12/29/2016

עוף קריספי בתנור - Oven crisped chickn

Yum
בס"ד

Crispy whole chicken עוף שלם קריספי

לא יודעת מה עבר לי בראש כשהכנתי מתכון לעוף המתאים לטיגון עמוק ופשוט הכנתי אותו בתנור. אז מה שבטוח..

I don't know what went through my head when I decided to make a recipe that is intended to be deep fried and I just made it in the oven. So the thing that is sure is that..



שאם זה לא היה טעים, לא הייתי כותבת לכם על המתכון הזה.
אני שיניתי את המתכון המקורי די הרבה, אך עדיין הקרדיט הוא למתכון מהספר  Complete cook's country TV show.
המתכון נורא פשוט ואין צורך לשבת ליד התנור בזמן האפייה. פשוט מערבבים יחדיו כמה מרכיבים, טובלים את העוף בהם ומעבירים לאפייה בתנור. יוצא עוף פריך וקריספי ומאוד מאוד טעים, אבל כדאי לדעת שאת העוף הזה רצוי להגיש ממש לאחר האפייה, כי אחר כך העור מתרכך והוא אינו קריספי יותר.

If it wasn't tasty, I would not have write about it.
So I changed the original recipe quite a bit, but I still need to credit the recipe from "Complete cook's country TV show" cookbook.
The recipe is very simple and there is no need to it next to the ove while it is baked. You simply mix the ingredients, dip the chicken inside and transfer into the hot oven. You get a crispy and very tasty chicken, but it is important to know that it is best when served straight from the oven, because then the skin is at its best and as time go, the skin tends to lose its crispiness.



המרכיבים:
2 עופות שלמים, 1.5 קילו כל אחד
לבלילה:
1 כוס קמח
1 כוס קורנפלור
3 כפיות פלפל שחור
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית מלח
2 כפיות פפריקה מתוקה
1/2 כפית תבלין צ'ילי כתוש
1/8 כוס סוכר חום דחוס
3/4 1 כוסות מים

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-200 מעלות*
שוטפים את העוף ומניחים בצד. מערבבים יחדיו את כל חומרי הבלילה ומצפים את העוף. מניחים על תבנית אפייה כשחזה עוף מופנה למטה ויוצקים את יתרת הבלילה על העופות. אופים כשעה וחצי, כאשר 15 דקות אחרונות מעלים את המעלות ל-220 להשחמה ופריכות אחרונה. מוציאים את העוף מהתנור ומניחים לו ל-5-10 דקות ואז מגישים בליווי תוספת שאוהבים, בתאבון!
*יש לי תנור שני תאים, כאשר התא הבשרי שלי הוא תא קטן שבו אין לי רות להחליט איפה למקם את העוף, כך שהעוף תמיד נאפה קרוב למקור החום. אתם יכולים לאפות לפי התוכנית שאתם מכירים בתנור שלכם.

Ingredients:
2 whole chickens, 1.5 kilo each
for the mixture:
1 cup flour
1 cup cornstarch
3 tsp. black pepper
2 tsp. baking powder
1 tsp. salt
2 tsp. sweet paprika
1/2 tsp. chili pepper flakes
1/8 cup packed brown sugar
1 3/4 cups water
 
Preparation:
Preheat the oven to 200C*
Rinse the chicken and set aside. Mix the mixture ingredients and coat the chicken. Then place it in the baking pan when the chicken breast is toucing the bottom of the pan and pour the rest of the mixture on top of it.  bake for about an hour and a half and 15 minutes to the end of baking, rise the temperature to 220C for last browning and crisping. Take the chicken out of the oven and let it rest for 5-10 minutes and then serve with a side dish you like and enjoy!
* I have oven with two cells, where my meat cell is the smallest and that os why I can't change the position of the racks when I bake meat and chicken, so it is always close to the heat source. You can bake in your oven according to the plan you know is best for baking chicken.