffed chicken etc.
Teriyaki and pomegranate sauce - Consists Asian flavors - Soy sauce that was made from the start and was flavored with teriyaki, pomegranate and shiitake mushrooms.
This sauce is suitable for marinades: barbecue, meat or salmon.
Chili garlic sauce - Sauce that consists American flavors. This sauce was added with garlic flakes for texture and ginger for a tang.
This sauce is suitable for wings, potatoes, chicken breast or a sandwich with mayonnaise, veggies and roast beef.
 
In every sauce you'll find ingredients that are good, such as: antioxidants and fibers and they don't contain preservatives and food coloring.
 
 

 
טעמנו שתי מנות שהכין השף אבנר לסקין: מנת עוף עם תפוחי אדמה ורוטב שזיף רימון של יד מרדכי - המנה הייתה טעימה מאוד ועם מעט עקצוץ נחמד.
מנה שנייה שאותה טעמנו הייתה מנת דג שהוכנה עם מיץ הלימון של יד מרדכי, את המנה הזו אישית פחות אהבתי כי אני אוהבת מעט לימון באוכל שלי.
 
לאחר מכן התחלקנו לזוגות והתחלנו בהכנת מנות עם הרטבים של יד מרדכי.
אני חברתי לליהי קרויץ הנפלאה מהבלוג מאדאם לולו.
מכיוון שלשנינו היו רעיונות שונים, כל אחת לקחה נתח של חזה עוף והכינה משהו שונה.
אני הכנתי קציצות שניצל לטקס שנחלו הצלחה, ואף השף יניב גור אריה הכתיר את המנה הזו כזוכה של הערב.
המתכון מאוד פשוט ומאוד מומלץ להכנה - אז קדימה כנסו למטבח ונסו.
המתכון מכיל את רוטב הצ'ילי שום של יד מרדכי שלדעתי הוא מאוד מוצלח.
 
We tasted two dishes that were made by chef Avner Laskin - Chicken with potatoes casserole with plum and pomegranate sauce of Yad Mordechai - This dish was delicious and had a bit of a nice tang.
The other dish was a fish made with the lemon juice of Yad Mordechai - Personally I didn't like this dish much, because I prefer my meals with less lemon.
 
Afterwards we were divided to couples and made dishes with Yad Mordechai's sauces.
I joined the lovely blogger Lihi Kravitz o Madame Lulu blog.
Because we had different ideas, each of us made different dish with chicken breast.
I made schnitzel latkes that were a success, and even the chef Yaniv Gur Arie crowned this dish as the night's winner.
The recipe is very easy and recommended - so go on an start cooking.
This recipe contains chili garlic sauce of Yad Mordechai that I think is very delicious.
 

 
המרכיבים:
כ- 200 גרם חזה עוף, חתוך לחתיכות  (כחצי פרפר)
1 ביצה M
כ- 3 כפות מיונז
כ- 4-5 כפות קמח
כחצי כוס צ'ילי שום יד מרדכי
1 בטטה קטנטנה קלופה ומגוררת
1 תפו"א קטן קלוף ומגורר
שמן לטיגון
 
אופן ההכנה:
מערבבים יחדיו את כל המרכיבים למעט השמן לטיגון.
מחממים שמן במחבת, מנמיכים את האש לבינונית, מניחים כף מהתערובת בשמן ומטגנים משני הצדדים.
בתאבון :-)
 
Ingredients:
about 200 gram chicken breast, cut into chunks (7.05 oz.)
1 M egg
about 3 Tbsp. mayonnaise
about 4 - 5 Tbsp. flour
about 1/2 cup chili garlic sauce or similar
1 tiny yam, peeled and grated
1 small potato, peeled and grated
oil for frying
 
Preparation:
Mix together all of the ingredients, except from the oil.
Preheat oil in a pan and then lower the heat to medium, place  Tbsp. of the mixture in the pan and fry from both sides.
 
ואלה המנות של הבלוגרים האחרים שהספקתי לצלם:
And here are dishes of some of the other bloggers I managed to take a picture:




מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק הטעימה ביותר - טעמים. להצטרפות לחצו כאן ותתחברו.