7/15/2015

תבשיל פתיתים -Israeli couscous casserole

Yum
בס"ד

הכנתי תבשיל פתיתים קל וטעים עם מוצרי השבוע שקיבלתי מקהילת שופרסטאר.
I made Israeli couscous casserole with the products I've received from Shuferstar community.


הכנתי את תבשיל הפתיתים עם דג נסיכת הנילוס טחון ועם מוצרי שופרסל הבאים:
פתיתים בשלושה צבעים, רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות ואפונה וגזר קפואים.
כל המוצרים מצויינים לדעתי, ואפשר להכין איתם יופי של ארוחה.
הכמות שיוצאת מהמתכון היא עצומה, אז מומלץ לחלק כמויות לפי הצורך.
אם מתחשק לכם מתכון פשוט וקליל לפתיתים, מוזמנים להיכנס לכאן.

I made an Israeli couscous casserole with ground Nile perch and with Shufersal's products: Israeli couscous in 3 colors, tomato puree, crushed tomatoes and frozen carrot and peas.
All the products are excellent, and you can make a great meal with them.
The amount of food that comes out from this recipe is huge, so if needed divide the quantities.
And if you feel like making an easy and tasty recipe - check out this recipe of mine for Israeli couscous with yam and peas.

 
המרכיבים:
1 כף שמן
שקית פתיתים בצבעים 500 גרם
4-7 כוסות מים
260 גרם רסק עגבניות
260 גרם עגבניות מרוסקות
מלח ופלפל לפי הטעם
500 גרם נסיכת הנילוס טחון
3 כוסות אפונה וגזר קפואים
1/2 כף פטרוזיליה יבשה
1/2 כפית צ'ילי כתוש
1/2 כף קייג'ון
 
אופן ההכנה:
ליצור מנסיכת הנילוס קציצות דג עגולות וקטנטנות (בלי תיבול).
מחממים את כף השמן במחבת ומטגנים דקה שתיים את הפתיתים.
מוסיפים 4 כוסות מים, רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות ותבלינים.
מכניסים פנימה את קציצות הדג, משקשקים את הסיר שהקציצות ירטבו מהרוטב ומבשלים עם מכסה על אש נמוכה-בינונית כ-20 דקות - חשוב מדי פעם לבדוק שלא חסר מים (אני הוספתי עוד 2-3 כוסות).
מוסיפים את 3 כוסות האפונה, מערבבים ומבשלים עוד כרבע שעה.
בתאבון!
 
Ingredients:
1 Tbsp. oil
500 gram three colors Israeli couscous (or regular)
4-7 cups water
260 gram tomato puree
260 gram crushed tomatoes
salt and pepper to taste
500 gram ground Nile perch
3 cups frozen carrot and peas
1/2 Tbso. dried parsley
1/2 tsp. crushed chili
1/2 Tbsp. Cajun spice
 
Preparation:
Take the ground Nile perch and shape into small balls (seasoning isn't required).
Preheat oil in a pot and fry the Israeli couscous for 1-2 minutes.
Add 4 cups of water , tomato puree, crushed tomatoes and seasoning.
Insert the ground Nile perch balls into the pot and mix the pot, so the balls would be covered in sauce.
Cook for 20 minutes on a low-medium heat with a lid, and every now and then check to see if water is missing (I added 2-3 more cups).
Add the frozen carrot and peas, mix and cook for another 15 minutes.
Enjoy!