6/26/2016

קינוח קצפת, שוקולד ופירורים - Chocolate, cream & crumb dessert

Yum
בס"ד

Dig in! chocolate crumbs Dessert in a bowl

קינוח מושחת ומושלם לכל זמן עם שכבת שטרויזל פירורים, קצפת, קרם שוקולד ושוב שטרויזל.

A scrumptious and perfect dessert with streusel crumbs, whipped cream, chocolate cream and streusel again.




את הקינוח הזה הכנתי, אחרי שקיבלתי לסקירה את תערובת הבצק הפריך של מיימונס. רציתי להכין משהו שונה וקל, ולא להכין פאי או עוגה עם תחתית פריכה.
לכן החלטתי להכין את הקינוח המאוד טעים הזה שבעצם מכיל 4 שכבות, אך במידה ולא אוכלים באותו רגע, יש להכין רק 3 שכבות, שכן שכבה אחת מתקשה מאוד במקרר ורצוי לצרוך אותה מיד לאחר ההכנה.

This dessert I made after I got to review Maimon's short crust dough mix. I wanted something easy to make and different, so I didn't go on the usual pie or a cake with a crispy crust. I've decided to make a very tasty dessert that actually contains 4 layers, but if you don't plan on eating it right away, you got to make only three layers, because one of the layers get hardens in the refrigerator and it is advised to consume it right after making it.


chocolate cream and streusel dessert

הקינוח הזה לא לגמרי בלי אפייה, שכן יש כאן את הצורך לאפות את פירורי השטרויזל בתנור. אז אומנם בתחילה יהיה לכם חם, אבל אח"כ תהנו מקינוח טעים ומושחת, עשיר בשוקולד ופשוט מעולה. תגישו בכלי הגשה יפה ותתנו לכולם לחפור פנימה או הגישו לכל אחד בכלי אישי. מהכמות המצויינת נשאר לי מעט מרכיבים בצד שמהם הכנתי מוס בנפרד.

This dessert in a cup isn't quite bake free, because you need to bake the streusel crumbs in the oven. So you might feel a bit warm at first, but then you'll enjoy this tasty and scrumptious dessert, rich in chocolate and just perfect. You can serve it in a nice serving bowl and let them dig in or you can serve it in individual cups. With the quantity suggested here, you get some leftovers that I used for a separate mousse. 

קינוח כוסות שטרויזל ושוקולד

chocolate dessert קינוח שוקולד בכוסות

המרכיבים:
שכבת שטרויזל:
100 גרם חמאה
1/2 חבילת בצק פריך מיימונס (250 גרם)

שכבת קצפת:
212 מ"ל קצפת צמחית או שמנת מתוקה

שכבת שוקולד ראשונה (להכין רק אם אוכלים מיד):
100 גרם שוקולד מריר
20 גרם חמאה

שכבת שוקולד שנייה:
100 גרם שוקולד מריר
1/2 כוס שמנת מתוקה או קצפת צמחית


אופן ההכנה:
מכינים את השטרויזל על ידי פירור החמאה לקמח. ברגע שהכול נהיה פירורים, אופים בתנור שחומם מראש  ל-160 מעלות, טורבו ל-15 דקות ומניחים להתקרר.
מקציפים את הקצפת ומניחים בצד. ממיסים את שכבת השוקולד הראשונה במיקרוגל ומניחים בצד. ממיסים את שכבת השוקולד השנייה ומניחים בצד.
מרכיבים את המנה:
מפזרים שטרויזל בכוס הקינוח, מעל קצפת, מעל מניחים את שכבת השוקולד הראשונה ומורחים קלות (התערובת קשה וזה בסדר, במידה ולא אוכלים מיד אז לא להכין את התערובת הזו). מעל יוצקים את תערובת השוקולד השנייה ומפזרים שטרויזל ומיד מגישים. בתאבון!

Ingredients:

streusel layer:
100 gram butter
1/2 cup short crust dough mix (about 250 gram)
 
Whipped cream:
212 ml whipping cream or vegetable whipping cream
 
First chocolate layer (prepare only when eaten immediately after making):
100 gram bittersweet chocolate
20 gram butter
 
Second chocolate layer:
100 gram bittersweet chocolate
1/2 cup whipping cream
 
Preparation:
Make the streusel by crumbling the butter in the flour dough. When you get crumbs, bake in a preheated oven in 160C, turbo for 15 minutes and set aside to cool.
Whip the whipping cream and set aside. Melt the first chocolate layer in the microwave and set aside. Melt the second chocolate layer and set aside.
Assemble the dish:
Place streusel in the dessert cup, pour on top with whipped cream, then add a the first chocolate layer and spread lightly (the mixture is hard and that's okay, if you don't eat it straight away, skip this layer). Pour the second chocolate layer on top and sprinkle with streusel. Serve immediately and enjoy!