10/25/2017

מרק כתום מעקצץ - Tangy orange soup

Yum
בס"ד

מרק ירקות כתומים Orange vegetable soup

מרק כתום חלק עם מגוון ירקות כתומים בטעם נפלא ומעט מעקצץ.

An orange smooth soup with variety of orange vegetables in a wonderful tangy flavor.




מרק כתום לחורף חם orange soup for warm winter

בחורף זה הזמן לאכול את כל המאכלים המחממים אותנו ומרק חם וטעים זה בדיוק מה שמתאים עכשיו. המרק הזה מאוד פשוט להכנה וכל כך טעים ומזין לקראת החורף הבא עלינו לטובה. 

במרק הזה השתמשתי בירקות כתומים: גזר גמדי קפוא, בטטות שאני מאוד אוהבת ודלעת ותבלין, שאומנם שמעתי את השם שלו בעבר אבל מעולם לא הכנסתי אותו למטבח שלי. התבלין המדובר הוא התבלין שנפוץ מאוד במטבח ההודי - "גראם מסאלה" (גארם בהודית = חמה, מסאלה= תערובת). שילוב כל המרכיבים יחד נתן מרק עם טעם פשוט מושלם. תוכלו להגיש עם קרוטונים בצד או תאכלו כמו שזה, פשוט מחמם ונפלא! מרק פרווה נפלא שמתאים גם לטבעונים.

On wintertime it is the season to eat warm food and delicious good soup is just the right thing to eat now. This soup is really easy to make and is so tasty and nutritious towards the coming winter.

In this soup I used orange veggies: frozen baby carrot, yams which I really love and pumpkin and a seasoning, which I only heard of before and never used in my kitchen. The aforementioned spice is called Garam Masala  (Garam in Hindi means warm and Masala means mixture). The combination of all of the ingredients in the soup was just perfect. You can serve it with croutons or eat as is, either way it is warming and wonderful! A parve soup suitable for vegans as well.



המרכיבים:
2 כפות שמן זית
2 בצלים, חתוכים לקוביות
1/2 1 כפיות מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כף פטרוזיליה יבשה
1/2 כפית גראם מסאלה
 
166 גרם גזר גמדי, קפוא
3 בטטות קטנות, קלופות וחתוכות לקוביות (כ-370 גרם)
300 גרם דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות
3 כוסות מים

אופן ההכנה:
מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצל כ-2-3 דקות על אש גבוהה כאשר מדי פעם מערבבים, עד שמעט מזהיב. מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מטגנים כ-20 שניות ואז מוסיפים את הירקות ומערבבים.
מוסיפים את כל כמות המים, מערבבים, מכסים במכסה ומביאים לרתיחה. ברגע שרותח, מערבבים מעט, מנמיכים מעט את האש ומבשלים עם מכסה עד שהירקות רכים, כ-20 דקות.
כאשר הירקות רכים, בודקים אם התיבול מספיק, אם כן אז מורידים מהאש וטוחנים בזהירות בעזרת בלנדר יד למחית חלקה ומגישים.
בתאבון ושיהיה לכם חורף חם ובריא!

Ingredients:
 2 Tbsp. olive oil
2 onions, cut into cubes
1 1/2 tsp. salt
1/2 tsp. black pepper
1 Tbsp. dried parsley
1/2 tsp. garam masala
166 gram frozen baby carrot
3 small yams, peeled and cubed (about 370 gram)
300 gram pumpkin, peeled and cubed
3 cups of water

Preparation:
Preheat the oil in a pot. Add the onion and fry for 2-3 minutes on high heat, mixing occasionally, until a bit golden. Add the spices and mix. Fry for about 20 seconds ans then add the vegetables and mix. Add the water, mix, cover with a lid and bring to a boil. Once boiling, reduce the heat to medium and continue cooking with a lid until veggies are soft, about 20 minutes.
Once the veggies are soft, check flavors, if they are spot on then take off the heat. Blend the mixture with hand blender until smooth and serve.
Enjoy and have a warm and healthy winter!