2/04/2017

עוף מושלם אפוי בתנור - Perfect oven baked chicken

Yum
בס"ד

עוף אפוי בתנור chicken baked oven

אם אתם מחפשים את המתכון המושלם לעוף אפוי בתנור, אז לדעתי מצאתם. מנת עוף אפויה בתנור בתוספת תפוחי אדמה, מנה די בריאה וטעימה.

If you're looking for the perfect oven baked chicken, I think you found it. This chicken in the oven dish with potatoes is quite a healthy dish and delicious.


חלקי עוף בתנור chicken parts in the oven

עוף ותפוחי אדמה בתנור Potatoes and chicken in the oven

מנת העוף הזו מאוד פשוטה להכנה, מערבבים כמה תבלינים יחדיו, מורחים על העוף ולתנור. תוך כשעה בתנור, מתקבל לכם עוף אפוי, מושלם ומלא בטעם שלא הוספנו לו שמן בכלל.

This chicken dish is very simple to make, you just mix some seasoning, rub it on the chicken and straight to the oven. In an hour you get a wonderful baked chicken full with flavor that you didn't add to it oil at all.

perfect chicken in the oven

עוף מושלם בתנור Perfect chicken

המרכיבים:
4 ירכי עוף (ניתן להסיר את העור, אני לחלק הסרתי וחלק לא), לשטוף ולנגב קלות
כ-8 כנפי עוף, שטופות ומנוגבות קלות
כ-700 גרם תפוחי אדמה למיקרו בשקית, להוציא מהשקית ולשטוף - לא חובה
1 כף פפריקה מתוקה
1/4 כפית צ'ילי כתוש חריף
1 כפית פלפל שחור
1 כפית מלח
2 כפות סוכר חום
1 כף תבלין עוף בגריל

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-210 מעלות.
במידה והשארתם את העור בירכיים, יש לחרוץ אותו קלות עם סכין. מניחים את כל חלקי העוף ותפוחי האדמה בתבנית, מערבבים את התבלינים יחדיו ומורחים את תערובת התבלינים עליהם.
מעבירים לתנור ואופים 30 דקות בחלק העליון של התנור. לאחר מכן מעלים את הטמפרטורה ל-250 מעלות ואופים עוד 10 דקות. בסוף האפייה, מכבים את התנור, פותחים אותו להוצאת האדים ואז סוגרים אותו שוב כשהתבנית עם העוף ותפו"א עדיין בפנים ומשאירים ל-20 דקות. למה משאירים? כך העוף ממשיך להתבשל, אך לא נשרף מחום התנור. מגישים ובתאבון!
* אני אופה בתנור דו תאי, כך שבתא הבשרי גוף החימום מאוד קרוב לעוף. במידה ואתם מכירים את התנור שלכם וחושבים שאפייה במדף העליון לא תהיה טובה, אפו את העוף במדף התנור האופטימלי לכם.


Ingredients:
4 chicken thighs (you can discard the skin, I left the skin on some), rinse and dry a bit
about 8 chicken wings, rinsed and pat dried a bit
about 700 gram / 1.5 pound microwave potatoes, rinse (optional)
1 Tbsp. sweet paprika
1/4 tsp. crushed chili flakes
1 tsp. black pepper
1 tsp. salt
2 Tbsp. brown sugar
1 Tbsp. grilled chicken seasoning
 
Preparation:
Preheat oven to 210C /410F.
If you left the skin on the chicken, then score it a bit with a knife and then place the chicken parts and the potatoes in a pan. Mix the spices and rub it on the chicken and potatoes. Transfer to the oven and bake for 30 minutes on the upper rack. Then rise the temperature to 250C / 482F and bake for 10 more minutes. When done, turn off the oven, open the door and let the steam come out and close the door with the chicken still inside for 20 minutes. Why? so the chicken will keep cooking but not burning from the heat of the oven. Enjoy!
* I have a oven with two cells, so my meat cell is a small cell that the heating body is quite close to the meat. If you know your oven and think that baking on the upper rack isn't good, then change according to your understanding.