3/27/2019

מרק כרובית כתום - Orange cauliflower soup

בס"ד


מתכון למרק כרובית מעולה בעל מרקם חלק, נפלא לימים הקרירים שעדיין נמצאים במחוזותינו. את המרק הגשתי בכלי סופר חמוד שהיו לי רק 2 דקות לקנות אותו, למה?


Enjoy this Orange cauliflower soup recipe with a smooth, perfect texture that is just wonderful for the cold days. I served the soup in a very cute utensil, and I only had 2 minutes to buy it, why?
 

בעבר היינו אוכלים בעיקר רק שני סוגי מרקים, כשאחד מהם היה מרק הקישואים והשמיר המאוד טעים של סבתא שלי. טוב נו גם מדי פעם מרקים מוכנים בשקית, אבל זה לא נחשב.
אפשר להגיד שעד לפני כמה שנים לא הייתי ממש טיפוס של מרק, אבל לאט לאט התחלתי לטעום יותר מרקים אצל חמותי ובמסעדות וזה פתח אצלי את החשק לנסות להכין גם בבית.

מרק הכרובית שכאן הוא מרק מאוד פשוט להכנה, מהמרקים שפשוט זורקים הכול לסיר ובסוף טוחנים לקבלת מרקם סמיך וחלק.
המרק מעולה לחורף, אך גם לתקופה הזו בדיוק כשהאביב כבר כמעט כאן ופה ושם מגיעים ימי גשם קרירים ונעימים.
המרק מתאים לטבעונים ולאנשים שלא צורכים גלוטן והוא פשוט משביע ובעל ערכים תזונתיים נפלאים.

את המרק הגשתי בקערה סופר חמודה שקניתי באחת הקניות הכי זריזות שלי אי פעם. היינו בטיול בצרפת, וגילינו חנות מהממת שנקראת ACTION. חנות המושלמת לכל המשפחה עם כל מיני דברים לבית ועוד במחירים ממש זולים ושווים.
באירופה, הרבה מהחנויות נסגרות יחסית מוקדם. הגענו לחנות כשכבר ממש סגרו את הדלתות שלה, אך כשבאנו להיכנס הסכימו לתת לנו להיכנס ל-2 דקות בלבד!
אני ידעתי שאני מחפשת כוסות וקערות הגשה מיוחדים, אז ישר ניגשתי לאזור של כלי הבית וגיליתי בדיוק את הקערה החמודה הזו שבתמונה (ועוד אחת שלא מצולמת).
יצאה קנייה סופר שווה ב-2 דקות, מי היה מאמין (תמיד תאמינו! :-) ).





In the past, I usually only ate two types of soups; one of them is my grandma's delicious zucchini and dill soup. Well, I also ate those ready to eat soups from the grocery.
You can basically say that not long ago I wasn't much of a soup person, but slowly I grew into liking soups more and more, from eating at my mother-in-law's house and restaurants and it just opened this crave of trying to make soups at home.

This cauliflower soup is easy to make, from those soups that you just throw things inside a pot and at the end blend it into a smooth, velvety texture.
This soup is perfect for winter, but also springtime when the days are still chilly and rainy at times.
The cauliflower orange soup is suitable for vegans and for those who do not consume gluten. It is simply satisfying and has great nutritional values.

I served this soup in an adorable bowl that I bought on one of the quickest shops I've ever done. On a trip to France, We discovered a super good shop named Action. A perfect shop for the whole family with many stuff for home and more at a low cost.
In Europe, most of the stores close quite early. We arrived at the store just when the doors were about to close, but they let us in for 2 minutes only!
I knew what I was looking for exactly - special serving utensils, so I went straight ahead to the kitchenware area and discovered this cute little bowl in the photo (and another one that's not pictured).
I got a super worth buy in 2 minutes, who would have thought and believed (Always Believe! :-)
)

 


המרכיבים:
907 גרם כרובית קפואה (אני תמיד משתמשת בזו הנקייה מחרקים)
3 גזרים, חתוכים
חתיכה של דלעת (כ-250-300 גרם), חתוכה לקוביות
מים, כדי כיסוי
כ-2.5 כפיות מלח או לפי הטעם
קמצוץ פלפל שחור
1 כפית פטרוזיליה יבשה או לפי הטעם
2 כפיות פפריקה מתוקה או לפי הטעם

אופן ההכנה:
שמים בסיר את הכרובית, הגזר, הדלעת וממלאים במים עד שהם מכסים את הירקות. מבשלים על האש עם מכסה עד שהירקות מתרככים (כ-30-40 דקות).
לאחר הבישול, שופכים את רוב המים שבסיר לכלי אחר ואת היתר משאירים בסיר עם הירקות. מוסיפים לירקות את התבלינים, טוחנים עם הבלנדר מוט למחית חלקה. במידה ואין מספיק נוזלים, מוסיפים מהנוזלים ששמרנו בצד.
מחזירים לאש ומבשלים עוד כ-2-3 דקות, בודקים תיבול ומגישים. בתאבון!




Ingredients:
907 gram frozen cauliflower
3 carrots, cut into pieces
pumpkin (about 250-300 gram), cut into pieces
water, to cover
about 2.5 tsp. salt or according to flavor
a pinch of black pepper
1 tsp. dried parsley or ATF
2 tsp. sweet paprika or ATF

Preparation:
Place in a pot the cauliflower, carrots, and pumpkin and fill with water to cover the vegetables. Cook with a lid until the veggies are soft (about 30-40 minutes).
Afterward, pour most of the liquids to another vessel and keep the rest with the veggies. Add the seasoning and blend using a hand blender, until you get a smooth paste. If needed, add more from the liquids we kept aside.
Return to the heat and cook for extra 2-3 minutes, check the seasoning and serve. Enjoy!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use