10/13/2015

מוקפץ צמחוני - Vegetarian stir fry

Yum
בס"ד

מוקפץ צמחוני Vegeterian stir fry

מנה צמחונית טעימה שמכינים בווק עם מגוון ירקות ונודלס, מנה עשירה בטעם ומאוד פשוטה להכנה.

A tasty vegetarian dish made in a wok with a variety of veggies and noodles, enriched in flavor and very simple to make.



ירקות מוקפצים ונודלס Noodles with stir fry

להכנת המוקפץ הצמחוני השתמשתי ברוטב הבסיס של אוסם ובנודלס של אוסם שקיבלתי להתנסות, ויצא תענוג אמיתי שמתחסל ממש מהר ושיצא לי להכין כבר כמה פעמים.
הרוטב כאן מאוד עשיר בזכות מרכיביו: רוטב הבסיס של אוסם, רוטב סויה, סילאן ופטרוזיליה.
מנה נהדרת שניתן להגיש כמנה עיקרית או כתוספת לארוחה.


To make this stir fry I used Osem's base sauce with Osem's noodles I got to review, and it came out a real delight that disappeared real quick.
The stir fry was a hit in my house, so I had to make it again and it was all gone till the last noodle.
The sauce is very rich thanks to the base sauce, soy sauce, silan and parsley.
A great dish that you can serve as a main course or as a side dish, and don't forget you can serve this dish to vegetarians.
 
רוטב בסיס אוסם


מוקפץ נודלס צמחוני Vegeterian stir fry

המרכיבים:
18 פטריות שמפניון ופורטבלו טריות, ללא רגליים
3 גזרים, קלופים וחתוכים לרצועות
קישוא, קלוף וחתוך לרצועות
חציל, חתוך לרצועות
1 כף שמן


רוטב:
1 כפית פטרוזיליה יבשה
1/2 כוס רוטב סויה
1/3 כוס רוטב בסיס אוסם
2 כפות סילאן

חבילת נודלס 300 גרם, מבושל במים רותחים בלי מלח ומסונן

אופן ההכנה:
מערבבים יחדיו את מרכיבי הרוטב ומניחים בצד.
מחממים בווק את השמן וברגע שהווק חם, מנמיכים לאש בינונית ומטגנים את הירקות, תוך כדי ערבוב מדי כמה זמן, עד לרמת העשייה הרצויה, אני מבשלת עד שהם רכים כמעט לגמרי.
ברגע שהירקות מוכנים, יוצקים עליהם מהרוטב, מערבבים ומבשלים עוד כדקה.
מוסיפים את הנודלס, מערבבים על האש עד שמעורבב היטב ומורידים מהאש.

* אם רוצים ירקות פריכים יותר, יש לבשל את הירקות בכמויות קטנות על אש גבוהה כ-5 דקות.

Ingredients:
18 fresh champignon and portabella
 mushrooms, without the legs
3 carrots, peeled and cut into stripes
1 zucchini, peeled and cut into stripes
1 eggplant, cut into stripes
1 Tbsp. olive oil
 
sauce:
1 tsp. dried parsley
1/2 cup soy sauce
1/3 cup base sauce**
2 Tbsp. silan
300 gram/10.58 oz. noodles, cooked in water without salt and strained
 
Preparation:
Mix together the sauce ingredients and set aside.
Heat in a wok the oil and when the wok is hot, lower to medium heat and fry the veggies, mixing frequently, until you reach the desired doneness - I cook until they are almost completely soft.
When the veggies are ready, pour the sauce on them, mix and cook for another 1 minute.
Add the noodles, mix until blended and take off the heat and serve.
* If you desire crispier veggies, cook the veggies in small quantities on high heat for 5 minutes.
** If you can't find base sauce in your area, try and find a similar sauce consisting this ingredients: sugar, silan, water, seasoning, vinegar, caramel sugar, salt, honey, garlic, dried veggies (red pepper, chili pepper), oil, mustard kernels