3/30/2017

עוף בצ'ילי מתוק בתנור - Sweet chili chicken

בס"ד

עוף בצ'ילי מתוק Sweet chili chicken

המנה הזו פשוט נפלאה וטעימה - חלקי עוף ברוטב צ'ילי מתוק שמכינים בתנור.

This dish is just wonderful and tasty - chicken parts in sweet chili sauce baked in the oven.


כיף להכין אוכל פשוט שגם יוצא טעים וגם נראה מזמין.
הכנתי לכבוד שבת שעברה עוף בתנור שיוצקים עליו לפני אפייה רוטב נפלא ופשוט להכנה, מתקבל עוף עסיסי וטעים.

המתכון מתאים לפסח לאוכלי קטניות, אלא אם כן מישהו מצא טריאקי או צ'ילי מתוק ללא חשש קטניות ואז אני אשמח לשמוע על כך :-) .
הכנתי חלק מהעוף עם העור וחלק בלי העור, גם החלקים בלי העור היו טעימים אולם פחות יפים להגשה וצילום :-) .

It is fun making simple food that is also delicious and looks inviting. I prepared for last Shabbos baked chicken that prior to baking you baste it with wonderful sauce and you get juicy and tasty chicken.
 
This recipe is suitable for Passover , for legume eaters, unless someone knows where you can find teriyaki sauce or sweet chili sauce without legumes and I'd be happy to hear about it :-)
I prepared some of the parts with the skin on and some without. The parts without the skin were tasty, however they don't look and shoot pretty :-) .


המרכיבים:
4 ירכיים ו-7 כנפיים, שטופות ומנוקות
לרוטב:
3/4 כוס צ'ילי מתוק
1/3 כוס קטשופ
1/4 כוס שומשום
1/3 כוס רוטב טריאקי
1/4 כפית מלח
1/8 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה:
מחממים מראש את התנור ל-200 מעלות.
מניחים את חלקי העוף בתבנית, את הירכיים בפינות ואת הכנפיים בחלק הפנימי של התבנית. מערבבים את מרכיבי הרוטב ויוצקים על העוף. מעבירים לתנור ואופים כשעה או עד שמוכן. אם התנור שלכם חזק מאוד, ניתן לאפות בתחילה עם נייר אלומיניום ובסוף האפייה להוריד את הנייר.
*ניתן להכין גם עם חלקי עוף אחרים או לחילופין רק ירכיים או רק כנפיים.

Ingredients:
4 chicken thighs and 7 chicken wings, rinsed and cleaned
sauce:
3/4 cup sweet chili sauce
1/3 cup ketchup
1/4 cup sesame seeds
1/3 cup teriyaki sauce
1/4 tsp. salt
1/8 tsp. black pepper
 
Preparation:
Preheat oven to 200C/400F.
Place the chicken parts in a pan, thighs in the corners and wings in the middle. Mix the sauce ingredients and pour on the chicken. Transfer to the oven and bake for about an hour or until done. If your oven is too hot, you can cover it with aluminum foil at first and to the end of baking take it off.
*You can use whichever chicken part you want or use only chicken thighs or wings.
 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use