1/23/2017

מרק עגבניות ואורז - Tomato and rice soup

Yum
בס"ד

Tomato & rice soup

מרק עגבניות ואורז טעים, חמצמץ (שבקלות ניתן לשנות למי שלא אוהב חמוץ) ומחמם שניתן להגיש עם לחם פריך או נימוח בצד או לאכול סתם כך וניתן להנות ממנו גם כמה ימים אחרי.

Tomato and rice soup that is tasty, sour (that you can easily adjust) and warming that you can serve with soft or crusty bread or as is and you can enjoy it couple of days later too.


מרקיית דלת נעמן


נעמן יצאו בליין כלים חדש לימי החורף הקרים - מרקיות בצורת דלעת מדליקות המגיעות בשני גדלים: מרקיה גדולה למרכז השולחן ומרקייות אישיות. עד לסוף ינואר תוכלו להנות ממחירים של 24.90 ש"ח למרקיה אישית, 39.90 ש"ח למרקייה אישית עם מכסה ו-75 ש"ח למרקייה מרכזית ואם איני טועה, עדיין יש בנעמן את המבצע של ה-50% על מגוון כלים ואז המחירים עוד יותר נמוכים.

Naaman have launched a new line of dishes especially for the winter days - cool pumpkin shaped soup bowls that come in two sizes: large soup bowl to put at the center of the table and individual soup bowls. Until the end of January you can get the soup bowls in these prices: 24.90 NIS for a soup bowl, 39.90 NIS for a soup bowl with a lid and center soup bowl for 75 NIS and if I'm not mistaken Naaman has a 50% sale on variety of dishes and you can get those dishware in lower prices.



אני קיבלתי להתנסות את המרקייה בצורת דלעת בצבע כתום. החלטתי להגיש בה מרק עגבניות ואורז נפלא ומחמם. מאוד אהבתי את המרקייה המעוצבת הזו שמוסיפה צבע ויופי לשולחן האוכל ונותנת אווירה חורפית.

את המתכון למרק ביססתי על מתכון מהספר New England soup factory, עם מגוון שינויים שערכתי במתכון. המתכון מתאים לאוהבי המרק למיניהם וכמובן גם לטבעונים :-).

I got to try the new individual orange colored pumpkin soup bowl. I served the  wonderful and warming tomato and rice soup in it. I really like this designed soup bowl that adds color and beauty to the table and also the feel of winter. 
 
I based this soup on a recipe from the New England soup factory cookbook with variety of changes I made. The recipe is suitable for soup lovers wherever they are and of course to vegans.


המרכיבים:
לתנור:
30 עגבניות שרי תמר, כ-360 גרם
2 כפות שמן זית
מעט מלח ופלפל שחור

3 כפות שמן
3 שיני שום שלמות, קלופות
1 בצל, קצוץ
5 גזר, קלוף ולקוביות
2 גבעולי סלרי, קצוץ
העגבניות מהתנור
כ-150 גרם עגבניות מיובשות בלי שמן, קצוצות
6 כוסות מים
2 כפות בזיליקום יבש
1/4 כפית פלפל שחור
2 כפיות מלח
3 כוסות מיץ עגבניות מקרטון
סוכר (אופציונלי)
כ-2.5 כוסות אורז מבושל בלי תיבול

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-200 מעלות ואופים במדף האמצעי במשך 40 דקות את העגבניות שרי שמעליהן יצקנו את השמן זית ותיבלנו במעט מלח ופלפל שחור. ברגע שהעגבניות יצאו מהתנור, מחממים את 3 כפות השמן בסיר ומוסיפים את הבצל, הגזר, הסלרי והשום ומבשלים על אש גבוהה כ-10 דקות. חשוב להשתמש בסיר עם תחתית טובה ולערבב מדי פעם ובמידת הצורך להנמיך מעט את האש. מוסיפים את העגבניות מהתנור עם המיצים, מערבבים ומבשלים עוד כ-5 דקות. לאחר מכן, מוסיפים את העגבניות המיובשות, מיץ העגבניות, המים, המלח והפלפל ומביאים לרתיחה. ברגע שרותח מבשלים על סף רתיחה עם מכסה על אש בינונית כחצי שעה. לאחר מכן מרסקים את המרק למחית במוט בלנדר או במעבד מזון, מרתיחים שוב את המרק ואז טועמים תיבול, במידה וחמוץ לכם מדי תוסיפו כאן סוכר ותטעמו שוב. מערבבים פנימה את האורז הלבן ומגישים. בתאבון!

Ingredients:
To the oven:
30 cherry tomatoes, about 360 gram
2 Tbsp. olive oil

a bit of salt and pepper
3 Tbsp. olive oil
3 garlic cloves, peeled
1 onion, diced
5 carrots, peeled and diced
2 celery stalks, chopped
tomatoes from the oven
about 150 gram sun dried tomatoes without oil, chopped
6 cups water
2 Tbsp. dried basil
1/4 tsp. black pepper
2 tsp. salt
3 cups tomato juice from a carton
sugar (optional)
about 2.5 cups of cooked white rice, not seasoned
 
Preparation:
Preheat oven to 200C and bake on middle rack for 40 minutes the cherry tomatoes that were poured with olive oil and seasoned with a bit salt and pepper. When they come out of the oven, set it aside and preheat 3 Tablespoons of olive oil in a pot and add the garlic, celery, onion and carrots and cook on high heat for 10 minutes. It is important to use a pot with a good bottom and mix occasionally, if needed lower the heat a bit. Then add the tomatoes from the oven, stir and cook for another 5 minutes. Afterwards, add the sun dried tomatoes, tomato juice, water, salt and pepper and bring to a boil. Once boiled, lower the heat to medium, cover with a lid and cook for half an hour. Then mash the soup with blender stick or food processor and return it to the pot and boil again. Then check for seasoning and if needed and it is too sour, add sugar and taste again. Mix in the cooked rice and enjoy!