מריה סוידאן, דיאטנית קלינית R.D, B.Sc ברשת חלי ממן המתמחה באורח חיים בריא, משתפת אותנו מנפלאותיו של אחד מסימני החג בראש השנה - הכרישה (כרתי).
קציצות כרישה ועוף של חלי ממן, צילום: יח"צ |
בין אם זה כרישה, פארסה, פורי או לוף, כל אחד מהשמות הללו מייצג את הכרתי אותו אוכלים בראש השנה ואומרים "שיכרתו אויבינו ושונאינו".
הכרישה מאוד מזכירה את הבצל הירוק, רק שהיא גדולה יותר עם טעם מתון יותר, מעט מתקתק ובבישול היא מעניקה טעם קרמי יותר.
הכרישה מאוד נפוצה במטבחים שונים בעולם והיא שייכת למשפחת ירקות האליום. משפחה זו כוללת את השום, השאלוט, הבצל הירוק ועוד.
משפחה זו בעלת תכונות בריאותיות דומות והיא בין קבוצות הירק הנחקרות ביותר לקידום הבריאות.
בין התכונות התזונתיות שתמצאו בכרישה, ניתן למנות:
*הכרישה עשירה במיוחד בויטמין K. ויטמין זה כרחי לקרישת הדם, לבניית עצמות ולשימור על איזון המינרלים בעצמות -במיוחד הסידן.
*הכרישה עשירה בויטמין B6. ויטמין זה חשוב לחילוף החומרים של חלבונים, שומנים ופחמימות, ליצירת כדוריות דם אדומות, וכן לתפקוד מערכת החיסון ובעל תפקיד חשוב בתהליך ייצור מוליכים עצביים.
*הכרישה מכילה פוליפינולים. צריכת פוליפנולים גורמת בגוף תגובה היוצרת עמידות מסויימת בפני עקה (מצבי לחץ) ומגינה על התאים. השפעה זו נגרמת תודות לסגולותיהם של הפוליפנולים כנוגדי חמצון ונוגדי דלקות.
*כרישה עשירה בויטמין C. ויטמין זה הכרחי לריפוי פצעים, לשמירה על מערכת חיסון תקינה, ייצור קולגן, חיבול וירוסים, חיידקים ופולשים אחרים בגוף.
*הכרישה מהווה מקור טוב למנגן, נחושת, ברזל וחומצה פולית.
*הכרישה עשירה בסיבים תזונתיים. הסיבים מאטים את ספיגת הסוכר בדם ויכולים לסייע בשיפוע מחלת הסוכרת. כמו כן, הסיבים מגדילים את נפח המזון ותורמים לתחושת שובע ומלאות, ובכך יכולים לסייע בשמירה או בהפחתה במשקל. אכילה של סיבים תזונתיים נקשרת לאיכות חיים טובה יותר וירידה בסיכון לחלות במחלות לב, כלי דם וסוגי סרטן שונים.
כרישה מהווה ירק בעל ערך קלורי נמוך מאוד. במנת כרישה מבושלת במשקל 100 גרם, תמצאו רק 30 קלוריות! החלקים הטובים בה הם החלק הלבן התחתון והחלק האמצעי, הירוק בהיר. חלקים אלה בעלי מרקם עדין, מתקתק והם קלים מאוד לחיתוך.
לחלק העליון, הירוק, יש מרקם סיבי והוא מלא בטעמים עמוקים שיכולים להשביח מרקים וצירים. ובכלל, ברוב המתכונים בהם כתוב בצל, ניתן להמירו בכרישה ולקבל טעם מעודן יותר.
על מנת להקטין את אובדן הערכים התזונתיים בבישול, מומלץ, כמו בירקות רבים, להשתמש בשיטת הבישול Saute. בשיטה זו מבשלים את הירקות בהקפצה עם מעט שמן או שלבשל בבישול מהיר במיעוט נוזלים.
ולסיום, קבלו מתכון של קציצות עוף וכרישה באדיבות חלי ממן
מרכיבים:
500 גרם חזה עוף, טחון
1 שן שום, כתושה
400 גרם כרישה (כ-4 כרישות בגודל בינוני, החלק הלבן)
1/4 כוס פירורי לחם
1 ביצה
1 כף שמן זית
1/4 כפית כורכום
מלח, לפי הטעם
פלפל שחור גרוס, לפי הטעם
אופן ההכנה:
1.מחממים שמן במחבת עם שן השום.
2.פורסים את הכרישה לפרוסות דקות ומטגנים בשמן עד להתרככות והזהבה.
3.טוחנים את הכרישה המטוגנת. מוסיפים את העוף הטחון, פירורי הלחם, הביצה והתבלינים ומערבבים ליצירת תערובת אחידה.
4.מניחים במקרר לחצי שעה.
5.מחממים תנור ל180 מעלות, מצב גריל.
6.מרפדים תבנית תנור עם נייר אפייה ומרססים בספריי שמן.
7.יוצרים כ-15 קציצות שטוחות מהתערובת ומניחים על התבנית ברווחים.
8.מרססים את הקציצות בספריי שמן ואופים 10 דקות.
9.הופכים את הקציצות וצולים עוד 10 דקות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!