9/12/2015

אמא ואני אופים - Mummy and me bake

Yum
בס"ד


קיבלתי לסקירה את הספר "אמא ואני אופים" בהוצאת דני ספרים ואף ניסיתי ממנו מתכון טעים ופשוט לעוגת שיש מנומרת וקלה להכנה.

I got to review the cookbook "mummy and me bake" published in Israel by Dani books and I even tried a recipe from it to a marble cake that was delicious and easy to prepare.

 
 

 
 
"אמא ואני אופים" הוא ספר אפייה ממש מקסים שבו תוכלו להכיר לילדכם או לבני משפחה נוספים את נפלאות האפייה בדרך ממש מקסימה ופשוטה ועל הדרך לשלב אפייה משותפת.
 
"Mummy and me bake" is a lovely cookbook that you can let your kids or other members of the family get familiarized with the wonders of baking in a sweet way and also spend time together baking.
 
 
בספר שזורים הסברים מאוד מובנים על מה בעצם קורה באפייה, איך השמרים פועלים, על מה כל מרכיב משפיע (אם זה סוכר, קמח, ביצים וכו') וכמובן על זהירות כשעובדים עם תנור חם ועוד.
הספר מאוד צבעוני וידידותי לילדים, וכמובן נותן אפשרות לבלות עוד זמן איכות עם המשפחה.
הכנתי מתוך הספר את המתכון לעוגה המנומרת, והמתכון מאוד פשוט להכנה, מובן וטעים.
אם אתם מעוניינים לרכוש את הספר, תוכלו למצוא אותו בהנחה באתר ההוצאה כאן.
 
In the cookbook you'll find a very understood explanations of what's going on while baking, how the yeast work, how does each ingredient effect the mixture (such as sugar, flour, eggs etc.) and of course on working safe near hot oven etc.
The cookbook is very colorful and kids friendly and you can also spend a quality time with your family.
I prepared the marble cake from the cookbook and the recipe is really easy making, understood and tasty.
If you wan to purchase the cookbook, you can by it on sale in the publishing website.
 


 
המרכיבים:
150 גרם סוכר
150 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
3 ביצים L
1 כפית תמצית וניל
150 גרם קמח תופח
2 כפות קקאו
תבנית בקוטר 18 ס"מ
 
*אני השתמשתי בתבנית גדולה יותר, ולכן העוגה נמוכה יותר.
 
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות, טורבו.
מערבלים יחדיו את החמאה והסוכר עד שהתערובת אוורירית ובהירה.
בקערה נפרדת מערבבים את הביצים ותמצית הוניל.
מוסיפים לתערובת החמאה ומערבלים יחדיו במיקסר.
מוסיפים יחדיו את הקמח ומקפלים בעדינות.
גוזרים נייר אפייה בגודל תחתית התבנית העגולה, משמנים את התבנית ומניחים עליה את הנייר.
מניחים כפות מתערובת החמאה ברווחים - משתמשים רק במחצית מכמות התערובת.
מערבבים ביתרת התערובת את הקקאו ומניחים ברווחים שבתבנית כפות מתערובת הקקאו.
מעבירים סכין בין הכתמים ליצירת פסים בעוגה ואופים בין 25-30 דקות או עד שקיסם יוצא יבש.
 
Ingredients:
150 gram / 5.3 oz. sugar
150 gram / 5.3 oz. butter, cut into cubes
3 L eggs
1 tsp. vanilla extract
150 gram / 5.3 oz. self rising flour
2 Tbsp. cocoa powder
18 cm / 7 inch round pan
 
*I used a larger pan, and that's why the cake came up short.
 
Preparation:
Preheat oven to 180C / 356F, turbo.
Mix together in the mixer the sugar and the butter, until pale and airy.
Mix the eggs and vanilla extract and add to the butter mixture and mix.
Add the flour and fold gently.
Cut the baking paper into circle in the size of the bottom of the pan.
Grease the pan and place the baking circle on it.
Take a spoon from the mixture and place in the pan, continue so while leaving gaps between the spoons, just until half of the mixture was used.
Add the cocoa powder to the rest of the mixture, mix and place spoons in the gaps.
Take  a knife and run between the spoons to form stripes.
Bake for 25-30 minutes or until a toothpick comes out clean.