4/02/2017

לחם במילוי גבינה ועגבניות - Cheese & tomato stuffed bread

Yum
בס"ד

לחם במילוי גבינה ועגבניות - Cheese & tomato stuffed bread

מתכון ללחם ממולא כל טוב עם קליעה מיוחדת ומרשימה - לחם במילוי גבינה, עגבניות ושום.

Recipe for bread stuffed with goodness with a special and impressive shape - cheese, garlic and tomato stuffed bread.


cheese stuffed bread לחם ממולא גבינה

את ההשראה למתכון הזה קיבלתי מהאתר הזה, אך כהרגלי שיניתי את המתכון די הרבה וגם החלטתי לעצב את הלחם בצורה מרשימה. יצאה מפלצת ענקית, יפהפייה ומרשימה שממש כיף לאכול. מגישים עם סלט טוב ויש יופי של ארוחה.

The inspiration for this recipe I got from this site, but as I usually do I changed the recipe quite a bit and decided to shape it in an impressive way. I got a monstrous, beautiful and impressive creation that is fun to eat. Serve with a good salad and you got yourself a great meal. 

בצק לפני התפחה Dough before rising


step by step bread design







לחם מיוחד ממולא צעד צעד step by step bread design


חלב משק תנובה מוצר השנה POY FARM MILK

במתכון השתמשתי בחלב משק של תנובה שקיבלתי לסקירה. החלב החדש מתנובה זכה בפרס מוצר השנה לשנת 2017. חלב המשק החדש של תנובה מבוסס על שיפור בהזנת פרות בתוסף תזונה ייחודי הכולל זרעי פשתן ומכיל אומגה 3. החלב החדש משפר את איכות הסביבה, בכך שהתזונה החדשה של הפרות שומרת על בריאותן ומפחיתה את פליטות גז המתאן לסביבה וכן אנחנו הצרכנים מקבלים יותר אומגה 3 באופן טבעי, ולא על ידי העשרה חיצונית. בנוסף, תנובה עברו לאריזות קרטון העשויות מחומרי גלם הידידותיים לסביבה וקיבלו את תו איכות הסביבה של ארגון היערות הלאומי FSC.

I used in this recipe the new Tnuva milk I got to review. The new farm milk has won 2017 product of the year award. It is based on improving the cow's nutrition by unique dietary supplement that includes flaxseed and omegas 3. The new cow's feed keeps them healthy and decreases the methane gas emissions to the environment, thus improving the environment and the consumers get more omega 3 naturally. In addition, Tnuva company have moved to cardboard containers of raw materials that are environmentally friendly and got the environmental quality mark by the national forest organization FSC.


לחם ביתי ממולא Filled bread

Stuffed bread with tomato garlic and cheese

פרוסת לחם ממולא Slice of stuffed bread

המרכיבים ללחם ממולא:
1/2 ק"ג קמח
1 כף שמרים יבשים
3/4 כף מלח
1 כף בזיליקום יבש
1 חלמון L
1/2 1 כוסות חלב משק
50 גרם חמאה, קוביות
70 גרם פתיתי גבינה (עדיף קשקבל)

למילוי:
12 שיני שום, קלופות
3 עגבניות רגילות, חתוכות לקוביות
1/4 כוס שמן
בין 1/4 ל-1/2 כפית מלח גס
150 גרם פתיתי גבינה (עדיף קשקבל)

לציפוי:
1 ביצה, טרופה
ככף מים

אופן ההכנה:
מחממים מראש את התנור ל-250 מעלות, חימום עליון ותחתון.
מכינים את המילוי:
שמים בקערה את השום והעגבניות. יוצקים מעל את השמן והמלח ומעבירים לאפייה של כ-30 דקות.
בינתיים מכינים את הבצק:
שמים בקערת מיקסר את הקמח והשמרים ומערבבים היטב. מוסיפים את המלח והבזיליקום ומערבבים שוב. מוסיפים את החלמון והחלב ולשים על מהירות 1 במיקסר רק עד שמתקבל גוש בצק. ברגע שהתקבל גוש בצק, מוסיפים את קוביות החמאה ולשים על מהירות 1 כ-6 דקות. הבצק יהיה רך ונעים. מעבירים לקערה משומנת להתפחה של שעה (הבצק לא תופח יותר מדי).

