3/19/2017

בשר בקר נימוח בתנור - Juicy roast shoulder

Yum
בס"ד

צלי כתף בתנור Oven shoulder roast

צלי בקר עם בצלים כל כך נימוח וכל כך טעים והכי כיף שהוא פשוט מאוד להכנה.

Shoulder roast with onions, so moist, tender and delicious and beat part - so easy to make.



צלי כתף לפני חיתוך Shoulder roast before cutting

המתכון מבוסס על מתכון של איינה גארטן מהספר בישול: "לבשל לג'פרי" עם שינויים רבים מאוד.
את צלי הכתף הזה מטגנים קלות במחבת ולאחר מכן ממשיכים לאפייה בתנור, כ-3 וחצי שעות של אפייה מעניקים בשר כל כך נימוח, רך ועסיסי. המתכון מתאים לארוחות חג או שבת, פשוט נפלא, קל הכנה וטעים ביותר.

This recipe is based on Ina Garten's recipe from her cookbook : "cooking for Jeffery" with huge changes I made to the recipe.
The meat is fried on each side, then goes in the oven. Three and a half hours give you the perfect, moist, tender and juicy meat. This recipe is suitable for the holidays or Shabbos, just wonderful and so easy to make.

המרכיבים:
כ-700 גרם צלי כתף
1/4 כוס קמח
מלח ופלפל שחור, מעט לתיבול
1 כף שמן
3 בצל יבש (הצהוב), חתוך לקוביות
1 בצל אדום, חתוך לקוביות
1 ראש שום, מופרד לשיניים, קלוף ופרוס לפרוסות
1 כף חומץ בן יין אדום
1/4 1 כוסות מים
1 כף תימין יבש
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
3 כפות רסק עגבניות


אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-180 מעלות.
שוטפים את נתח הכתף ומייבשים בנייר סופג. מערבבים קמח עם מעט מלח ופלפל ומורחים על הבשר מכל צדדיו. מחממים מחבת עד שהיא חמה ואז צורבים את הנתח מכל צידיו. את הצדדים הגדולים צורבים כ-4-5 דקות על להבה בינונית-גבוהה ואת הצדדים הקטנים כ-1-2 דקות.
מוציאים את הנתח הצידה ובאותה מחבת מוסיפים שמן ומטגנים את הבצלים כ-6 דקות או עד שהם מעט מתרככים, מערבבים מדי פעם. מוסיפים את השום, מערבבים ומטגנים ביחד כ-2 דקות. מוסיפים את המים, החומץ בן יין, התימין, המלח והפלפל, מערבבים ומבשלים עוד כ-3 דקות. מורידים מהאש ומחצית מתערובת הבצל מעבירים לתבנית אפייה. מניחים מעל את נתח הכתף ואותו מורחים ברסק עגבניות. יוצקים מעל את הבצל והנוזלים. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים כשלוש וחצי שעות או עד שהבשר בשל.
ברגע שמוציאים מהתנור, מניחים לבשר ולא חותכים לפחות 15 דקות. ברגע שתנעצו בו מזלג, תגלו כמה שהנתח רך וכשתטעמו.. :-)


Ingredients:
about 700 gram / 1.5 pound shoulder roast
1/4 cup flour
salt and pepper, just a bit for seasoning
1 Tbsp. oil
3 yellow onions, diced
1 red onion, diced
1 garlic head, separated to cloves, peeled and sliced
1 Tbsp. red wine vinegar
1 1/4 cups water
1 Tbsp. dried thyme
1 tsp. salt
1/4 tsp. black pepper
3 Tbsp. tomato paste
 
Preparation:
Preheat oven to 180C/350F.
Rinse the meat and dry with paper towel. Mix together flour with a bit of salt and pepper and rub on the meat on each side. Preheat a pan and when it is warm, sear the meat on each side. 4-5 minutes on the larger sides and 1-2 minutes on the smaller sides on medium-high heat.
Take the meat out of the pan and in the same pan add the oil and fry the onions for about 6 minutes or until a bit tender, mix occasionally. Add the garlic, mix and fry for another 2 minutes. Add the water, red wine vinegar, thyme, salt and pepper, mix and cook for another 3 minutes. Take the mixture off the heat, scoop half of it to a baking pan, place the meat on top and spread the tomato paste on the meat. Scoop the rest of the onions and juices on the meat, covered with aluminum foil and bake for about 3 1/2 hours or until the meat have cooked.
Once done, take out of the oven and let sit for 15 minutes before cutting. Once cutting the meat, you'll find out how soft it is and after tasting it... :-)