10/15/2015

עוגת לבה שוקולד - Chocolate fondant

Yum
בס"ד



עוגת לבה שוקולד או בשמה המקורי : "פונדנט שוקולד" (שלרוב נקרא בטעות סופלה), היא בין העוגות שאני מאוד אוהבת וכל הזמן מנסה להכין בצורה אחרת.
הפעם הכנתי עם אבקת סוכר וכמובן שינוי כמויות במתכון.

Chocolate lave cake or chocolate fondant is one of the cakes I really love and enjoy trying in different versions.
This time I tried with powdered sugar and of course a change in the quantities of the ingredients.



עוגת לבה שוקולד Chocolate lave cake


זו עוגה שמומלץ להגישה חמה מהתנור, אך אפשר כמובן לחממה במיקרו לאחר שהיא התקררה או הושארה כמה ימים במקרר (מומלץ לחמם כ-20 שניות).
This is a type of cake that is very recommended to serve hot, but you can serve it after warming in the microwave once cool or once set in the refrigerator for couple of days (It is recommended to warm it in the microwave for about 20 seconds).


צילמתי את העוגה הזו מכל מיני כיוונים, ורק אחרי כמה ימים כשכבר כל העוגות האישיות חוסלו ולא נשארה עוגת לבה אחת לכבות, חשבתי על כך שהייתי מעדיפה לצלם את העוגה בצורה אחרת - על הצד העליון ולא כשהיא הפוכה, כי הצד העליון שלה הרבה יותר מרשים (והנה בסוף הוספתי כמה תמונות חדשות, שאני טיפה יותר מרוצה מהן).
I took photos of this volcano lava cake from different angles, and just after couple of days when there were no cakes to shoot and no lava to put out, I thought I had rather shoot the fondant with its head up, because that way the cake is more impressive (And Now I've added new photos, that I'm slightly more pleased from them).

פונדנט שוקולד Chocolate fondantעוגה פונדנט שוקולד  Chocolate lava cake
אז כשאתם מגישים - מומלץ כשהעוגה כלפי מעלה, ואם אתם שואלים אותי, ממליצה בחום להגיש את העוגה עם גלידת וניל - ריבת חלב (אישית אוהבת את הגלידת ריבת חלב של נסטלה, בשבועות האחרונים אנחנו קונים רק אותה).
So when you serve the fondant - In my opinion, it is preferred to serve with its upper end up and I extremely recommend serving it with dulce de leche - vanilla ice cream. In my area, Nestle's dulce de leche ice cream is just phenomenal (This past couple of weeks ere buying it A-lot).
אני הכנתי כ-6 פונדנטים בתבניות מיני קטנות ועוד 3 פונדנטים בתבניות גדולות.
יש במתכון תוספת של שוקולד לבן שהוא טעים ביותר, אך כמובן שממש אין צורך להשתמש בו, תקבלו לבה שוקולדית וטעימה בלעדיו.
I made 6 mini fondants and 3 large ones.
There's a white chocolate addition in the recipe, and although it is very tasty, you don't have to use it - you'll get a tasty chocolate lave cake without it.

סופלה שוקולד Chocolate cake

אם אתם מעוניינים, אתם יכולים להכין את המתכון האחרון שהכנתי לעוגת לבה שוקולד, תוכלו למצוא אותו כאן.
ירדנה בן דוסא, אישה נשמה ומקסימה שהינה חברתי בפייסבוק, הכינה את המתכון שמצורף בקישור והנה התוצאה שלה:

If you're interested in making the last fondant I made, you can check it out in this link.
Yardena Ben Dosa is an amazing and lovely woman I am friends with on Facebook, and she tried the recipe from the link and here's her result:


המרכיבים ל-10-12 בעטרות נייר גודל 4 או תבניות מאפינס מנייר:
200 גרם חמאה
200 גרם שוקולד מריר
3 ביצים L
1 כפית תמצית וניל
100 גרם אבקת סוכר
קמצוץ מלח
4 כפות קמח
קוביות שוקולד לבן (אופציונלי)
ספריי שמן לשימון התבניות

אופן ההכנה:
מחממים תנור מראש ל-180 מעלות.
ממיסים יחדיו את השוקולד והחמאה.
מערבבים יחדיו את הביצים, המלח ותמצית הוניל ומערבבים לתוך תערובת השוקולד.
מוסיפים את אבקת הסוכר ומערבבים היטב.
מוסיפים את הקמח ומערבבים לקבלת תערוב אחידה.
ניתן לשמן את התבניות או עטרות נייר בתוך תבנית מאפינס שיהיה קל יותר לשחרר. ממלאים כשליש מהתערובת ומניחים עליה כמה קוביות שוקולד לבן וממלאים שוב עד ל-2/3 מהתבנית.
אופים באמצע התנור בין 12-16 דקות (או לפי הכרות עם התנור שלכם), עד שכל המסביב של העוגה אפוי לגמרי והאמצע נראה מעט נוזלי.
מוציאים מהתנור ומגישים מיד בתוך התבנית או מחכים כמה דקות ומשחררים בזהירות לצלחת. מגישים עם גלידה או קצפת ובתאבון!

לאחר האפייה, ניתן לשמור במקרר לפחות שבוע וכשרוצים לאכול, פשוט לחמם מעט במיקרו. זה לא כמו ביום הראשון, אך עדיין מאוד טעים.
Ingredients for 10-12 paper liners size 4 or muffin paper liners:
200 gram / 7.05 oz. butter
200 gram / 7.05 oz. dark chocolate (at least 50% cocoa solids, see note)
3 L eggs
1 tsp. vanilla extract
100 gram / 3.52 oz. powdered sugar
pinch of salt
4 Tbsp. flour
white chocolate cubes (optional)
Oil spray for greasing
Round fondant molds:
Preparation:
Preheat oven to 180C/356F.
Melt together the butter and chocolate.
Mix together the eggs, salt and vanilla extract and mix to the chocolate mixture.
Add the powdered sugar and mix well.
Add the flour and mix until you get a unified mixture.
You can Grease the muffin liners or the paper liners that are put in a muffin tray so they'll come out easily.Fill a 1/3 of the mold and then insert white chocolate cubes, and then fill in until you get to 2/3 of the mold.
Bake for 12-16 minutes on middle rack (or as you're familiar with your oven). The cakes should be firm on the sides and a bit jiggy in the middle. Once done you can serve in the mold or wait for couple of minutes and then serve on a plate with ice cream or whipped cream.

After baking, you can store in your fridge for at least a week and before eating, just warm a bit in the microwave. This won't be as day 1, but still very tasty.

Note: To US visitors and other visitors who have differences in the dark chocolate category:
I would love to point directly which chocolate to use (If otherwise stated, I usually use a dark chocolate consisting at least 50% cocoa solids), but I don't really know the difference between bittersweet, semisweet, dark..
So any information would be appreciated.