4/14/2016

אפרת מגישה שבת - Efrat present Shabbat

Yum
בס"ד

Efrat Libfroind cookbook ספר בישול אפרת ליבפרוינד

סעודות השבת הן זמן להתנתק מהכול, להיות עם המשפחה ולהנות מאוכל טוב. אם בעבר בישלנו אוכל פשוט וטעים, לאט לאט הרמה מתחילה לעלות ורוצים לפנק את המשפחה באוכל לא רק טעים, אלא גם יפה ומושקע.

Shabbos meals are the time to leave everything and be with your family ad enjoy good food. In the past we cooked simple and tasty food, but slowly the level has risen and now you want to pamper  your family with no only tasty food, but with a beautiful and upgraded food.


Challah bread for shabbos

אבל רצון לחוד ומעשים לחוד, לא תמיד יש לנו את הזמן להיות במטבח כל כך הרבה שעות, ובדיוק בשביל זה תוכלו למצוא את הספר "אפרת מגישה שבת" כספר מתאים ביותר ליצירת ארוחות טעימות ויפות, אך פשוטות להכנה.

But desire is one thing and deeds are another, sometimes you don't have the time to spend in the kitchen a lot and "Efrat present Shabbos" cookbook is just for that. You can find in the cookbook delicious and beautiful meals that are easy and simple to make.

Efrat present Shabbos אפרת מגישה שבת

הספר "אפרת מגישה שבת" מאת השף-קונדיטורית אפרת ליבפרוינד בהוצאת "דני ספרים" הוא ספר המותאם בדיוק לסעודות השבת ותמצאו בו מגוון רחב של מתכונים: מתכוני חלות (חלות לשבת, חלות במילוי בצל מטוגן וחמוציות..), מגוון סלטים (סלט אקזוטי, סלט חסה ותרד מוקפץ..), מנות דגים (גפילטע פיש מסורתי, מאפה סלמון ותרד מוקפץ..), מגוון מנות עיקריות (קציצות פרגית ברוטב חצילים וסילאן, כדורי עוף במלית בשרית על מצע מנגו..), תוספות (פשטידת תפודים ועוף, קנלוני בטטה במילוי פרגית..), קינוחים (שטרודל תפוחים ופטל, עוגת שוקולד בציפוי מיליון דולר) ועוד מתכונים נוספים ורבים ומעוררי תאבון.

The cookbook "Efrat present Shabbat" by the pastry chef Efrat Libfroind was published by Dani books publishing. The cookbook is suited especially for Shabbos meals and you can find in it variety of recipes: Challah recipes (Shabbos recipes, fried onion and cranberries stuffed challah..), variety of salads (exotic salad, lettuce and stir-fried spinach salad..), fish dishes (traditional gefilte fish, salmon and stir-fried spinach pastry..), variety of main courses (chicken meatballs in a sauce of eggplant and silan, chicken meatballs filled with meat on a mango bed .), side dishes (potato and chicken pie, chicken stuffed yam cannelloni..), desserts (apple and raspberry strudel, million dollar coated chocolate cake..) and many more great and appetizing recipes.

challah bread חלת שבת

למי שלא מכיר את השף-קונדיטורית אפרת ליבפרוינד, רוב מתכוניה מורכבים ופשוט מעלפים. קשה להיות חברים שלה בפייסבוק עם כל היצירות שהיא מעלה מדי יום, פשוט מדהים!
את הספר הנוכחי היא כתבה לאחר בקשה מקוראיה למתכונים פשוטים יותר וגם כאלה המותאמים לשבת, כך שניתן לחמם שוב על הפלטה או שאין צורך בהרכבה ממושכת מדי במטבח וניתן לבלות עם האורחים והמשפחה סביב שולחן השבת.

If you don't know pastry chef  Efrat Libfroind, most of her recipes are very complex and just amazing! It is hard being her friend on Facebook with all of her creations she upload daily, just amazing!
Her current book she wrote after requests from her readers for simple recipes that will also suit Shabbos needs, such as reheating on the hot plate or there is no need to assemble the dish for too long on the kitchen while the guests and family are around the table.

