1/18/2016

מרק בצל - Onion soup

Yum
בס"ד

best onion soup

מרק בצל עשיר בטעם וכל כך טעים, וההכנה? נורא פשוטה!

Rich in flavor and so good onion soup and the preparation? so simple!

 
croutons in onion soup

sugat soup almonds and croutons סוגת
 
הכול התחיל כשסוגת נכנסה לקטגוריית שקדי המרק והקרוטונים והשיקו לראשונה:
שקדי מרק - אינם מכילים חומרים משמרים ומגיעים באריזת 400 גרם.
קרוטונים למרק - מגיעים באריזת 250 גרם ואינם מכילים צבע מאכל ולא חומר משמר.
קרוטונים לסלט - מגיעים באריזת 250 גרם והם ללא צבע מאכל, חומר משמר או טיגון.
שלושת המוצרים החדשים נחתו אצלי בבית לסקירה והם דחפו אותי עוד יותר לנסות ולהכין מרק בצל.
 
It all started when Sugat entered the soup almonds and croutons category and launched:
Soup almonds - doesn't contain preservatives and comes in 400 gram package.
Soup croutons - comes in 250 gram package and doesn't contain food coloring and no preservatives.
Salad croutons - comes in 250 gram package and doesn't contain food coloring, preservatives or frying.
This three products landed at my home for review and that made me go ahead and try making some onion soup.
 
onion soup with croutons

dairy onion soup with cheese
 
אני לא מרבה להכין מרקים, ולכן זו הייתה גם הפעם הראשונה שניסיתי להכין מרק בצל. הסתכלתי קצת באינטרנט על מתכונים למרק בצל, ובסוף החלטתי להכין מרק משלי.
המרק יצא ברוך השם פשוט מושלם ותוספת הקרוטונים היוותה בשבילי תחליף ללחם הקריספי שלרוב מגיע עם מרק בצל.
הקרוטונים היו כאן מושלמים, גם כתוספת רגילה למרק וגם כתוספת עם גבינה (כמו שאפרט בהמשך).
 
I don't tend to make soups much, so this is my first time making onion soup. I searched for onion soup recipes, but at the end decided to make my own version.
The soup was absolutely delicious and the croutons addition was a great replacement for the crispy bread usually served alongside onion soups.
The croutons were perfect on their own, and also with some melted cheese (explanation ahead).
 
cheese with croutons for onion soup

folding cheese with croutons

folding cheese

cheese melts with croutons

onion soup
 
המרכיבים:
4 בצלים (2 גדולים, 2 בינוניים), חתוכים לטבעות
50 גרם חמאה
1 כף שמן זית
2 כפות קמח
2 כוסות חלב
3 כוסות מים
2 כדורי פלפל אנגלי
2 עלי דפנה
1 כפית מלח
 
קרוטונים למרק
פרוסות גבינה צהובה
 
אופן ההכנה:
מחממים סיר ריק על האש, ברגע שהסיר חם מנמיכים את האש לאש הכי קטנה.
מוסיפים את החמאה, הבצל והשמן ומערבבים בלי הפסקה, עד שהחמאה נמסה לגמרי. ברגע שהחמאה נמסה, מבשלים על אש קטנה כ-40 דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם.
בסוף התהליך הבצל יהיה צהוב-חום. מוסיפים 2 כפות קמח ומערבבים היטב.
מוסיפים את החלב והמים, הפלפל האנגלי, עלה הדפנה והמלח, מגבירים את האש ומביאים לרתיחה.
ברגע שרותח, מנמיכים את האש לנמוכה-בינונית ומבשלים עם מכסה מעט פתוח לחצי שעה. אם תכסו לגמרי, הנוזלים יעלו ויגלשו מהסיר.
מעבירים לקערות הגשה ובינתיים ממלאים מרכז של פרוסת גבינה צהובה בקרוטונים, סוגרים את שני הקצוות הרחבים על הקרוטונים ולאחר מכן את שני הקצוות הקטנים, הופכים ומעבירים לטוסטר להמסה בין שני ניירות אפייה. ברגע שהגבינה נמסה, תתקבל מעין שלולית שבה קרוטונים ואותה מעבירים בזהירות למרק, בתאבון :-)
*ניתן להגיש גם בלי הגבינה צהובה, זה טעים בשני האופנים.
 
Ingredients:
4 onion (2 large, 2 medium), cut into rings
50 gram/ 1.76 oz. butter
1 Tbsp. olive oil
2 Tbsp. flour
2 cups milk
3 cups water
2 allspice balls
2 bay leaves
1 tsp. salt
 
Soup croutons
slices of cheese
 
Preparation:
Preheat an empty pot and when it is warm, lower the heat to the lowest and add the onion, butter and oil.
Mix them together until the butter has completely melted and then cook for another 40 minutes, stirring occasionally.
At the end of the process, the onions will be yellow-brown. Add the flour and mix well.
Add the water, milk, allspice, bay leaf and salt, increase the heat and bring to a boil.
When boiling, lower the heat to small-medium, cover with a lid, but leave a bit of an open gap and cook for 30 minutes.
If you'll close the lid completely, the liquids will rise and spill from the pot.
Transfer into servign bowls and meanwhile fill the center of a yellow cheese with croutons, close the long edges on the croutons and then close the small edges on top and flip.
Warm a pressing toaster and melt the cheese between two baking papers. The cheese will look like a puddle with croutons, take it and transfer carefully into the soup.
Enjoy :-)
*You can serve without the cheese, it is tasty in both ways
.