7/03/2016

סלמון וירקות בתנור - Veggie and salmon dish

Yum
בס"ד

Healthy salmon and veggies

אני מאוד אוהבת סלמון, מדובר בדג מאוד עסיסי ושמן (שומן בריא - אומגה 3) ההולך טוב במגוון מנות וטעמים ורק חשוב לא לבשל או לאפות אותו יתר על המידה.

I really love salmon, that juicy and fatty fish (good fat of omega 3) that goes well with variety of dishes and flavors, but it is very important not to cook or bake it too much.


סלמון הוא דג יחסית יקר, ולכן אם כבר החלטתם ללכת על דג הסלמון, חשוב להקפיד לא לייבש אותו ולשמור על עסיסיותו.
אני החלטתי ללכת הפעם על סלמון בתנור, זה מתכון לסלמון מאוד פשוט להכנה עם תוספת בריאה וטעימה של ירקות בצד.

Salmon is quite an expensive fish, and that is why if you decide to buy salmon, make sure not to dry it and keep its juiciness.
I decided to go on a oven baked salmon, this is a very easy to make recipe with a healthy addition of veggies on the side.
 

 

כמו שאמרתי, דג הסלמון מקבל תבלינים מגוונים די יפה, אם זה סלמון בחרדל מתקתק, מתכון לסלמון אסייתי ברוטב סויה או פשוט מלח ופלפל.
מכיוון שקיבלתי את המוצרים החדשים של חברת "מלח הארץ", החלטתי לנסות אותם במתכון הזה לסלמון בתנור. מה שיפה במתכון הזה, זה שגם אם אין לכם תנור, תוכלו להכין את המתכון על הכיריים (אתן אופציה בסוף המתכון).


As I said, the salmon fish gets variety of seasonings pretty well, if it sweet mustard salmon, Asian salmon recipe with soy sauce or just plain salt and pepper.
Because I got for a review the new products of "salt of the land" company, I decided to try them in this salmon in the oven recipe. The thing that is really beautiful about this recipe is that you can also make it on stove top (I'll give you this option at the end of the recipe).
 

 
חברת מלח הארץ משיקה בימים אלה סדרת מטחנות מלח ותבלינים.
בסדרה החדשה של מלח הארץ, תוכלו למצוא 5 מטחנות המכילות מלח ים ותערובת תבלינים עשירה של עד 16 תבלינים.
המטחנות מכילות 100% חומרים טבעיים ומגיעות באריזה ממש מדליקה וכיפית האמורה לשמור על הארומה וטריות התבלינים.

הטעמים בסדרת המטחנות החדשה הם:
מלח טבעי - מלח ים גולמי העשיר במינרלים מהים
הימלאיה - סלעי מלח גרוסים מהרי ההימלאיה
עשבי תיבול - תערובת מלח ים, תבלינים ועשבי תיבול
איטלקי - תערובת מלח ים ותבלינים בסגנון איטלקי
גריל - תערובת מלח ים ותבלינים לגריל

השתמשתי במתכון לסלמון במטחנת מלח הארץ בסגנון איטלקי ומאוד נהנתי מהשימוש במטחנה, מקלות השימוש ומהתוצר הסופי שיצא. מתכון בריא וטעים לסלמון וירקות, קל הכנה ופשוט נפלא.

Salt of the land company launches these days a series of salt and spices grinders. In the new series you can find 5 grinders that contain sea salt and a rich mixture of up to 16 spices.
The grinders contain 100% natural materials and come in a cool and fun package that suppose to keep the aroma and freshness of the spices.
 
The new flavors in the grinders series are:
Natural salt - raw sea salt rich in minerals from the sea
Himalaya - crushed salt rocks from the Himalaya mountains
Herbs - A mixture of sea salt, spices and herbs
Italian - A mixture of sea salt and Italian style spices
Grill - A mixture of sea salt and grill seasoning.
 
I used the Italian style grinder in this salmon recipe and I really enjoyed using this grinder, its ease of use and the taste of the finished product. A healthy recipe for tasty salmon and vegetables, easy to make ad just wonderful.


