2/16/2017

קובה סלק ו-6 סיבות לאכול סלק - Red kubbeh soup

Yum
בס"ד

red beetroot soup

אם טרם ניסיתם את מרק הקובה דלעת שהעלתי לכם פה, אז זה הזמן ובינתיים מוזמנים להכין מרק קובה סלק אדום עז וטעים טעים.

If you haven't tried the recipe I shared with your for pumpkin soup kubbeh, now is the time and meanwhile you are invited to make this red beetroot kubbeh soup with intense red color and delicious flavor.


meatballs קציצות קובה

את קובה הדלעת הכנתי לפי מתכון מהספר "עשתידכ" של שושי אורן ולורן רביד והפעם כשחיפשתי מתכון לקובה סלק אדום באינטרנט, נתקלתי גם במתכון שלהן, אבל הפעם החלטתי לשנות כמה דברים במתכון ולהגדיל כמויות. אם אתם רוצים את המתכון המקורי, לחצו כאן.

The pumpkin patties I made a while back, I made according to a recipe from Shoshi Oren and Lauren Ravid cookbook "Ashteedek". And this time I came across another one of their recipe on the net, but I decided to change some of the recipe and double the amount. If you want the original recipe, click here.

red soup מרק אדום

אז למה כדאי לאכול בכלל סלק? הנה לכם 6 סיבות:
1. מינרלים בשפע -
    סלק עשיר במגוון מינרלים כ: סידן, אשלגן, מגנזיום ואבץ. בעלי הסלק תוכלו
    למצוא חומצה פולית.
2. הפחתת סיכון למחלות לב -
    בטאין הוא חומר הנמצא בסלק ועוזר בניקוי הדם מחומצת אמינו המזיקה ללב.
    ככל שרמת חומצת האמינו הזו נמוכה בדם, כך הסיכוי לאוטם שריר הלב פוחת.
3. נוגדי חמצון -
    הסלק עשיר בנוגדי חמצון המסייעים בהגנה מפני סרטן ומחלות אחרות.
4. ניקוי רעלים  -
    הסלק מכיל ויטמין B הנקרא כולין, ויטמין המחזק את הכבד וממיס שומנים.
    הסלק ידוע כעוזר לטיהור וניקוי הדם והכבד מרעלים.
5. סיבולת באימון גופני -
    אם אתם מתאמנים וזקוקים לאנרגיה, כדאי לכם לנסות לשתות מיץ סלק לפני
    האימון - דבר האמור לשפר את היכולות שלכם, כ-16% יותר מהרגיל. 
6. הורדת לחץ דם -
    לחץ דם גבוה, הוא גם אחת מהסיבות לשבץ והתקף לב. החומר הנקרא חנקות
    בסלק, נהפך בגוף לתחמוצת חנקן שהיא עוזרת להירגע, מרחיבה את כלי הדם,
    משפרת את זרימת הדם ומורידה את לחץ הדם.
   
כמובן שכמו כל דבר בחיים, חשוב לא לצרוך בהגזמה.

So why should you eat beetroot? Here are 6 reasons:
1. Minerals, Minerals -
    The beetroot is rich in minerals such as: calcium, potassium,
    manganese and zinc. In the beet leaves you can find folic acid.
2. Reduction in risk of heart disease -
    The betalin in the beetroot helps purifying your blood from a
    certain amino acid that is detrimental to the heart. The lower the
    level of this acid in your blood, the lower the chances to suffer
    from myocardial infarction.
3. Antioxidants -
    The beetroot is rich in antioxidants that help protecting from
    cancer and other diseases.
4. Detoxification -
    B vitamin named choline is found in the beetroot, thus 
    strengthening the liver and dissolves fats. The beetroot is known
    for purifying the blood and liver from toxins.
5. Stamina in workouts -
    If you are exercising and need energy, you should try drinking
    beetroot juice before workout - a thing that should improve your
    abilities, about 16% more than usual.
6. Lowering blood pressure -
    High blood pressure is one of the reasons for stroke ad heart
    diseases. The nitrates in the beet are transformed into nitric oxide
    in the body, which causes relaxation, vasodilation, improving
    blood flow and lowering blood pressure.
 
Of course, as anything in life, it is important not to consume extravagantly.
 

