3/24/2016

שבוע השוקולד בדן - Chocolate week in Dan

Yum
בס"ד
black forest dessert קינוח היער השחור

כששוקולד ולרונה ומלונות דן חוברים יחד, מתקבל שבוע שוקולדי וטעים להפליא.

When Valrhona chocolate and Dan hotels team up, we get a chocolaty and tasteful week.

 
Dan and Valrhona chocolate week
 
הוזמנתי לאירוע השקת שבוע Valrhona במלונות דן, בבית הספר לקולינריה של דן גורמה, ולכבוד האירוע הגיע לישראל משלחת בכירים מחברת ולרונה העולמית וביניהם: הג'ר האשני, מנהלת אזור המזרח התיכון של חברת ולרונה וג'יאנלוקה פוסטו,  השף קונדיטור הבכיר של שוקולד ולרונה.
 
I was invited to the launch of Valrhona chocolate week in Dan hotels, that was held in Dan gourmet culinary school, and for the occasion, a delegation of seniors have arrived from the worldwide Valrhona, amongst them you will find: Ajar Hashani, middle east regional manager of Valrhona and Gianluca Fusto, the executive pastry chef of Valrhona.
 
Dessert from chocolate week קינוח משבוע השוקולד של דן וולרונה

caribbean promenade טיילת האיים הקריביים
 
השף קונדיטור ג'יאנלוקה פוסטו, אשר נבחר בשנת 2012 לשף קונדיטור הטוב ביותר באיטליה וב-2014 השתתף בתוכנית מאסטר שף האיטלקית, העביר לנו סדנת שוקולד קצרה וקולעת, בה ראינו איך נוצר קסם ומתקבלת מנה יפה וטעימה - מעין מרק רך עם סורבה שוקולד שנמס בפה ופשוט מושלמת ואם איני טועה היא נקראת "טיילת האיים הקריביים".
 
Chef Gianluca Fusto, which was chosen in 2012 as the best pastry chef in Italy and participated in 2014 in the Italian master chef show, gave us a brief and great chocolate workshop, where we saw how magic is made and a beautiful and tasty dish is formed - A dish of somewhat soft soup with melt in your mouth and just perfect chocolate sorbet, and if I am not mistaken, it is called "Caribbean promenade".
 
Italian pastry chef Gianluca Fusto

Gianluca Fusto
 
להכנת המנה הזו, ג'יאנלוקה נתן שלושה טיפים:
1. בשימוש בפסיפלורה, כדאי לעבוד עם פסיפלורה קפואה על מנת לשמר את הריח שלה. כך כשאוכלים, מרגישים ממש כאילו אוכלים את הפרי.
2. פסיפלורה היא חומצית, ולכן על מנת לאזן את המנה, ג'יאנלוקה הוסיף קוביות מנגו ולא סוכר. בכלליות הוא משתדל לא לדחוף סוכר לכל מקום.
3. כאשר רוצים להקציף ולא רוצים לקבל יותר מדי בועות, יש להקציף בקערה גבוהה.
 
To make this dish, Gianluca gave us 3 tips:
1. Use frozen passion fruit, in order to maintain its smell. So when you eat it, it feels like eating the actual fruit.
2. Passion fruit is acidic, so in order to balance the dish, Gianluca added mango cubes and not sugar. And in general he tends not to add sugar everywhere.
3. When foaming something that you don't want to have a lot of bubble, foam it in a tall vessel.
 
Maya Revivo
 
ג'יאנלוקה פוסטו סיפר לנו כי זו הפעם הרביעית שלו בארץ בשנה וחצי האחרונות והוא מאוד התחבר לתרבות והתאהב במדינת ישראל ובערים השונות שבהן הוא ביקר: חיפה, עכו, תל אביב וירושלים. היה עליו ליצור קינוח פרווה וכשר, דבר שהיה לו מוזר, מכיוון שהוא רגיל להשתמש במוצרי חלב.
הוא אף הלך לרב באיטליה על מנת להבין את עניין האיסור בשימוש בחלב, והרב הסביר לו כי אין פה אסור, אלא מותר להשתמש בדברים שונים, דבר שסיפק את תמיהתו ובעזרת השפית מאיה רביבו, הוא ידע יותר איך ליצור את החיבור לקינוחים כשרים ופרווה.
 
