8/24/2017

לחם או לחמניות ביתיות - Homemade bread or buns

Yum
בס"ד

לחם ביתי Homemade bread

 הרעיון המקורי שלי לא יצא לפועל, אבל בכל זאת החלטתי לשתף אתכם במתכון הנפלא הזה ללחם או לחמניות ביתיות, פשוט להכנה ומאוד מאוד טעים.

So things didn't go according to plan, but I've decided to share with you anyway because this is just a wonderful homemade bread or buns recipe that is just simple to make and tasty.



לחם תלישות pull apart bread

רציתי להכין משהו אחד, ובסוף התקבל לי מעין לחם תלישה לא הכי יפה אבל מאוד מאוד טעים (ניתן לעצב לצורת כדור, ואז הלחם יהיה יותר יפה). אתם כמובן יכולים להכין מהבצק לחמניות, אבל דעו שמדובר בבצק מאוד נוזלי בעקבות כמות המים שהוספתי, כך שעל מנת שהלחמניות לא ישפכו לגמרי לצדדים, יש לשים אותן במעין תבנית קטנה שתשמור על צורתן. מתקבל לחם/לחמניות מאוד רכות, אווריריות ובכלל לא דחוסות, פשוט מושלם!
אם תוותרו על הציפוי הביצתי, תקבלו לחמניות טבעוניות למהדרין. ניתן למרוח במקום ציפוי של סילאן מהול במעט מים.


I wanted to make one thing, but eventually it turned out to be just like no so pretty pull-apart bread (you can shape it into balls and then it will be more pretty). You of course can make buns out of the dough, but know this is a very sticky dough thanks to the water I added, so in order to shape the buns right, you need to put them in a small pan so they won't lose their form. You get soft and airy bread/buns that is not dense and just perfect!
If you skip the egg wash, you'll have yourself a vegan bread/buns. You can brush instead with date syrup diluted with water.

homemade sooft perfect bread לחם רך מושלם

המרכיבים ללחם או 10 לחמניות:
4 כוסות קמח רגיל
1 כף שמרים יבשים
1/2 כף מלח
1 כף סוכר
2 כפות שמן קנולה
2 כוסות מים


ספריי שמן
קמח לקימוח
חלמון + מעט מים
שומשום


אופן ההכנה:
מערבבים את הקמח והשמרים. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים שוב. מוסיפים את השמן והמים ומתחילים ללוש במהירות 1 כדקה-שניים, עד שרוב הקמח רטוב.
ברגע שהקמח רטוב, מגבירים מהירות ל-2 ולשים כ-10 דקות, הבצק יהיה מאוד נוזלי ודביק וזה בסדר. מעבירים עם ידיים משומנות לקערה משומנת היטב, יוצרים צורה חלקה ומתפיחים שעה או עד הכפלת הנפח מכוסה בניילון נצמד או מגבת. מעבירים למשטח מקומח, לשים מעט להוצאת אוויר ומתחילים ליצור כדורים, כל כדור רצוי לקמח שלא יהיה דביק. מהכדורים מכינים איזה צורה שרוצים.
מעבירים לתבנית הרצויה ומניחים להתפחה חוזרת ל-30 דקות מכוסה בניילון נצמד, רק שימו לב מדי פעם שהניילון לא נדבק לבצק.
מחממים מראש תנור ל-180, טורבו. מצפים את הלחמניות בביצה ומפזרים שומשום ואופים כ-35 דקות באמצע התנור. בתאבון!


Ingredients for bread or 10 buns:
4 cups regular flour
1 Tbsp. dry yeast
1/2 Tbsp. salt
1 Tbsp. sugar
2 Tbsp. canola oil
2 Cups water
 
Oil spray
Flour for dusting
egg yolk + a bit of water
sesame seeds
 
Preparation:
Mix the yeast and flour. Add the salt and sugar and mix again. Add the oil and water and turn the mixer on for 1-2 minutes on low speed (1), until almost the entire flour is wet.
Once the flour is wet, increase the speed to 2 and knead for about 10 minutes, the dough will be liquidy and stiky and that's finr. Transfer into a well greased bowl with greased hands, shape to smooth form and let rise for 1 hour covered with nylon wrap or a towel.
Transfer to a surface dusted with flour, knead a bit to take out air from the dough and start making balls, each ball must be covered with a bit of flour so it won't be sticky.
Transfer to a desired pan in the desired shape and set to rise for another 30 minutes covered with nylon wrap or towel, just make sure every now and then that it won't get stuck to the dough.
Preheat oven to 180C/350F, turbo. Brush buns with egg wash and sprinkle with sesame seeds and bake for about 35 minutes in the middle rack of the oven. Enjoy!