במושב טל שחר באזור בית שמש, שוכנת לה מחלבת הבוטיק עיזה פזיזה במשק צבן. המקום מאגד תחת קורת גג אחת מגוון חוויות המושלמות לכל המשפחה, החל ממרכז מבקרים ודיר עיזים ועד סדנאות גבינה ומטעמים.
הכל התחיל בשנת 2005 כאשר דרור צבן החליט לפתוח את ביתו לעדר של 25 עיזות צעירות שעם טיפול מסור גדלו במהרה לעדר המונה 100 עיזים חברותיות וסקרניות, המחפשות את קרבתם של בני האדם.
כעבור כשנה, אלון צבן, אחיו של דרור, חזר עם משפחתו לארץ לאחר שגרו כמה שנים בפינלנד, והצטרף לטיפול בדיר העיזים לצד אחיו, עד שלבסוף המקום נותר תחת השגחתו המלאה.
מרכז המבקרים של עיזה פזיזה שוכן לו במיקום פסטורלי ומטופח. הגענו לסקר את המקום ואת הביקור שלנו התחלנו בטעימה קטנה מסדנה להכנת גבינה כפרית צ'רקסית שהעבירה לנו מירב המקסימה. עם ידע רב וסבלנות, מירב הסבירה והדגימה לנו צעד-צעד איך מגבנים ומכינים גבינה. למדנו שמכמה מרכיבים פשוטים שניתן להשיג בכל בית - חלב, יוגורט, חומץ ומלח, אפשר להכין גבינה יפהפיה ומרשימה.
כמו שציינתי בתחילה, אנחנו קיבלנו טעימה קטנטנה מדרך הכנת הגבינה, אך בסדנאות הרגילות כל אחד יכול להכין גבינה משלו עם איזה תיבול שהוא רוצה. מדובר בחוויה מלמדת ומעניינת שבסופה זוכים לקבל את הגבינה שהכנתם במו ידיכם.
לאחר מכן המשכנו עם מירב לדיר העיזים, שם למדנו עליהם רבות. העיזות הן חיות שקטות להפליא, אך עם תאבון רב. הן אוכלות כמעט מסביב לשעון, ואף זוכות לשנת צהריים טובה. ומכיוון שהן מרגישות מאוד בטוחות במקום שהן נמצאות, תוכלו בכיף לתפוס עיזה או שתיים הישנות בסתלבט על הגב.
עוד שמענו כי גם אצל העיזות יש מנהיגה, אך, נכון לעכשיו, מכיוון שלאחרונה הצליחו להדיח את העיזה שהייתה המנהיגה - נחמה שמה, ישנן שתיים הרבות על הכס. דרך בחירת המנהיגה היא בדיוק כמו כל בחירת מנהיג בטבע - החזק מנצח. העיזה שמגיעה לאכול ראשונה מהאוכל, שמתגברת על איומים ועוד, היא המנהיגה.
תראו איך היא מחייכת למצלמה.. |
מסתבר שגם לעיזות יש זקן |
לצד הדיר מוצב לול המשמש את העיזות. התרנגולות עוזרות להפחית את השימוש בריסוס הדיר, על ידי שהן אוכלות את כל הטפילים והפרעושים העלולים להימצא בו.
נכנסנו אל דיר העיזים ההריוניות, שאחת מהן מאוד אהבה את התיק שהיה לי וניסתה לכרסם אותו שוב ושוב. במהלך כל הסיור, מירב ענתה לנו בנעימות לכל שאלה שהייתה לנו והסיור היה מעניין, מחכים ומאוד כיפי.
בסיום הסיור המודרך, הצצנו בחדר הגבינות שבמרכז המבקרים, שבו ניתן להציץ רק מבעד לחלון ראווה מפאת היותו סטרילי. על הכנת הגבינות אמונים שני גבנים - אלון, שהינו הגבן הראשי, ואורן.
לאחר מכן, התיישבנו במרכז המבקרים המעוצב באווירה כפרית עם שולחנות עץ ונוף יפהפה המקיף את המקום, וקיבלנו טעימה של פלטת גבינות, זיתים, מטבלים ויוגורט ריבת חלב המיוצרים כולם במקום.
טעמנו גבינת ברי עם פחם ערמונים הבריא למערכת העיכול, קממבר, גבינת "אביב" שהיא בסגנון פטה מיושנת וגבינת "רוני" שהיא גבינה בסגנון מנצ'גו בתוספת צ'ילי. כל הגבינות, בלי יוצא מהכלל, היו כל כך טעימות, והמטבלים המוגשים ליד - פסטו, גבינת לאבנה עיזים, ריבת חלב עיזים וגם זיתי המשק, היו פשוט נפלאים.
לקינוח, שתינו מיוגורט עם ריבת חלב עיזים שהיה פשוט מושלם! וכמובן איך אפשר לשכוח את הגבינה שלמדנו להכין בסדנה, גבינה יפהפיה וכזו טעימה. מאוד מומלץ!
חוץ מאפשרות לבוא ולבקר בדיר העיזים, להאכיל וללטף אותן, ניתן להנות גם ממגוון של סיורים וקורסים, גם למי שרוצה ללמוד להכין גבינה פשוטה וגם למי שמחפש יותר להתמקצע בתחום.
אפשר גם פשוט לקנות ממגוון המוצרים במקום ולשבת לפיקניק באזור, בין אם בספסלים הממוקמים ברחבה החיצונית או הפנימית או בין אם תדאגו לכם לשמיכה לישיבה על הדשא.
בנוסף, מדי יום שישי מתקיים לו מעין פסטיבל של ממש עם מוזיקה, חישוקים, חומוס חם וסדנת יצירה מהטבע של ליאת צוברי המקסימה בעלת העסק "פשוט טבע", המעבירה סדנת הכנת מוביילים לכל המשפחה, אותם תיקחו הביתה בסיום הסדנה. במקום מוצגות גם חלק מיצירותיה של ליאת, אותן ניתן לרכוש.
עיזה פזיזה
איך מגיעים? בווייז "עיזה פזיזה חנייה"
כשרות: במקום מעדנייה וחנות בוטיק בכשרות מהדרין.
חנייה: בחינם בשפע במקום
שעות פעילות: א'-ה': 8:30-16:00 - לקניות ולישיבה במקום, ו' - 8:30-15:00
לסיורים מודרכים, סדנאות וקורסים, יש לתאם מראש.
לפרטים נוספים: 08-6102876 או באתר כאן.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!