2/13/2017

עוף עם פירות יבשים - Chicken with dried fruit

Yum
בס"ד

chicken with dried fruit עוף עם פירות יבשים

מתכון נפלא ומאוד פשוט לעוף עם פירות יבשים בתנור.

A simple and tasty dish of chicken with dried fruit in the oven.
 


 
את המתכון הזה הכנתי לחג הט"ו בשבט, אולם אם במקרה נשארו לכם עוד הרבה פירות יבשים או שסתם מתחשק לכם לגוון את הארוחות, אני מאוד ממליצה על המתכון הזה לעוף בפירות יבשים שהוא נורא פשוט ומאוד טעים.
המתכון מבוסס על המתכון מהאתר 10 דקות עם מגוון שינויים שאני ערכתי.
 
השתמשתי במתכון בשזיפים מיובשים, שלרוב הם נקיים מחרקים ובמשמשים מיובשים שאולי נראה שהם נקיים, אך אם תחצו אותם ותפנו אותם מול המנורה, אולי תמצאו מציאות לא רצויות. זמן האפייה הוא כשעתיים וכמובן שאתם יכולים להשאיר את העור, אך אני מעדיפה להוריד את השומן המיותר. יוצא עסיסי וטעם גם כך.
 
I made this recipe for Tu Bishvat, however if you left with many dried fruit or you just want to make something else, I highly recommend making this tasty and oh so simple chicken and dried fruit recipe.
The recipe is based on the recipe from 10 minutes website with changes I made.
 
I used in the recipe dried prunes, which mostly are clean from insects and dried apricots, that might seem clean from bugs, but if you cut them in half and turn them in front of a lamp, you might find unpleasant findings. Baking time is approximately two hours and of course you can leave the skin on the thighs, but I prefer to take off the excess fat. It comes out juicy and tasty anyway.
 
Roast chicken with dried fruit

עוף בפירות יבשים וירקות
 
המרכיבים:
10 כנפי עוף, מנוקים ושטופים
9 ירכיים, ללא עור, מנוקים ושטופים
15 שזיפים מיובשים, ללא גרעינים
10 משמשים מיובשים
1 ראש שום, מופרד לשיניים ומקולף
2 בצלים, לפרוסות
500 גרם גזר גמדי קפוא, שטוף
4 תפוחי אדמה בינוניים, לטבעות
3 בטטות קטנות, לטבעות
1 כף רוטב טריאקי

לרוטב:
3 כפות שמן זית
2 כפות רוטב טריאקי
1/2 כפית אבקת שום
2 כפות פפריקה מתוקה
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית כמון
1/4 כפית פלפל שחור

1/2 כוס פטרוזיליה טרייה, קצוצה

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-180 מעלות.
מסדרים בתבנית אפייה שכבה של גזר, מעל תפוחי אדמה, מעל בטטה, מעל בצל ושיני שום ואת הפירות היבשים. יוצקים מעל כף רוטב טריאקי.
לוקחים את חלקי העוף ומסדרים על הירקות, דואגים שהכנפיים יהיו במרכז התבנית. מערבבים יחדיו את מרכיבי הרוטב ומורחים על העוף. מפזרים מעל פטרוזיליה.
מעבירים לתנור ואופים מכוסה בנייר אלומיניום לשעה. כעבור שעה, מורידים את נייר הכסף ואופים עוד שעה או עד שהעוף והירקות מוכנים. בתאבון!

Ingredients:
10 chicken wings, cleaned and rinsed
9 chicken thighs, skinless, ckeaned and rinsed
15 pitted dried prunes
10 dried apricots
1 garlic head, separated into cloves and peeled
2 onions, into slices
500 gram frozen baby carrots, rinsed
4 medium potatoes, into rings
3 small yams, into rings
1 Tbsp. teritaki sauce
 
Sauce:
3 Tbsp. olive oil
2 Tbsp. teriyaki sauce
1/2 tsp. garlic powder
2 Tbsp. sweet paprika
1/2 tsp. cinnamon
1/2 tsp. cumin
1/4 tsp. black pepper
 
1/2 cup fresh parsley, chopped
 
Preparation:
Preheat oven to 180C/356F.
Arrange the carrots in a layer in a baking pan. Place the potatoes on top, then the yams, then the onion and garlic and then the dried fruit. Pour 1 tablespoon of teriyaki sauce on top. Take the chicken parts and arrange on the veggies, make sure the chicken wings are placed in the center of the pan. Mix together the sauce ingredients and spread on the chicken. Sprinkle with parsley.
Transfer into the oven and bake with aluminum foil for an hour on the upper rack. After an hour, take off the aluminum foil and continue balking for an hour more or until the chicken and vegetables are ready. Enjoy!