11/06/2016

דג טונה ברוטב פיקנטי - Tuna in spicy sauce

Yum
בס"ד

דג טונה ברוטב פיקנטי Tuna in spicy sauce

מה עושים עם נתח גדול של טונה? אפשר להכין טונה משימורים, אבל אפשר גם להכין מנה נפלאה של טונה ברוטב פיקנטי אדום.

What will you do with a huge piece of tuna fish? You could make canned tuna, but you can also make a great dish of tuna in a red spicy sauce.




לאחר שראיתי מגוון מתכונים באינטרנט, הבנתי את העניין, שיניתי כמויות והוספתי כמה מרכיבים משלי ונולד לו מתכון פשוט מצויין. הריח שהרוטב מפיץ בבית הוא כל כך טוב, שכבר מחכים לטעום ממנת הדגים הזו, וברגע שתטעמו לא תתאכזבו.

After I saw variety of recipes on the Internet, I got the idea, changed the quantities and added few ingredients of my own and got this amazing recipe of tuna in piquant sauce. The smell that the sauce distributes in the house is so good, that you can hardly wait to try this fish dish, ad once you taste it you won't get disappointed.


לא הספקתי לצלם לפני שבת, אבל כמובן שאת הרוטב חייבים לנגב עם פרוסת חלה, לחם או כל מאפה לחמי אחר. הרוטב פיקנטי בצורה מעודנת, אך כמובן שניתן לשנות את כמות החריפות לפי טעמכם האישי.
אני לא מרוקאית, אך אפשר להגיד שמדובר כאן במתכון קל להכנה לדג טונה בסגנון מרוקאי. ממליצה לאכול את מנת הדג מיד לאחר ההכנה או באותו יום בלי שיהיה צורך בחימום נוסף, כי כל חימום נוסף בעצם מבשל יותר את הדג ואז הדג יוצא יבש, טעים אך לא עסיסי כמקודם.

I didn't have the time before Shabbos to shoot the dish with a slice of Challah, but you must serve this sauce with a good slice of Challah, bread or other baked bread. The sauce has a mild spicy flavor, but of course you can adjust it according to your likeness.
I am not a Moroccan, but you can say this is an easy-to-make recipe of Moroccan style fish tuna. I recommend eating this dish right after making it or at the same day, so you don't need to reheat it, because every reheating continues to cook the fish and it will be dry, tasty but not as juicy as before. 


המרכיבים:
כ-1.500 ק"ג נתח דג טונה
1/4 כוס חומץ
מים, כדי כיסוי הדג

1 גזר, חתוך לטבעות דקות
1 בצל, קצוץ דק
2 פלפל אדום קטן, חתוך לרצועות
7 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
קופסת חומוס (550 גרם לפני סינון, 290 גרם אחרי), לסנן מהנוזלים
1 כף פפריקה מתוקה
2 שקיות סוכרלוז (= 4 כפיות סוכר)
1 כפית מלח
1/2 כפית כורכום
1 כף כוסברה
1/2 כפית צ'ילי כתוש חריף
1/2 כוס שמן קנולה
2 כוסות מים
רסק עגבניות גדול 260 גרם
1 כף מיץ לימון

אופן ההכנה:
משרים את נתח הדג בחומץ עם מים, המים צריכים לכסות את הדג. משרים לחצי שעה וכעבור חצי שעה, שוטפים את הדג היטב במים. מורידים את הקשקשים של הדג וחותכים את הדג לחתיכות שוות בגודלן, על מנת שכל הנתחים יתבשלו באופן שווה. מורידים מכל דג את העור ושוטפים שוב תחת זרם מים. מניחים בצד בלי לייבש את הדג.
מניחים במחבת את הגזר, הבצל, החומוס, הפלפל והשום. מעל מתבלים בפפריקה, כורכום, צ'ילי, מלח, סוכרלוז וכוסברה. מערבבים יחדיו את המים, השמן ורסק העגבניות, מוסיפים למחבת, מערבבים ומבשלים בלי מכסה על אש גבוהה-בינונית כרבע שעה, מדי פעם לערבב. כעבור רבע שעה, מניחים את פרוסות דג הטונה במחבת, יוצקים מעל את הלימון ומעל את הרוטב וממשיכים בבישול כ15-20 דקות עם מכסה על אש בינונית-גבוהה. מדי פעם יוצקים מהרוטב על הדג. 3 דקות לפני סוף הבישול, פותחים את מכסה הסיר שיהיה פתוח מעט, על מנת לצמצם מהנוזלים. מגישים עם חלה טובה ובתאבון :-)

Ingredients:
about 1.5 kilo of tuna fish
1/4 cup vinegar
water, to cover the fish
 
1 carrot, finely sliced
1 onion, finely chopped
2 red bell peppers, sliced into stripes
7 garlic cloves, finely sliced
can of chickpeas (550 gram before straining, 290 gram after), strain from liquids
1 Tbsp. sweet paprika
2 bags of sweetener (= 4 tsp. of sugar)
1 tsp. salt
1/2 tsp. turmeric
1 Tbsp. coriander
1/2 tsp. spicy crushed chili
1/2 cup canola oil
2 cups water
260 gram tomato paste
1 Tbsp. of lemon juice
 
Preparation:
Marinate the fish in water and vinegar for half an hour, make sure the fish is covered with water. When time is up, rinse the fish well under running tap water. Take off the scales, cut into equal in size pieces and wash again. Take off the skin and set aside (no drying is needed).
Place in a pan the carrot, onion, chickpeas, pepper and garlic. Sprinkle with the spices: paprika, turmeric, crushed chili, salt, sweetener and coriander. Mix together the water, oil and tomato paste, add to the pan and mix again and cook on high to medium flame for 15 minutes without a lid. mix every now and then.
After 15 minutes, set the fish slices on top, pour the lemon juice on the fish slices and then pour on the fish slices from the sauce and cover with a lid and cook for 15 to 20 minutes on medium-high flame. Pour from the sauce on the fish occasionally while cooking. 3 minutes before the end of cooking, open the lid a bit so the liquids will evaporate a bit.
Serve with a good challah and enjoy :-)