בס"ד
החורף עדיין לא כל כך קר באזורנו, אך מנת מרק טובה תמיד מתקבלת בברכה.
החורף עדיין לא כל כך קר באזורנו, אך מנת מרק טובה תמיד מתקבלת בברכה.
The winter is not that cold in my area yet, but a good warm soup is always welcome.
אני מאוד אוהבת חורף - ריח הגשם, הטיפות הקטנות (וגם הגדולות) השוטפות את הרחובות, ואם תרצו אז גם את הרכבים המטונפים אחרי יום אביך*, הברקים המרהיבים בשמיים וקולות הרעם הרועמים המגיעים מיד אח"כ - ממש מנפלאות הבריאה!
* בכוונה סימנתי את היום אביך בכוכבית, מכיוון שנזכרתי בבדיחה שאבא שלי אהב לספר - אחד אומר לכלתו לעתיד "נתחתן ביום אביך - אביך ישלם על החתונה, הדירה וכו' " :-) .
I really love the winter - the smell of the rain, the tiny (and large) drops that wash the streets and the dirty cars after a hazy* day, the spectacular lightning in the sky and the roaring sound of thunders that come along.
* I intentionally marked the word hazy with asterisk, because I remembered a joke my father used to tell me, but it's quite hard to explain because the joke is in Hebrew, but I'll try to explain any way :-) - Hazy and Father in Hebrew is Avich, so a guy tells to his fiancée "we will marry in avich day - your father will pay the wedding, the condo etc.") :-) .
החמין והגולש הם בין המאכלים המאוד מזוהים עם החורף, וכן גם מגוון תבשילים חמים נוספים המשלבים קטניות ודגנים.
לדגנים ולקטניות מגוון יתרונות תזונתיים:
הקטניות מכילות חלבונים, פחמימות מורכבות איטיות ספיגה, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. בסוגי הקטניות ניתן למצוא את השעועית, העדשים, חומוס ועוד.
הדגנים מכילים חלבונים, סיבים, פחמימות וויטמינים ובהם ניתן למצוא את החיטה, אורז, שעורה, דוחן ועוד.
Cholent and goulash are very popular dishes in Israel during the winter season, and so are other warming dishes containing grains and legumes.
Grains and legumes have variety of advantages:
The legumes contain protein, complex carbohydrates with slow absorption, fibers, vitamins and minerals. In types of legumes you will find: beans, lentils, chickpea etc.
The grains contain protein, carbs and vitamins and in this category you can find wheat, rice, barley, millet etc.
קיבלתי לסקירה מארז של קטניות ודגנים שונים של סוגת.
הדגנים והקטניות עוברים תהליך מיון וניפוי ממוחשב ולאחר מכן מועברים לאריזה ללא מגע יד אדם.
I got to review variety of Sugat grains and legumes.
The legumes and grains are going through a computerized sorting process and then straight to packaging without a human touch.
החלטתי להכין מרק עדשים וגריסי פנינה שהינו מאוד קל להכנה ומזין בתוספת קניידלך קנויים.
בעדשים תוכלו למצוא חלבונים, סידן, וויטמינים מקבוצות B ו-C. בנוסף תוכלו למצוא בהם חומצות אמינו חיוניות וויטמין A בצורת קרוטן.
גריסי הפנינה הינם מאכל בריא בעל אינדקס גליקמי נמוך (טוב לסוכרתיים) ובעלי המינרל כרומיום האמור לעזור להוריד את החשק למתוק ובנוסף נמצא בו במינון גבוה הגרמניום - האמור להגביר את פעולת מערכת החיסון.
I have decide to make lentil and barley pearl soup that is very easy to make and nutritious alongside bought kneidlach mix.
In the lentils you'll be able to find protein, calcium and vitamins from B and C groups. In addition you can find in it essential amino acids and vitamin A in the shape of carotene.
The barley pearls are a healthy food with a low glycemic index (good for diabetics) and with chromium mineral that should help with lowering the craving for something sweet.
In addition there is a high quantity of germanium that should increase the immune system function.
המרכיבים ל-4 מנות:
1 בצל קצוץ
1 כף שמן
כ-3/4 כוס עדשים ירוקות
1 כוס גריסי פנינה
5 כוסות מים
1/4 כפית כמון
3 שיני שום כתוש קפוא
קמצוץ פלפל שחור
1/4 כפית צ'ילי כתוש
1 כפית מלח
1 שקית קניידלך
אופן ההכנה:
משרים את הגריסים בקערה עם מים חמים לחצי שעה ובקערה נפרדת משרים את העדשים במים חמים לחצי שעה גם כן. לאחר מכן מסננים את העדשים והגריסים מהמים.
מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא מזהיב, מוסיפים את העדשים והגריסים ומערבבים.
מוסיפים את המים ואת כל יתר התבלינים, למעט המלח.
מבשלים עם מכסה על אש בינונית כ-50 דקות או עד שהעדשים מתרככים.
לפני סוף הבישול מוסיפים את המלח, מערבבים ומבשלים עוד 2-3 דקות וטועמים לבדוק אם התיבול מספיק.
השתמשתי בקניידלך מאריזה של קנור ובישלתי במים עם מלח ורק בסוף הגשתי עם המרק המוכן.
* אם יש צורך בתוספת מים, תוסיפו ואל תשכחו לתקן תיבול בהתאם.
Ingredients for 4 servings:
1 onion, chopped
1 Tbsp. oil
about 3/4 cup green lentils
1 cup barley pearls
5 cups water
1/4 tsp. cumin
3 frozen cubes of minced garlic
pinch of black pepper
1/4 tsp. crushed chili pepper
1 tsp. salt
1 onion, chopped
1 Tbsp. oil
about 3/4 cup green lentils
1 cup barley pearls
5 cups water
1/4 tsp. cumin
3 frozen cubes of minced garlic
pinch of black pepper
1/4 tsp. crushed chili pepper
1 tsp. salt
1 bag of kneidlach
Preparation:
Soak the lentils in hot water for 30 minutes and do so with the barley pearls. Afterwards strain from water.
Fry the onion with the oil until golden and then add the lentil and barley and mix.
Add the water and seasoning, except from salt.
Cook with a lid on medium heat for 50 minutes or until the lentils are soft.
Just before finishing to cook, add the salt, mix and cook for another 2-3 minutes and check flavors.
I used Knorr kneidlach mix and cooked them in salted water and served with the ready soup.
Soak the lentils in hot water for 30 minutes and do so with the barley pearls. Afterwards strain from water.
Fry the onion with the oil until golden and then add the lentil and barley and mix.
Add the water and seasoning, except from salt.
Cook with a lid on medium heat for 50 minutes or until the lentils are soft.
Just before finishing to cook, add the salt, mix and cook for another 2-3 minutes and check flavors.
I used Knorr kneidlach mix and cooked them in salted water and served with the ready soup.
*If you need to add extra water, don't forget to correct seasoning respectively.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!