2/04/2016

עוף ופתיתים בתנור - Chicken & Israeli couscous in the oven

Yum
בס"ד

chicken thighs in the oven ירכי עוף בתנור

מנה טעימה וקלה להכנה של חלקי עוף עם פתיתים בתנור.

A delicious and easy to make dish of chicken and Israeli couscous in the oven.

Israeli couscous and chicken in the oven
 
חלקי עוף בתנור כמעט תמיד יוצאים טעימים, וגם במתכון הזה ירכי העוף יוצאים נפלא עם פתיתים עסיסיים וטעימים. את המתכון לירכי עוף בתנור וכנפיים בתנור, ביססתי על המתכון הזה, אך עשיתי בו שינויים.
 
Baked chicken thighs and basically any chicken parts you make in the oven, usually comes out really tasty, and this chicken recipe is really good and the Israeli couscous come out really juicy and tasty too. This chicken thigh in the oven recipe with chicken wings in the oven, is based on this with changes I made.
 
עוף בתנור עם פתיתים Chicekn in the oven
 
המרכיבים:
4 ירכי עוף
13 כנפיים
1/4 כוס שמן
1 בצל גדול, קצוץ
2 גזרים, חתוכים לקוביות
5 קוביות שיני שום כתוש
3 כוסות פתיתים
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
2 עלי דפנה
1 כף פפריקה
4 כוסות מים
1 קופסת חומוס (קופסת חומוס כ-550 גרם לפני סינון, כמובן לסנן מהמים)
 
אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-100 מעלות, מצב חימום עליון ותחתון (קו למעלה וקו למטה).
מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את חלקי העוף משני הצדדים ומוציאים בינתיים לקערה בצד. מוסיפים את הבצל והגזר ומטגנים כ-8 דקות (אם יש צורך מנמיכים את האש), מוסיפים את השום הכתוש ומערבבים עד שנמס. מוסיפים את הפתיתים, פפריקה ועלי דפנה ולטגן כדקה. מוסיפים את המים, המלח והפלפל והחומוס ומביאים לרתיחה קלה (ברגע שרואים שיש בועות בהיקף הסיר וקפיצות קלות של נוזל במרכז הסיר, מורידים מהאש) ומעבירים לתבנית אפייה מתאימה, משטחים את הפתיתים ליצירת שכבה ישרה.
מעל מניחים את נתחי העוף, מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים 3 שעות מכוסה. מעלים את הטמפרטורה ל-180 מעלות, מורידים את האלומיניום ואופים עוד כחצי שעה.
*במציאות העוף מקבל יותר השחמה ממה שנראה בתמונה, אך צילמתי לפני שסיימתי לאפות.
 
Ingredients:
4 chicken thighs
13 chicken wings
1/4 cup oil
1 large onion, chopped
2 carrots, diced
5 frozen minced garlic cubes
3 cups Israeli couscous
1 tsp. salt
1/4 tsp. black pepper
2 bay leaves
1 Tbsp. paprika
4 cups water
1 can chickpeas (about 550 gram before straining, and of course use after straining)
 
Preparation:
Preheat oven to 100C / 212F, upper and lower heating mode.
Heat the oil in a pot and fry the chicken parts on both sides and set aside. Add the onion and carrot and fry for 8 minutes (if needed lower the heat) and then add the garlic and mix until completely dissolved.
Add the Israeli couscous, paprika and bay leaves and fry for a minute. Add water, salt and pepper and chickpeas and bring to a mild boil (when you see bubbles in the circumference and also a bit of liquids' jump, take off the heat) and then transfer to a suitable baking oven.
Spread the Israeli couscous in the pan and place the chicken parts on top.
Cover with aluminum foil and bake for 3 hours. Then, lower the heat to 180C / 356F, take off the aluminum foil and bake for another half an hour.
*The chicken gets more browning then what's shown in the photo, I only took the picture before the end of baking.