10/15/2015

עוגת לבה שוקולד - Chocolate fondant

Yum
בס"ד

 

עוגת לבה שוקולד או בשמה המקורי : "פונדנט שוקולד" (שלרוב נקרא בטעות סופלה), היא בין העוגות שאני מאוד אוהבת וכל הזמן מנסה להכין בצורה אחרת.
הפעם הכנתי עם אבקת סוכר וכמובן שינוי כמויות במתכון.

Chocolate lave cake or chocolate fondant is one of the cakes I really love and enjoy trying in different versions.
This time I tried with powdered sugar and of course a change in the quantities of the ingredients.



עוגת לבה שוקולד Chocolate lave cake

 
 
זו עוגה שמומלץ להגישה חמה מהתנור, אך אפשר כמובן לחממה במיקרו לאחר שהיא התקררה או הושארה כמה ימים במקרר (מומלץ לחמם כ-20 שניות).
 
This is a type of cake that is very recommended to serve hot, but you can serve it after warming in the microwave once cool or once set in the refrigerator for couple of days (It is recommended to warm it in the microwave for about 20 seconds).

 

 
צילמתי את העוגה הזו מכל מיני כיוונים, ורק אחרי כמה ימים כשכבר כל העוגות האישיות חוסלו ולא נשארה עוגת לבה אחת לכבות, חשבתי על כך שהייתי מעדיפה לצלם את העוגה בצורה אחרת - על הצד העליון ולא כשהיא הפוכה, כי הצד העליון שלה הרבה יותר מרשים (והנה בסוף הוספתי כמה תמונות חדשות, שאני טיפה יותר מרוצה מהן).
 
I took photos of this volcano lava cake from different angles, and just after couple of days when there were no cakes to shoot and no lava to put out, I thought I had rather shoot the fondant with its head up, because that way the cake is more impressive (And Now I've added new photos, that I'm slightly more pleased from them).
 
 
פונדנט שוקולד Chocolate fondantעוגה פונדנט שוקולד  Chocolate lava cake
 
אז כשאתם מגישים - מומלץ כשהעוגה כלפי מעלה, ואם אתם שואלים אותי, ממליצה בחום להגיש את העוגה עם גלידת וניל - ריבת חלב (אישית אוהבת את הגלידת ריבת חלב של נסטלה, בשבועות האחרונים אנחנו קונים רק אותה).
 
So when you serve the fondant - In my opinion, it is preferred to serve with its upper end up and I extremely recommend serving it with dulce de leche - vanilla ice cream. In my area, Nestle's dulce de leche ice cream is just phenomenal (This past couple of weeks ere buying it A-lot).
 
 
אני הכנתי כ-6 פונדנטים בתבניות מיני קטנות ועוד 3 פונדנטים בתבניות גדולות.
יש במתכון תוספת של שוקולד לבן שהוא טעים ביותר, אך כמובן שממש אין צורך להשתמש בו, תקבלו לבה שוקולדית וטעימה בלעדיו.
 
I made 6 mini fondants and 3 large ones.
There's a white chocolate addition in the recipe, and although it is very tasty, you don't have to use it - you'll get a tasty chocolate lave cake without it.
 
 
סופלה שוקולד Chocolate cake
 

אם אתם מעוניינים, אתם יכולים להכין את המתכון האחרון שהכנתי לעוגת לבה שוקולד, תוכלו למצוא אותו כאן.
ירדנה בן דוסא, אישה נשמה ומקסימה שהינה חברתי בפייסבוק, הכינה את המתכון שמצורף בקישור והנה התוצאה שלה:

If you're interested in making the last fondant I made, you can check it out in this link.
Yardena Ben Dosa is an amazing and lovely woman I am friends with on Facebook, and she tried the recipe from the link and here's her result:


המרכיבים לכ-6 קטנות + 3 גדולות או ל-12 קטנים:
200 גרם חמאה
200 גרם שוקולד מריר
3 ביצים L
1 כפית תמצית וניל
100 גרם אבקת סוכר
קמצוץ מלח
4 כפות קמח
קוביות שוקולד לבן (אופציונלי)
 
ספריי שמן לשימון התבניות
עטרות נייר עגולות גדולות: גובה: 5, קוטר: 7
עטרות נייר קטנות: גובה: 4.5, קוטר: 6
 
אופן ההכנה:
מחממים תנור מראש ל-180 מעלות.
ממיסים יחדיו את השוקולד והחמאה.
מערבבים יחדיו את הביצים, המלח ותמצית הוניל ומערבבים לתוך תערובת השוקולד.
מוסיפים את אבקת הסוכר ומערבבים היטב.
מוסיפים את הקמח ומערבבים לקבלת תערוב אחידה.
משמנים את התבניות, ממלאים כשליש מהתערובת ומניחים עליה כמה קוביות שוקולד לבן וממלאים שוב עד ל-2/3 מהתבנית.
אופים בתבניות הקטנות בין 12-14 דקות ואת הגדולות בין 15-18 דקות (או לפי ההכרות שלכם עם התנור שלכם).
 
Ingredients for around 6 small ones + 3 large:
200 gram / 7.05 oz. butter
200 gram / 7.05 oz. dark chocolate (at least 50% cocoa solids, see note)
3 L eggs
1 tsp. vanilla extract
100 gram / 3.52 oz. powdered sugar
pinch of salt
4 Tbsp. flour
white chocolate cubes (optional)
 
Oil spray for greasing
Round fondant molds:
Small ones - 5cm/1.96inch height, 7cm/2.75inch diameter
Large ones - 4.5cm/1.77inch height, 6cm/2.36inch diameter
 
Preparation:
Preheat oven to 180C/356F.
Melt together the butter and chocolate.
Mix together the eggs, salt and vanilla extract and mix to the chocolate mixture.
Add the powdered sugar and mix well.
Add the flour and mix until you get a unified mixture.
Grease the molds, fill a 1/3 of the mold and then insert white chocolate cubes, and then fill in until you get to 2/3 of the mold.
Bake the small ones for 10-12 minutes and the large ones for 15-18 minutes (or as you're familiar with your oven).

Note: To US visitors and other visitors who have differences in the dark chocolate category:
I would love to point directly which chocolate to use (If otherwise stated, I usually use a dark chocolate consisting at least 50% cocoa solids), but I don't really know the difference between bittersweet, semisweet, dark..
So any information would be appreciated.


מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק המתוקה, טעמים. לחצו כאן והצטרפו.