קיבלתי את הספר לסקירה ובינתיים הכנתי ממנו את המתכון לחלת שבת ויצאו חלות פשוט מדהימות וטעימות!
אני כבר מחכה להכין ממנו עוד מתכונים ומאוד מומלץ לקנות למי שאוהב בישול ואפייה או כמתנה לחגים, ימי הולדת או כשפשוט רוצים לפנק.
ניתן להשיג את הספר בכל חנויות הספרים ובחנות המקוונת של ההוצאה כאן.

I got to review the cookbook and for now I tried the Shabbos challah and it came out just great and delicious!
I can't wait to try more recipes from the cookbook and it is very recommended to purchase the cookbook for people who love to cook and bake or as a gift for the holidays, birthdays or when you want to pamper someone.
You can purchase the book in the bookstores or at the online store of the publishing in here.

Slice of challah

המתכון לחלות:
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
5 כפות סוכר
כף מלח
2 כוסות עד 1/4 2 כוסות מים חמימים
1/2 כוס שמן

למריחה:
2 ביצים
2 כפות שמן
2 כפות תמצית תה מרוכזת (2 כפות מים שנחלט בהם שקיק תה)

שומשום לזרייה

אופן ההכנה:
מנפים את הקמח לקערה, מוסיפים שמרים וסוכר ומערבבים.
מוסיפים מלח ומערבבים. מוסיפים את המים - תחילה 2 כוסות ואם יש צורך מוסיפים את ה-1/4 כוס בהדרגה. לשים עד שמתגבש בצק, מוסיפים את השמן ולשים עוד 10 דקות. משמנים מעט את פני הבצק ומכסים במגבת. מניחים להתפחה במקום חמים, עד הכפלת הנפח כשעה - שעה וחצי.
לשים את הבצק כמה דקות, מחלקים ל-6 כדורים שווים. מרדדים כל חלק למלבן צר וארוך מאוד ומגלגלים לרולדה. מחברים כל שתי רולדות בקצה העליון שלהן ומלפפים אותן זו בזו ליצירת חבל עבה. מעגלים כל חבל לטבעת ומהדקים היטב את שני קצותיו. החור שנוצר באמצע ייסתם במהלך האפייה, בעקבות תפיחת הבצק. מעבירים את החלה לתבנית אפייה עגולה בקוטר 24 ס"מ (אני השתמשתי בקוטר קטן יותר), מכינים את תערובת המריחה על ידי ערבוב כל החומרים ומריחת החלה בתערובת. מפזרם מעל שומשום ומניחים לתפיחה נוספת של 20 דקות. בינתיים מחממים תנור ל-180 מעלות טורבו ואופים את החלות בין 30-35 דקות עד השחמה יפה. מוציאים את החלו מהתבנית ומצננים.

Ingredients:
1 kilo flour
2 Tbsp. dry yeast
5 Tbsp. sugar
1 Tbsp. salt
2 to 2 1/4 cups lukewarm water
1/2 cup oil
 
glaze:
2 eggs
2 Tbsp. oil
2 Tbsp. concentrated tea extract ( 2 Tbsp. water which brewed with tea bag)
 
sesame for sprinkling
 
Preparation:
Sift the flour, add yeast and sugar and mix.
Add salt and mix. Add 2 cups of water and if needed add the 1/4 cup gradually. Start kneading until a dough is formed. Add oil and knead for 10 minutes.
Grease a bit with oil the surface of the dough, cover with a towel and let double its volume for an hour to an hour and a half.
Knead again for couple of minutes and them divide into 6 equal balls. Roll the balls into narrow and long rectangular and roll into a roulade. Attach two roulades in their upper end and start wrapping in a form of a thick rope. Close the rope into a circle and tight the edges together. The hole in the middle will close after the dough leavens in the oven.
Transfer into a 24 cm circular baking pan (I used smaller one), mix the glaze ingredients and spread on the challah and sprinkle with sesame seeds.
Let rise again for 20 minutes and meanwhile preheat the oven to 180C/356F, turbo.
Bake the challah for 30-35 minutes until beautifully browned.
Take out of the pan and set aside to cool.