המרכיבים:
כ-1400 גרם סלמון, שטוף, חתוך לרצועות ועדיין די קפוא
שמן זית
מטחנת מלח הארץ בתיבול איטלקי
סילאן
ירקות חתוכים לקוביות קטנות מאוד: 1 חציל, 1 קישוא, 1 דלורית, 1 גזר

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-180 מעלות, טורבו.
מתבלים את הירקות בנדיבות בתיבול האיטלקי. מניחים בנייר אלומיניום (אני לא אוהבת להניח ישירות על אלומיניום, ולכן גם שמתי נייר אפייה), מעל מניחים את הדג עם העור למטה, יוצקים שמן זית שמכסה את כל הדג, מזרזפים מעל סילאן ושוב מתבלים בנדיבות את הדג עם מטחנת התיבול האיטלקי. סוגרים את נייר האלומיניום היטב ואופים כשעה או עד שהדג מוכן (במידה והדג מופשר, זמן האפייה יהיה קצר הרבה יותר ויש צורך לאפות את הירקות בנפרד קודם כמו בהערה בכוכבית).
שימו לב כי אם יש לכם חתיכות סלמון קטנות, זמני האפייה יהיו שונים ולכן חלק תצטרכו להוציא לפני האחרים.
בנוסף, הירקות כאן יוצאים נגיסים ולא רכים לגמרי. במידה ותרצו אותם רכים לגמרי, יש לאפות אותם בתוך נייר אלומיניום לבד כ-20-40 דקות עם מעט שמן ותבלון ורק אז להוסיף את הדג ולעשות את כל ההוראות ממקודם (שמן זית, סילאן, סגירת האלומיניום). בתוכנית בישול ראיתי הצעה שניתן להגיש לכל אורח בתוך האלומיניום ושהם יגלו לבד מה בישלתם להם או להגיש יפה על צלחת, רקודאו שהדג אפוי היטב לפני ההגשה :-) .
* במידה ורוצים לבשל את הסלמון - ממלאים מחבת עם מעט מים (רק לכיסוי התחתית), מניחים עליה נייר אפייה ומעל את חתיכות הסלמון עם העור מופנה למטה. יוצקים מעט שמן זית על כל דג, מזרזפים סילאן ומתבלים היטב במטחנת מלח הארץ בסגנון איטלקי. מבשלים על אש בינונית עם מכסה עד שהדג מוכן, תלוי בגודל בין 10-20 דקות אם הדג מופשר לגמרי.
בינתיים את הירקות החתוכים לקוביות, מטגנים בשמן עם התיבול האיטלקי עד שמוכן.

Ingredients:
about 1400 gram salmon, rinsed, cut into strips and still quite frozen
olive oil
Italian style salt of the land grinder seasoning
Date syrup
Veggies cut into small cubes: 1 eggplant, 1 zucchinni, 1 butternut squash, 1 carrot
 
Preparation:
Preheat oven to 180C, turbo.
Season the veggies generously with the Italian seasoning. Place on aluminum foil (I don't like placing thins directly on the aluminum foil, so I use baking paper too), then place on top the fish with skin side down, pour olive oil to cover the fish, drizzle silan on top and season generously again with the Italian seasoning. Close the aluminum foil and bake for an hour or until the fish is ready (If you use a thawed fish, the baking time will be much shorter and you will need to bake the veggies first just like in the comment with the asterisk).
Pay attention that if some cuts of the fish are smaller, the baking time will change and you might need to get some of them out early.
In addition, the veggies were crunchy and not entirely soft. If you prefer them soft, bake them first on their own closed in an aluminum foil bag with a bit of olive oil and seasoning for 20 to 40 minutes and only then add the fish and continue like I explained earlier. In a cooking show I saw You can serve the fish in the aluminum foil bag and let the guests find out for themselves what you made or serve on a nice plate, just make sure the fish is well baked before serving :-) .
*If you prefer cooking this dish - fill a pan with a bit of water (just to cover its bottom), place a baking paper inside and the salmon cuts on top. Pour olive oil on each fish, drizzle silan and season with Italian seasoning. Cook on medium heat with a lid until the fish is ready, de[ends on the size of the fish between 10-20 minutes (if the fish is thawed completely).
Meanwhile fry the veggies in oil with the seasoning until they are ready.