כחצי שעה לפני שהבצק מסיים לתפוח, דאגו להפעיל את התנור ל-220, חימום עליון ותחתון.
לאחר שהבצק תפח והמילוי של הלחם יצא מהתנור והספיק להתקרר, מרדדים על נייר אפייה את הבצק שלנו למלבן בגודל 28 ס"מ אורך על 35 ס"מ רוחב. לפי העין מחלקים את הבצק לשלישים (בלי לחתוך באמת), וחותכים רצועות עם סכין משני צידי המלבן הארוכים יותר עד תחילת השליש האמצעי (ראו תמונות). מממלאים את השליש האמצעי בתערובת המילוי, להשתדל כמה שאפשר בלי הנוזלים (אך אם כן הגיע נוזל אז לא נורא), לפזר מעל גבינה ולהתחיל לסגור את הלחם. סוגרים תחילה את אחד הקצוות על הלחם ואז מתחילים לסגור כל פעם רצועה מצד אחד ומעליה רצועה מהצד השני (ראו תמונות). ממשיכים כך עד שמגיעים לארבעת הרצועות האחרונות בלחם. על מנת לסגור אותן, סוגרים קודם את קצה הלחם על המילוי ואז את שני הרצועות המחוברת לקצה על המילוי ואז מסיימים על ידי סגירת הרצועות הנותרות. מניחים להתפחה של 10-15 דקות, מצפים בביצה מעורבבת במים ומעבירים לאפייה במרכז התנור ל-40 דקות. ברגע שמוציאים מהתנור קרום הלחם יהיה קשה וזה בסדר, מיד שמים על הלחם מגבת ומניחים לזה ל-5-10 דקות ואז הקרום מתרכך. בתאבון!


Ingredients:
 1/2 kilo flour
 1 Tbsp. dry yeast
 3/4 Tbsp. salt
 1 Tbsp. dried basil
 1 L egg yolk
 1 1/2 cups milk
 50 gram butter, cubes
 70 gram grated cheese (Kashkaval preferred)
 
Stuffing:
 12 garlic cloves, peeled*
 3 regular tomatoes, diced
 1/4 cup oil
 between 1/4 to 1/2 tsp. coarse salt
 150 gram grated cheese (kashkaval preferred)
 
Egg wash:
 1 egg, beaten
 about 1 Tbsp. water
 
*I tend to heat the garlic cloves in the microwave for about a minute, then it is easier to peel them (careful it's hot).
 
Preparation:
Preheat oven to 250C, lower and upper heat.
Prepare the filling:
Place the garlic and tomatoes in a bowl suitable for the oven. Pour the oil on top and sprinkle with salt. Bake for 30 minutes in the middle rack.
Meanwhile prepare the dough:
Mix the flour and yeast in the mixer bowl. Add salt and basil and mix well. Add egg yolk and milk and start the mixer on low speed (I use 1), knead until you get a lump of dough. Then add the butter cubes and continue kneading on the same power for 6 minutes. The dough will be soft and smooth. Transfer to a greased bowl and let rise for about an hour (the dough doesn't rise much).
 
About half an hour before the dough finishes to rise, preheat the oven to 220C, lower and upper heating.
 After the dough has risen and the filling have cooled, roll the dough into a rectangle - 28 CM length, 35 CM width. Divide by eye the rectangle into 3 pieces (without cutting it), and take a knife and cut stripes along the longer side until the middle third. Do so with the other long side (see photos).
 Fill the middle section with the filling (try as mush as you can not to add the liquids, but if a liquid still got to the dough no worries) and sprinkle with cheese. Start closing the bread: First close one of the edges to the center, then take one strip and close on the filling, take the strip from the other side and close it on the strip you just placed (see photos). Do so until you reach the four last strips. Then close again the edge on the filling, take one strip and place on the filing and take the other strip and close on the other strip. Then finish with the last two stripes as you did before.
 Let rise for 10-15 minutes, then cover with egg mixed with water and bake for 40 minutes  the center of the oven. Immediately when the bread is out of the oven, cover with towel for 5-10 minutes and the crust will be soft. Enjoy!