4/14/2016

עוף אדובו פיליפיני - Filipino chicken adobo

Yum
בס"ד

Filipino chicken adobo

מנת עוף מאוד טעימה, שנתקלתי בה בספר הבישול The complete America's test kitchen TV show.

A delicious chicken dish that I came across in "The complete America's test kitchen TV show" cookbook.

chicken adobo recipe מתכוןן לעוף אדובו
 
מעולם לא טעמתי עוף אדובו, אך ממה שהבנתי מדובר במנה הלאומית של הפיליפינים שמכילה תערובת של סויה, חומץ, שום, עלי דפנה ופלפל שחור.
אני לא הלכתי לפי הספר, ושיניתי קצת ממרכיבי המנה במתכון ומזמן הבישול.
יצאה מנה מאוד טעימה שניתן להגיש עם תוספת של אורז, פירה או כל תוספת שאתם מעדיפים.
 
I never tasted chicken Adobo, but from what I understand it is the national dish of the Philippines which contains a mixture of soy sauce, vinegar, garlic, bay leaves and black pepper.
I didn't go by the book, and I changed a bit the ingredients of the recipe and the cooking time.
I got a really tasty dish which can be accompanied by a side dish of rice, mashed potatoes or any other side dish you prefer. 
 
משקה אלפרו חדש New alpro flavors
 
במנה הזו החלטתי להשתמש במשקה החדש של אלפרו שקיבלתי לסקירה - משקה קוקוס שקדים.
משקה קוקוס שקדים הוא משקה חדש של אלפרו שיצא לשוק ביחד עם משקה חדש נוסף - משקה שקדים בטעם וניל.
שני המשקאות החדשים מכילים תוספת של שקדים טבעיים ומהווים מקור לסידן וויטמינים חיוניים.
המשקאות מתאימים עבור אנשים המעוניינים באורח חיים בריא יותר, שכן המשקאות הם דלי שומן, מופחתי קלוריות, מועשרים בויטמין E (נוגד חמצון) ועם ערכים תזונתיים מוספים.
המשקאות מתאימים גם לטבעונים ולרגישים או נמנעים מלקטוז וניתן להוסיפם לדגני בוקר, לקפה, לשייקים וקוקטיילים, כמו שהוא לא שום תוספות או בבישול כמו במתכון שהכנתי.
המשקאות נמכרים באריזת 1 ליטר במחיר הנע בין 13.50 ל-15.50 ש"ח.
כשרות בית יוסף, בד"ץ אנטוורפן ובאישור הרבנות הראשית לישראל.
 
In this dish I decided to use the new Alpro drink I got to review - coconut and almond drink. This drink of Alpro was released along with a new flavor - vanilla flavored almond drink.
The two drinks contain natural almonds and are a source of calcium and vital vitamins.
The drinks are suitable for people who keep healthy lifestyle, since they are low in fat, reduced in calories, rich in vitamin E (antioxidant) and with added nutritional values.
The drinks are suitable for vegans, avoiding or sensitive to lactose and you can add them to cereals, coffee, shakes and cocktails, drink it as it is or for cooking like I did.
The drinks are sold in a liter package in a price ranging between 13.50NIS to 15.50 NIS.
Kosher Beit Yosef, Badas Antwerp and the approval of the chief rabbinate of Israel. 
 
Filipino chicken adobo
 
המרכיבים:
6 ירכי עוף
6 שוקיים
1/3 כוס רוטב סויה
1/3 1 כוס משקה שקדים וקוקוס
1 כף חומץ
3/4 כוס מים
8 קוביות שיני שום כתושות וקפואות
4 עלי דפנה
1 כפית פלפל שחור
 
אופן ההכנה:
שוטפים את העוף, מניחים בתבנית ויוצקים מעל את רוטב הסויה ומעבירים למקרר ל-20 דקות. לאחר מכן, מוציאים את העוף מהתבנית ומטגנים במחבת בלי שמן את הירכיים והשוקיים עם העור כלפי מטה למשך 7-10 דקות או עד שמשחים על אש בינונית-גבוהה.
במידה ולא ניתן לטגן את הכול באותה מחבת, ניתן לפצל לשתי מחבתות שונות. את השוקיים יש להפוך אחרי כ-4-5 דקות, על מנת שישחימו גם מהצד השני.
לוקחים את רוטב הסויה שנשאר בתבנית ומערבבים לתוכו את החומץ, המים, משקה השקדים, השום, עלי הדפנה והפלפל.
לאחר שהעוף הושחם, יוצקים מעל את תערובת הסויה, מביא לרתיחה וברגע שרותח מנמיכים את האש לאש קטנה-בינונית ומבשלים לא מכוסה כ-20 דקות. לאחר מכן, הופכים את העוף שהעור כלפי מעלה ומבשלים עוד 15 דקות בלי מכסה. במידה והעוף לא מוכן, מבשלים עוד כ-10 דקות עם מכסה.
מוציאים את העוף מהמחבת לקערה בצד, משליכים את עלי הדפנה ומבשלים את הרוטב עד הסמכה על אש קטנה כ-5-7 דקות (אם הפרדתם לשתי מחבתות, לאחר שבישלתם את העוף, אחדו את שתי הרטבים שיסמיכו יחדיו) יוצקים על העוף ובתאבון :-)
 
Ingredients:
6 chicken thighs
6 chicken legs
1/3 cup soy sauce
1 1/3 cup almond and coconut drink
1 Tbsp. vinegar
3/4 cup water
8 minced and frozen garlic cubes
4 bay leaves
1 tsp. black pepper
 
Preparation:
Rinse the chicken and place in a pan. Pour soy sauce on top and place in the fridge for 20 minutes.
Then, take the chicken out of the pan and fry without oil the thighs and legs with the skin down for 7-10 minutes or until brown on medium-high heat.
If you don't have enough room in the oan, youc an fry in two seperate pans. You got to flip the chicken legs in their other side after 4-5 minutes, so they will brown on both sides.
Take the pan with what's left of the soy sauce and mix with vinegar, water, almond drink, garlic, bay leaves and pepper.
After the chicken has browned, pour the soy mixture on top, bring to a boil and when it boils, lower the heat to small-medium and cook without a lid for 20 minutes.
Afterwards, turn the side with the skin up and cook without a lid for another 15 minutes. If the chicken still not ready, cook for another 10 minutes with a lid.
Take the chicken out of the pan, throw the bay leaves and simmer the sauce for 5-7 minutes on a low heat (If you used two pans, after the chicken is cooked, combine the two sauces and simmer together, then pour on the chicken and enjoy :-)