4/25/2018

פתיתים ב-10 דקות - Israeli couscous in 10 min

Yum
בס"ד

פתיתים אפונה ובצל טבעוני vegan israeli couscous peas and onion

טוב, אז האמת שהכותרת היא די בדיחה, אחרי הכול פתיתים הם מהירי הכנה, ובכל זאת באמת מדובר במנה נפלאה וטעימה-טעימה של פתיתים אחד-אחד עם אפונה ובצל. הפתיתים האלה מוכנים תוך כ-14 דקות, אך זמן העבודה הוא פחות מ-10 דקות.

So frankly the headline is quite a joke, since Israeli couscous is usually made in less than 10 minutes (prep time), but still it is a wonderful delicious looking dish made with peas and onion. This dish is prepared in 14 minutes, but the work time is less than 10 minutes.


 

הסוד להכנת פתיתים אחד-אחד כרוך בשלב אחד בהכנה שלא כדאי לוותר עליו - שילוב טיגון הפתיתים בשמן (המתכון והסבר ההכנה למטה).
את תבשיל הפתיתים והאפונה הכנתי עם פתיתים חדשים שקיבלתי לסיקור ביחד עם פסטה חדשה מאותה סדרה של חברת אסם.
מדובר במוצרים חדשים מסדרת "אסם פלוס" המגיעים עם 50% יותר חלבון. תוספת החלבון מגיעה משילוב של חלבון חיטה וחלבון אפונה, כאשר האחרון מביניהם הינו חלבון איכותי יותר.
החלבון הוא מרכיב חשוב בתזונה שלנו, הן לבניית תאים ורקמות והן לשמירה ולבניית השרירים. אם אתם לא צורכים בשר או עוסקים בפעילות גופנית או פשוט רוצים להכניס יותר חלבון לתפריט היומי שלכם, זו בהחלט דרך מעולה להתחיל.
מנת הפתיתים שהכנתי היא מנה טעימה מאוד, שאף מתאימה לטבעונים. אני לא הבחנתי בשום הבדל בטעם ובמרקם בין הפתיתים הרגילים לפתיתים בתוספת חלבון, כך שזה בהחלט בונוס.

The secret of making a good Israeli couscous that doesn't clump together is hidden in one small step, that you just should not give up on - the phase is frying the Israeli couscous in Oil (Explanation found on the recipe).
This Israeli couscous and peas casserole I made using a new product by Osem I got to review that came alongside other new products of the same series.
These are new products from the Osem Plus series which come with 50 percent more protein. The added protein is thanks to a combination of wheat protein and pea protein, the latter is considered of a better quality.
The protein is an essential ingredient in our nutrition, for building cells and tissues and for building muscles. If you don''t consume meat or workout or simply want to add more protein into your daily menu, this is a great way to start.
The Israeli couscous dish I made is so delicious, and is suitable for vegans too. I haven't noticed any difference in terms of taste and texture from the regular Israeli couscous, so that's definitely a bonus.

פתיתים ב10 דקות 10 minutes israeli couscous

המרכיבים:
כ-2 כפות שמן
1 בצל, קצוץ
1 כוס אפונה קפואה
1 כוס פתיתים
1/4 1 כוסות מים חמים
1/2 כפית מלח
1/8 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה:
מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל ומטגנים כ-2 דקות, מערבבים מדי פעם.
מוסיפים את האפונה והפתיתים, מטגנים כדקה ודואגים לערבב מדי פעם שהפתיתים לא ידבקו לסיר ושכל הפתיתים יצופו בשמן, כך הם ישארו לאחר הבישול בנפרד ולא כגושי פתיתים.
מוסיפים את המים, המלח והפלפל ומערבבים היטב. מביאים לרתיחה וברגע שהמים מתחילים לרתוח, מנמיכים לאש נמוכה ומבשלים עם מכסה 6 דקות בדיוק!
מדי פעם פותחים את המכסה ומערבבים. בסיום הבישול, מכבים את האש ומניחים לתבשיל לעמוד מכוסה עוד כ-5 דקות. לבסוף לעבור עם מזלג על הפתיתים, על מנת להפריד אותם אחד מהשני וזהו.
בתאבון!

Ingredients:
about 2 Tbsp. oil
1 onion, chopped
1 cup frozen peas
1 cup Israeli couscous
1 1/4 cups warm water
1/2 tsp. salt
1/8 tsp. black pepper

Preparation:
Preheat oil in a pot. Add the onion and fry for about 2 minutes. Mix occasionally.
Add the peas and Israeli couscous and fry for a minute, make sure to mix every now and then so the Israeli couscous won't stick to the bottom of the pot and to cover it with oil, so then at the end of cooking they won't clump.
Add water, salt and pepper and mix well. Bring to a boil and once it starts to boil, lower the heat and cook with a lid for 6 minutes only!
Every once in a while open the lid to mix the mixture a bit. Once finished cooking, turn off the heat and let stand with the lid for another 5 minutes. At the end, go with a fork on the Israeli couscous so they separate from one another and that's it.
Enjoy!