2/19/2017

תפו"א ובטטה בתנור - Oven baked potatoes

Yum
בס"ד


תפוחי אדמה ובטטה בתנור זה השילוב המושלם כמעט לכל מנה ומתאים גם לטבעונים ולמי שצורך ללא גלוטן. פשוט תענוג שניתן להכין בקלות ובמהירות.

Potatoes and yam in the oven are a great combination for almost every dish and is suits vegans and those who consume gluten free products. Just a pleasure you can make easily.



תפוחי האדמה האלה יוצאים עם מעטה מעט קריספי מיד לאחר יציאתם מהתנור, אך לאט לאט הם מאבדים מפריכותם. הבטטה יוצאת נימוחה וכל כך טעימה.
המתכון מבוסס על המתכון הזה עם מגוון שינויים.
פלחי תפוחי האדמה והבטטה בתנור יוצאים מעט פיקנטיים, אם אתם מעדיפים פחות פיקנטי פשוט הורידו מכמות הפלפל השחור ואבקת השום.

הכנתם?
מוזמנים לשתף אותי בתמונות של התוצרים שלכם בפייסבוק:
http://www.facebook.com/condelight
או באינסטגרם:
http://www.instagram.com/con_delight_blogspot

וכמובן שיותר מאשמח אם תצטרפו לרשימת העוקבים שלי :-)

The potatoes came out with a bit of a crispy exterior right after coming out of the oven, and slowly lost their crunchiness. The yam comes out moist and so delicious.
This recipe is based on this recipe with variety of changes.
Those oven baked potatoes and yam are a bit spicy, so if you prefer less spiciness, just adjust to you liking the amount of black pepper and garlic powder.
 
Have you prepared this?
You're welcome to share your creations with me at my Facebook:
or Instagram:
 
And of course I would be more than happy to see you between my followers :-)


המרכיבים:
1 ק"ג תפוחי אדמה, חתוכים לפלחים
1 בטטה גדולה (כ-500 גרם), לפלחים
1/4 כוס שמן
2 כפיות פפריקה מתוקה
1/2 1 כפיות אבקת שום
3/4 כפית אבקת בצל
3/4 כפית מלח
3/4 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-200 מעלות.
מסדרים את פלחי תפוחי האדמה והבטטה בתבנית אפייה. מערבבים את יתרת המרכיבים ומורחים על הפלחים. מעבירים לאפייה בתנור של 45 דקות בחלק העליון של התנור. מגבירים את עוצמת התנור ל-250 מעלות ואופים עוד כ-20 דקות או עד שפריך ברמה הרצויה.
*אם התנור שלכם עוצמתי, לאחר ה-45 דקות, העלו את חום התנור לחום שאתם מכירים שיעבוד הכי טוב לקבלת תפוחי אדמה פריכים.

Ingredients:
1 kilo potatoes, sliced into wedges
1 large yam (about 500 gram), into wedges
1/4 cup oil
2 tsp. sweet paprika
1 1/2 tsp. garlic powder
3/4 tsp. onion powder
3/4 tsp. salt
3/4 tsp. black pepper
 
Preparation:
Preheat the oven to 200C.
Arrange the potato wedges and yam in a baking pan. Mix the other ingredients and spread on the potatoes. Transfer into the oven and bake for 45 minutes at the upper part of the oven. Turn the heat of the oven to 250C and bake for about 20 more minutes or until desired crispiness achieved.
*If your oven is powerful, after 45 minutes, rise the temperature oven to the temp you know is best for the potatoes to get crispy.