4/27/2017

עוף עם בצל בתנור - Baked chicken & onion

Yum
בס"ד

עוף עם בצל בתנור Baked chicken and onion

כשרוצים מתכון ממש קל לעוף בתנור, זה אחד המתכונים לנסות - עוף עסיסי המכוסה בשכבת בצלים ותיבול הנאפה בתנור לזמן רב.

When you want an easy to fix meal, this should be on of the recipes to make - Juicy chicken covered with onions and seasoning baked in the oven.


עוף בתנור בקלות easy baked chicken

הרעיון למנה לקוח ממגזין "מרווה לצמא", עם כמה שינויים שהחלטתי להוסיף לקבלת טעם נוסף. מתקבל עוף עסיסי וטעים וממש קל הכנה. פשוט טוחנים יחדיו כמה מרכיבים במעבד מזון, מורחים על העוף ואופים בתנור.

לעוף עצמו לא הוספתי שום מלח והוא יצא מעולה, אולם תפוחי האדמה שהחלטתי להוסיף למנה היו זקוקים לתוספת של מלח, אז אם אתם מכינים עם תפוחי האדמה, אל תשכחו להוסיף את הנגיעה הזו של המלח.

This idea is from the "sated to thirst" magazine, with some I changes I decided to make in order to get extra flavor. You get a juicy, tasty and really easy to make chicken. You just blend some components in the food processor, spread on the chicken and bake in the oven.
 
I didn't add salt to the chicken itself and it came out wonderful, however the potatoes I decided to add to the dish needed that touch of salt, so if you make this dish with potatoes. make sure to add that extra salt.


המרכיבים:
חלקי עוף (ירכיים, כנפיים), עם או בלי עור, שטופים
3 בצל, חתוך לפרוסות (בגודל המתאים להיכנס למעבד מזון)
3 כפות סילאן טהור
1 כף מיץ לימון
3 קוביות ג'ינג'ר כתוש דורות
2 קוביות שום כתוש דורות

תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לרצועות
מלח

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-180 מעלות.
במעבד מזון טוחנים את הבצל, הסילאן, מיץ הלימון, הג'ינג'ר והשום עד שהם מתאחדים. מניחים את התפוחי אדמה בצד אחד ואת העוף בצד השני ומורחים עליהם את המשחה שהכנו. על תפוחי האדמה מפזרים גם מלח, לפי הטעם ואופים בתנור מכוסה בנייר אלומיניום שעתיים. כעבור שעתיים מורידים את האלומיניום ואופים עוד חצי שעה.

Ingredients:
chicken parts (thighs, wings) with or without the skin, rinsed
3 onion, cut into slices (in order to fit to the food processor)
3 Tbsp. pure date syrup
1 Tbsp. lemon juice
3 frozen and minced ginger cubes
2 frozen and minced garlic cubes
 
Potatoes, peeled and cur into wedges
salt
 
Preparation:
Preheat oven to 180C/350F.
Blend in the food processor the onion, date syrup, lemon juice, ginger and garlic until combined. Place the potatoes in one side of the pan and the chicken on the other side of the pan, spread with the onion mixture. Sprinkle salt on the potatoes, according to taste, and bake covered with aluminum foil for 2 hours and then uncovered for another half an hour.