7/26/2017

ספגטי בריאות בצבעים - Colorful & healthy spaghetti dish

Yum
בס"ד

ספגטי בריאות צבעוני טבעוני - Colorful vegan spaghetti dish

מנת בריאות נפלא וטעימה של ספגטי עם ירקות. צבעוניות בצלחת שרק מזמינה לנסות את המנה ותאמינו לי, היא נפלאה!

A healthy wonderful dish of spaghetti and vegetables. A colorfulness on a plate that just makes you want to try this dish and believe me, it is delicious!



המנה הזו של ספגטי עם ירקות מתאימה לצמחונים וגם לטבעונים והיא נפלאה גם לתשעת הימים. מנה עשירה בירקות ובטעם, פשוט חגיגה של בריאות בצלחת.

This dish of spaghetti and veggies is suitable for vegetarian sand vegans and is wonderful for Tishat Hayamin as well. A veggie dish rich in flavor, just a celebration of health on a plate. 






המרכיבים:
לפסטה ולרוטב התרד:
200 גר (חצי חבילה) ספגטי עם סיבי שיבולת שועל.
4 מדליוני תרד קפוא
2 כפיות מלח
2 ליטר מים לבישול
1 כף קורנפלור


לסלק (לא חובה- אבל מוסיף צבע למנה):
1/2 סלק גדול
2-3 כוסות מים לבישול
1/4 כפית מלח


לירקות:
1 קישוא גדול
1 בצל יבש גדול
1 בצל סגול גדול
2 גזר בינוני
290 גר' ברוקולי קפוא
7 שיני שום כתוש קפוא בקוביות
1 כף פטרוזיליה יבשה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2 כפות שמן זית לאידוי


אופן ההכנה:
הכנת הספגטי:
בסיר מרתיחים 2 ליטר מים להכנת הפסטה עם 2 כפיות מלח ועם מדליוני התרד.
לאחר הרתיחה מוסיפים את הספגטי ומבשלים לרמת הריכוך הרצויה.
כשמוכן, מורידים מהאש ומוציאים את הספגטי מהמים. לא שופכים את המים.


להכנת רוטב התרד:
משתמשים במים של הספגטי ומוסיפים 1 כף קורנפלור ומבשלים עד להסמכה.


להכנת הסלק:
פורסים את הסלק לפרוסות. מניחים בסיר עם חצי כוס מים ו-1/4 כפית מלח.
מבשלים ומוסיפים כל פעם חצי כוס מים עד שהסלק רך (המים מוספים בשלבים כך שלא יהיו הרבה מים בסיר וכל פעם כשמתאדים המים מוסיפים עוד. כך כשהסלק רך נשאר לנו מעין סירופ ורוד מהסלק).


להכנת הירקות:
חותכים את כל הירקות לרצועות דקות. בסיר מחממים 2 כפות שמן זית.
כשהשמן חם מוסיפים את הבצלים ומאדים כ-2 דקות עד לריכוך קל.
מוסיפים את הגזר וממשיכים לבשל עוד 5 דקות. מוסיפים את הקישוא ומבשלים עוד כ-5 דק'. לבסוף מוסיפים את הברוקולי והתבלינים (שום כתוש, פטרוזיליה יבשה,  מלח ופלפל). מבשלים הכול עד לריכוך (ניתן להשאיר את הירקות מעט קשים למי שאוהב, זה נותן קונטרה נחמדה לספגטי).


הגשה:
מסדרים את הירקות בצלחת ומעליהם שמים את הפסטה.
יוצקים מהרטבים על הספגטי, ניתן לערבב או להשאיר כך ומגישים עם פרוסות הסלק לקישוט.


Ingredients:
For pasta and spinach sauce:
200 gram spaghetti with oatmeal fibers
4 frozen spinach medallions
2 tsp. salt
2 liters of water for cooking
1 Tbsp. cornstarch
 
For beetroot (optional, but adds color to the dish):
1/2 large beetroot
2-3 cups water for cooking
1/4 tsp. salt
 
Vegetables:
1 large zucchini
1 large onion
1 large red onion
2 medium carrots
290 gram frozen broccoli
7 frozen cubes garlic cloves
1 Tbsp. dried parsley
1 tsp. salt
1/2 tsp. black pepper
2 Tbsp. oil for sautéing
 
Preparation:
Prepare the spaghetti:
Boil 2 liters of water with 2 teaspoon salt and the spinach medallions. When boiling, add the pasta and cook to desired softness. When done, take the spaghetti out of the water and keep the water.
 
Prepare the spinach sauce:
Take the spaghetti water and add 1 tablespoon of cornstarch and cook until it thickness.
 
Prepare the beetroot:
Slice the beetroot into slices. Take a pot and add 1/2 cup water and 1/4 tsp. salt. Cook and add 1/2 cup water every time needed until the beetroot has softened (the water is added in stages in order not to have too much water left at the end of cooking so you get a nice pink syrup from the beetroot).
 
Prepare the veggies:
Cut the veggies into stripes. Preheat 2 tablespoons of oil in a pot. When the oil is hot, add the onions and sauté for 2 minutes till a bit soft. Add the carrots and continue cooking for another 5 minutes. Add the zucchini and cook for another 5 minutes. Finally add the broccoli and spices (garlic, parsley, salt and pepper). Cook until it reaches the desired softness (you can leave the veggies a bit on their side hard if you prefer, a bit crunchy is very nice and gives a nice contrast to the spaghetti).
 
Serve:
Arrange the veggies in a plate and on top the spaghetti. Pour in top the beetroot and spinach sauces and mix if you want. Serve with a slices of beetroot to garnish.