1/16/2018

עראייס עם הפתעה - Arayes with surprise

Yum
בס"ד

עראייס עם הפתעה surprise arayes

אני לא צופה במאסטר שף, אבל לפי הבנתי המאכל הזה הולך חזק בזמן האחרון בעקבות התוכנית - עראייס - פיתה במילוי בשר שמטגנים על הפלאנצ'ה ואני הייתי חייבת להכין גרסה משלי עם טוויסט קטן.

I don't watch Master Chef, but as I understand this dish is a hit lately because of the show - Arayes - meat stuffed pita that is fried on a plancha and I had to make my own version with a little twist.



עראיס מושלם perfect arayes

ראיתי מגוון גרסאות של עראיס, חלק אומרים לבשל את הבשר לפני שממלאים את הפיתה וחלק אומרים שפשוט להשלים את בישול הבשר בתנור. אני לא רציתי להתחיל להפעיל גם את התנור, כן קר והכול, אבל אני מחפשת לעשות לעצמי חיים קלים וגם כשהתנור משמש לפעמים גם בתור מקום אחסון לתבניות, אז הרבה יותר קל להשתמש רק בכיריים.
בנוסף, רציתי להיות בטוחה שהבשר יהיה מבושל כמו שצריך ושהפיתה לא תהיה פחם או יותר מדי שרופה (דבר שלפי מחקרים לאחרונה הוא גם מאוד לא בריא), אז זרמתי עם הרעיון שלי וההפתעה שתכף תגלו מה היא ויצא עראיס מדהים!

ההפתעה שאני הוספתי לעראיס זה תוספת של טחינה שכבר נמצאת בתוך הפיתה, בלי צורך להוסיף מהצד, ואיך בדיוק? צפו בסרטון או קראו את המתכון ותגלו.
אני השתמשתי בטחינה של אחווה שקיבלתי לסקירה וזה היה פשוט מושלם כתוספת לארוחה חורפית.

I saw variety of versions to the Arayes, some suggested to cook the meat before filling the pita bread and other suggested to finish the cooking in the oven. I didn't want to start turning my oven on, yeah I know it's cold and everything, but I'm looking to make life easier and also when the oven is sometimes used as a pan storage, it is much easier to use the stove top.
In addition, I wanted to make sure the meat is 100% cooked and that the pita won't turn into coal or too burnt by then (a thing that according to late research isn't healthy), so I went with my idea and added a surprise element that you're about to find out and I got an amazing Arayes.

The surprise element I added was the addition of tahini which is already in the pita, without the need to serve it on the side, and how exactly? watch the video or read the recipe and find out.
I used the tahini of Achva that I got to review and it was just a perfect addition to a winter meal. 

מאפה עראיס Arayes pockets

המרכיבים ל-4 פיתות (8 חצאי פיתה):
לתיבוליות טחינה:
1/2 כוס טחינה
1/4 כוס מים
1/2 כפית מיץ לימון או לפי הטעם
1/4 כפית מלח או לפי הטעם

500 גרם בשר טחון טרי
1 בצל, קצוץ
1/4 כפית בהרט
1/2 כפית מלח
1/8 כפית פלפל שחור
2-3 כפות פטרוזיליה טרייה, קצוצה
כ-2 כפות שמן זית

שמן זית, להברשת הפיתות

אופן ההכנה:
מערבבים מרכיבי הטחינה. מעבירים למגשית קרחונים ולהקפאה עד להתייצבות. כחצי שעה-שעה.
בינתיים מכינים את תערובת הבשר: 
לשים היטב את הבשר, הבצל והתבלינים: בהרט, מלח, פלפל שחור ופטרוזיליה. מחממים במחבת את 2 כפות השמן ומטגנים, תוך כדי ערבוב מדי פעם, כ-5 דקות או עד שרוב הבשר שינה את צבעו לחום.
מעבירים לקערה בלי הנוזלים ונותנים מעט להתקרר.
לוקחים 4 פיתות וחותכים לחצאים. ממלאים כל חצי במעט בשר, מעל מניחים תיבולית טחינה ומעל סוגרים בבשר. עושים כך לכל הפיתות.
מחממים פלאנצ'ה וברגע שהיא חמה, מנמיכים מעט את האש ומורחים את הפיתה מכל צידיה בשמן, גם בחלק הפתוח ומטגנים תחילה את החלק הפתוח עם הבשר כ-2 דקות. לאחר מכן הופכים בזהירות על אחד הצדדים ומטגנים כ-2 דקות. במידה ויצא בשר מהפיתה, פשוט דחפו אותו חזרה. הכי קל להפוך עם הידיים, אבל זהירות זה מאוד חם. לאחר מכן הופכים לצד השני ומטגנים עוד כ-2 דקות ומגישים. זהירות זה חם, טעים אבל חם :-)

Ingredients for 4 pitas (8 halves of pita):
Tahini frozen cubes:
1/2 cup tahini
1/4 cup water
1/2 tsp. lemon juice or according to your flavor
1/4 tsp. salt or according to your flavor

500 gram fresh minced meat
1 onion, chopped
1/4 tsp. baharat
1/2 tsp. salt
1/8 tsp. black pepper
2 - 3 Tbsp. fresh parsley, chopped
about 2 Tbsp. olive oil

Olive oil for brushing the pitas

Preparation:
Mix the tahini ingredients. Transfer to an ice tray and freeze for 30-60 minutes or until set.
Meanwhile make the meat:
Knead well the meat with the onion and seasoning: baharat, salt, black pepper and parsley. Preheat a pan with 2 tablespoons of oil and fry, mixing occasionally, for about 5 minutes or until the meat is mostly cooked and brown. Transfer to a bowl and set aside to cool a bit.
Take 4 pitas and cut into half. Fill eadch half with a bit of meat, place on top with tahini cube and close with more meat. Do so with the rest of the pitas.
Preheat the plancha and once hot, lower the heat and brush the pitas with oil on every side (including the open side with the meat). Fry for 2 minutes on the open side with the meat first. Then fry on one side of the pita for 2 minutes. If the meat has fallen out, just push it back in. It is easier to flip using your fingers, but careful it is very hot. Then flip to the other side and cook for another 2 minutes and serve. Careful it's hot, tasty but hot :-)