4/23/2017

מוקפץ עוף וברוקולי - Chicken & broccoli stir fry

Yum
בס"ד

מוקפץ עוף וירקות Chicken and broccoli stir fry

מוקפץ עוף וברוקולי מושלם ומהיר הכנה. פחות מ-30 דקות ויש לכם מנה שהיא גם טעימה וגם עם מעט שמן.

Chicken and broccoli stir fry that is just perfect and easy to fix meal. In less than 30 minutes you'll have a tasty dish with a bit of oil.

chicken and broccoli stir fry מוקפץ עוף

בדרך כלל במוקפץ משתמשים בחזה עוף, אך אני הפעם החלטתי ללכת על פרגיות. מה שנותן יותר טווח של טעויות, שהרי חזה עוף הוא נתח מאוד רזה המתייבש די מהר אם לא משגיחים עליו היטב והפרגיות, שלרוב הן נתחי ירכיים או שוקיים ללא העצם והעור, הן עם יותר שומן וכך אפשר לא לפקשש בהן ומתקבלת מנת מוקפץ פשוט עסיסית ונפלאה.
 
Usually stir fry is made with chicken breast, but I decided to make this dish with deboned chicken thighs / drumsticks without the skin (also known as pargiot in my region). This give you the option to make a mistake, because if you don't take good care of your chicken breast you can end up with a very dry dish and the chicken thighs that do consist more fat in them, are more likely won't get dry and you will get a juicy and wonderful dish.


אם אתם לא אוהבים ברוקולי, פשוט הוסיפו ירק אחר שאתם אוהבים (קישוא, פלפל אדום...), אך אני מאוד ממליצה לכם לנסות את הברוקולי גם אם אתם לא אוהבים אותו, הוא מאוד טעים כאן! וכמובן שאת כמות הירק ניתן להגדיל לפי הטעם. לפי איך שראיתי שהברוקולי נזלל, פעם הבאה אוסיף ממנו יותר.

If you don't love broccoli, you can add up any vegetable you prefer (zucchini, red bell pepper etc.), but I highly recommend to give it a go even if you are not a broccoli lover, because it is just so good! You can of course add vegetables as much as you want, I will probably add more of the broccoli on the next batch I will make.


המרכיבים:
200 גרם ברוקולי קפוא, מבושל במים רותחים כ-5 דקות ומסונן
כ-1 כף שמן
כ-700 גרם פרגיות, חתוכות לחתיכות
2 כפות רוטב טריאקי
1 כף צ'ילי מתוק
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה:
מחממים במחבת את השמן וכשהשמן חם, מוסיפים את הפרגיות ומטגנים משני הצדדים על אש גבוהה עד שהן נהיות לבנות כמעט לגמרי, מערבבים מדי פעם. מוסיפים את הברוקולי ומערבבים. מוסיפים את יתרת המרכיבים, מערבבים וממשיכים לבשל על אש גבוהה כ-3-5 דקות או עד שהפרגיות מוכנות, מקפידים לערבב מדי פעם.
מגישים ובתאבון!
 
Ingredients:
200 gram frozen broccoli, cooked in hot water for about 5 minutes and strained
about 1 Tbsp. oil
about 700 gram pargiot (deboned chicken thighs / drumsticks with no skin), cut into pieces
2 Tbsp. teriyaki sauce
1 Tbsp. sweet chili sauce
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. black pepper
 
Preparation:
Preheat oil in a pan and when the oil is hot, add the chicken cuts and fry on high heat on both sides until almost all is white, stir occasionally.
Add the broccoli and mix. Add the other ingredients, mix and cook on high heat until done or for 3-5 minutes, keep stirring every now and then.
Enjoy!