5/19/2016

מוס שוקולד מעולה - Perfect chocolate mousse

Yum
בס"ד

perfect and light chocolate mousse

מוס שוקולד מושלם עם טעם עדין, אך מספק, של שוקולד, אוורירי וקל.

Perfect chocolate mousse with a delicate, yet sufficient, taste of chocolate, airy and light.

chocolate mousse מוס שוקולד
 
אני מכינה רבות מוס שוקולד על ידי הקצפת שמנת שלאחר מכן מקפלים אליה שוקולד מומס. המוס הזה מאוד טעים ומאוד מוצלח, אולם הוא מרגיש מאוד כבד וקשה לאכול ממנו יותר מדי.
המוס הספציפי הזה משלב בתוכו חלמונים, דבר המעניק אווריריות וקלות למוס. מכיוון שאני לא אוהבת להשתמש בביצים חיות, החלמונים עוברים בישול, וכך לא צריך לחשוש מלאכול את המוס הזה.
מבוסס על מתכון מהספר comfort foods של taste of home עם שינויים.
אני הכנתי את המתכון פרווה על ידי שימוש בקצפת צמחית, על מנת שיהיה לנו קינוח מתוק וטעים לאחר ארוחת השבת.
 
I prepare chocolate mousse a lot, but I usually whip a cream and then melt chocolate and fold the two mixtures together. This type of chocolate mousse is very tasty, but it tends to be very heavy in a way that you can't it too much of it.
This specific mousse I prepared today combines in it egg yolks, a thing that adds airiness and lightness to the mousse.
Because I don't like using raw eggs, the egg yolks go through a cooking stage, thus you don't have to be afraid to eat this mousse.
This recipe is based on Taste of Home cookbook: "comfort foods" with a few changes I made.
I used dairy free whipping cream to make this a parve dessert.
 
המרכיבים:
85 גרם שוקולד מריר
2 כפות מים
2 חלמונים L, מעורבבים
1 כף תמצית וניל
1 כוס שמנת מתוקה  או קצפת צמחית
כף סוכר במידת הצורך
 
אופן ההכנה:
ממיסים במחבת או בסיר עם תחתית עבה את השוקולד על אש נמוכה, דואגים כל כמה זמן לערבב שהשוקולד לא יישרף. מורידים את השוקולד מהאש, לוקחים ממנו ככף ומערבבים לחלמונים ואז מחזירים את תערובת החלמונים לסיר עם יתרת השוקולד, מערבבים ומבשלים על אש נמוכה תוך כדי ערבוב עד שהתערובת מאוד סמיכה. להוריד מהאש ולהוסיף תמצית וניל ולערבב. להניח להתקרר.
מקציפים את השמנת המתוקה ואם רוצים ניתן להוסיף כף סוכר ולהקציף לקצף יציב.
מקפלים את השוקולד לקצפת, מזלפים לתוך כוסות באמצעות צנתר ושקיות זילוף ומעבירים למקרר לפחות לשעתיים. ניתן לפזר מעל שוקולד מגורר לקישוט.
 
Ingredients:
85 gram bittersweet chocolate
2 Tbsp. water
2 L egg yolks, beaten
1 Tbsp. vanilla extract
1 cup whipping cream
1 Tbsp. sugar, if needed
 
Preparation:
Melt in a heavy bottom saucepan the chocolate on low heat, mix occasionally so the chocolate won't burn. Take off the heat, snd then take one tablespoon out of the chocolate mixture and mix in the beaten egg yolks. Transfer back to the saucepan and mix again and place on the low heat again until it thickens, continue mixing every now and then. When done, take off the heat and mix in the vanilla extract. Set aside to cool.
Whip the shipping cream and if needed add a the sugar and beat until steady foam. Fold the chocolate to the whipped cream and transfer to serving glasses using piping bag and a nozzle. Place in the refrigerator for at least two hours.
You can sprinkle on top with grated chocolate.