Gianluca Fusto told us that it is his fourth time in Israel in the past year and a half and that he connected to the culture and fell in love with Israel and the various cities he visited: Haifa, Akko, Tel Aviv and Jerusalem. He had to create kosher and parve desserts, a thing that was weird to him, because he is so used to making desserts with dairy products.
He even went to a rabbi in Italy in order to understand why it is forbidden to use milk, and the rabbi told him that it is not forbidden, but it is allowed to use other things, an explanation that answered his puzzlement and with the ched Maya Revivo, he learnt more of how to create kosher and parve desserts.
 
Mousse chocolate cake

Chocolate cakes

chocolate forest cake chocolate week Dan

 
 
הקינוחים שתמצאו בשבוע השוקולד של ולרונה בשיתוף מלונות דן הם:
30 שנה של גוואנחה, עוגת שוקולד דרום אמריקנית, רביולי שוקולד, טיילת האיים הקריביים והיער השחור שלי (את שני האחרונים תוכלו לראות בתמונות המצורפות).
 
The desserts you will find in the Valrhona chocolate week and Dan hotels collaboration are:
30 years of Guanaja, south American chocolate cake, Chocolate open ravioli, Caribbean promenade and my sweet "black forest" (the latter two are shown in the photos).
 
Haim shpigel Gianluca Fusto Ajar Hashni and Golan Tishbi
 
חיים שפיגל, מנהל אגף מזון ומשקאות במלונות דן, אמר באירוע כי שיתוף הפעולה עם שוקולד ולרונה מצטרף למגוון פעילויות שהרשת מקיימת, על מנת למצב עצמה במקום האיכותי ביותר ברמה הקולינרית וכי הוא בטוח כי אורחי מלונות הדלקס ייהנו מקינוחים יוצאי דופן ושווי כל כיס.
ולמי שאינו מכיר, חברת ולרונה נוסדה ב-1922 בידי אלבריק גירונה בצרפת. המותג מתמקד בשיווק שוקולד יוקרה למסעדות, קהל מקצועי ולצרכן הפרטי.בין מוצרי החברה תוכלו למצוא: ממתקי שוקולד, קוביות שוקולד, מוצרי אפייה ועוד והוא מופץ בכ-60 מדינות בעולם, כאשר בארץ הוא מיובא על ידי יקב תשבי שהינו המשווק הרשמי והבלעדי של השוקולד בארץ.
 
Haim Shpigel, director of food and beverages in Dan hotels, said in the event that the collaboration with Valrhona chocolate joins to variety of activities the chain conducts, in order to position itself as the finest place on the culinary level and that he is certain that the hotel guests will enjoy unique and affordable desserts.
If you don't know, Valrhona was established in 1922 by Ulbrique Girone in France.The brand focuses in marketing fine chocolate to restaurants, professionals and private consumption. Between their products you can find: chocolate candies, chocolate cubes, baking products and more and it is distributed in 60 countries, when in Israel it is imported to Israel by Tishbi wineries which is the solely and exclusively marketer of Valrhona chocolate in Israel.
 
my sweet black forest היער השחור שלי
שבוע השוקולד יתקיים בין התאריכים ה-27.3 עד ה-31.3 במלונות הדלקס של של רשת מלונות דן: "המלך דוד" ירושלים, דן אכדיה, דן תל אביב ודן אילת.
מחיר המנות הינו אחיד ויעמוד על 35 ש"ח למנה.
 
The chocolate week will take place between 27.3 to 31.3 in the deluxe hotels of Dan chain: "King David" Jerusalem, Dan Acadia, Dan Tel Aviv and Dan Eilat.
The prices of the dishes will be uniform and will stand on 35 NIS.