המרכיבים למרק עם 25 קובות:
למרק:
3 סלק, חתוך לקוביות
7 כוסות מים
2 כפות שמן

1/2 כוס מיץ לימון
5 שקיות סוכרלוז או כ-10 כפיות סוכר (אני משתמשת בסוכרלוז)
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור

לקציצות הקובה:
כ-1 ק"ג בשר עגל טחון
כ-1/2 כוס פטרוזיליה טרייה, קצוצה
1 בצל גדול, חתוך לקוביות
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור

למעטפת הקובה:
4 כוסות סולת, כדאי לברור
4 כפיות מלח
4 כפיות שמן
2 כוסות מים

אופן ההכנה:
בסיר גדול מבשלים על אש בינונית את הסלק, המים והשמן כ-30 דקות עם מכסה.
בינתיים מכינים את מעטפת הקובה:
מערבבים יחדיו את כל החומרים עד לקבלת עיסה אחידה ומניחים בצד מכוסה כ-20 דקות. העיסה תהיה דביקה וזה בסדר גמור.
מכינים את קציצות הבשר:
מערבבים יחדיו את כל מרכיבי הקציצות ויוצרים 25 קציצות קובה. לוקחים את עיסת הסולת ובעזרת ידיים רטובות, לוקחים כדור מהעיסה ומשטחים על היד עד כמה שאפשר, בלי לקרוע את הבצק. מדי פעם תרימו את הבצק מהיד שלא ידבק לכם ליד ובמידת הצורך, תרטיבו את הידיים תוך כדי העבודה עם הבצק. מניחים באמצע הבצק המשוטח כדור בשר וסוגרים עליו את הבצק. אם הבצק נקרע, לא נורא, פשוט קחו מהעיסת סולת וסגרו חורים. ממשיכים כך עם יתרת הבצק.
ברגע שעברו 30 דקות של בישול המרק, מוסיפים את יתרת מרכיבי המרק, מערבבים ואם לא סיימתם את הקובות אז מורידים בינתיים מהאש. ברגע שסיימתם את הקובות, מחזירים את הסיר לאש ומכניסים את הקובות. אם נראה שאין מקום בסיר, פשוט דחפו בעזרת כף עץ את הקובות שבסיר וארגנו שיהיה לכם עוד מקום להנחת הקובות. צקו מעל הקובות מהרוטב או שקשקו את הסיר בזהירות עם מכסה. בשלו על אש בינונית עם מכסה כ-20 דקות. בתאבון!

Ingredients for 25 patties:
soup:
3 beetroots, diced
7 cups water
2 Tbsp. oil
 
1/2 cup lemon juice
5 bags of sweetener (equals to 10 sugar tsp.)
1 tsp. salt
1/2 tsp. black pepper
 
Kubbeh meatballs:
about 1 kilo minced lamb meat (2.2 pound)
about 1/2 cup fresh parsley leaves, chopped
1 large onion, diced
1 tsp. salt
1/2 tsp. black pepper
 
Kubbeh casing:
4 cups semolina (check there aren't any bugs in it)
4 tsp. salt
4 tsp. oil
2 cups water
 
Preparation:
In a large pot on medium heat, cook the beetroot, water and oil for 30 minutes with a lid.
Meanwhile make the casing paste:
Mix all of the ingredients until unifies and set aside covered for about 20 minutes. The mixture will be sticky and that is a okay.
Make the meatballs:
Mix the ingredients and form 25 meatballs. Take the semolina dough and work with wet hands. Take a ball from the mixture and flatten on your hands as much as possible, without ripping it. Every now and then, lift the dough from your hand so it won't stick to your hand and if necessary then wet your hand again. Place the meatball in the middle of the flattened dough and close the dough on it. If the dough did tear up, just take another tiny piece from the semolina mixture and fix the hole. Continue so with the rest of the meatballs.
Once 30 minutes from cooking have passed, add the rest of the soup ingredients and mix and if you didn't finish with your kubbeh balls then take the soup off the heat. Once you finished ith your meatballs, return the soup to the heat and insert the balls. If it seems like there isn't any place, just take a wooden spoon and move the balls inside the pot to make room and insert the rest of the balls. Pour from the sauce on the balls or shake the pot gently with a lid. Cook for another 20 minutes with a lid on medium heat. Enjoy!