1/07/2016

עוף ואורז בתנור - Oven Chicken and rice

Yum
בס"ד
rice with peas and chicken

ארוחה טעימה ופשוטה להכנה של אורז ועוף בתנור.

A simple and tasty meal of oven chicken and rice.

 
Oven chicken and rice
 
במתכון המעולה הזה נתקלתי בקבוצת פייסבוק "אני לא מבשל, אבל אני מחלק מתכונים". אסתי אדלר וולבה פירסמה את הרעיון הכללי של המתכון עם הוראות איך להכין והצעות לתחליפים ואני החלטתי לבסס את המתכון על מה שהיא כתבה ולהכניס כמויות מדוייקות.
 
I saw this tasty recipe in the Facebook group "I don't cook, but I give out recipes". Esty Adler Wolbe published the general idea of the recipe with instruction on how to make it and great suggestions for substitutes and I've decided to make the recipe based on her idea with precise measurements. 
 
chicken and rice
 
בנוסף, הייתה לי חבילה פתוחה של אורז מלא ארוך, ולכן החלטתי להשתמש בו במתכון הזה ויצא פשוט תענוג אמיתי.
אז מוזמנים להיכנס למטבח ולהכין את הארוחה הזו לכל המשפחה.
 
In addition, I had opened package of brown rice, so I've decided to use it in the recipe and it came out a real delight!
So you're invited to Grab your oven mitts and don your Chef's Hat and make this meal to your family.
 
המרכיבים:
1 כף שמן
1 בצל קצוץ קטן-בינוני
2 כוסות אורז מלא
2 כוסות אפונה קפואה
2.5 כוסות מים (לאורז רגיל להוסיף רק 2 כוסות)
1 כפית מלח או לפי הטעם
1/8 כפית פלפל שחור
1/2 כף פפריקה מתוקה
פירורי לחם בטעם שום
מיונז (או מיוקל לקלוריות מופחתות)
8 ירכיים בלי עור
 
אופן ההכנה:
מחממים את השמן ומטגנים בו את הבצל עד שמזהיב, מוסיפים את האורז ומטגנים עוד 2-3 דקות.
מוסיפים את האפונה, המים, המלח, הפלפל והפפריקה ומערבבים.
מנמיכים את האש להכי נמוכה, מכסים עם מכסה ומבשלים בן 20-40 דקות או עד שהמים נספגים לגמרי.
מורידים מהאש, מערבבים פנימה 2 כפות מיונז ומעבירים לתבנית אפייה.
מורחים מעט מיונז על הירכיים ומצפים אותן בפירורי לחם.
מניחים את הירכיים על האורז ומפזרים מעט פירורי לחם גם על האורז.
עוטפים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, חימום מהיר או רגיל. אופים כשעה וחצי ובתאבון!
 
 
Ingredients:
1 Tbsp. oil
1 small-medium onion, chopped
2 cups brown rice
2 cups frozen peas
2.5 cups water (If using regular rice, add only 2 cups)
1 tsp. salt or according to your flavor
1/8 tsp. black pepper
1/2 Tbsp. paprika
garlic flavored breadcrumbs
mayonnaise
8 skinless chicken thighs
 
Preparation:
Preheat oil and fry the onion until golden, add rice and cook for 2-3 minutes.
Add the peas, water, black pepper, salt and paprika and mix.
Reduce the heat to lower, cover with a lid and cook for 20-40 minutes or until the water absorbs completely.
Take off the heat, mix in 2 tablespoons of mayonnaise and transfer into a baking pan.
Spread a bit of mayo on each chicken thigh and sprinkle with bread crumbs.
Place the chicken thighs on top of the rice and sprinkle a bit more breadcrumbs on the rice.
Wrap in aluminum foil and bake in preheated oven to 180C/356F on fast heat or regular mode.
Bake for an hour and a half and enjoy :-)