11/20/2016

קבב על האש או תבשיל קבב - Kebab on the grill or kebab casserole

Yum
בס"ד


רוב הישראלים אוהבים לעשות על האש, והאמת שגם אני מאוד אוהבת. אנחנו מוצאים כמה שיותר הזדמנויות להוציא את המנגל, שהוא פשוט לא מספיק לעלות אבק. הפעם הכנתי קבב ממש טעים שניתן להכין בבית או על המנגל, כתבשיל או כקבבים על שיפוד.

Most of the Israelis love barbecuing, and actually I do to. We find as many opportunities as possible to take out the BBQ that it simply doesn't have time to raise dust. This time I made a delicious Kebab that you can make at home or on the griller, as a casserole or on skewers.


לרשת בורגראנץ' יש סדרת רטבים בבקבוק המיועדת למכורים בלבד :-) .
בסדרה עד כה יכולתם למצוא את רוטב הברבקיו ואת רוטב אלף האיים. עכשיו בורגרנץ' מוסיפים לסדרה את הרוטב המבורגר הספרדי שאותו קיבלתי להתנסות.
הרוטב הספרדי יימכר בשירות המשלוחים ובכל הסניפים בבקבוק בגודל של 500 מ"ל במחיר של 14.90 ש"ח או במבצע של 2 בקבוקים במחיר של 24.90.

Burgeranch network have a series of sauces made especially for those who are addicted to their sauces.
So far you could find in the series the thousand island sauce and the barbecue sauce and now your can find the Spanish sauce that I got to review. The Spanish sauce will be sold in the branches and in the courier services. The bottles contain 500 ml and will be sold at the price of 14.90 NIS per bottle and on sale you can buy 2 for 24.90 NIS.
 
 
 

אני רציתי להכין גרסה יחסית בריאה לקבב, ומכיוון שממש לא מזמן קניתי ספר בישול הודי, החלטתי להציץ בו וקיבלתי כמה רעיונות.
הקבב עשיר בתבלינים ומאוד טעים בפני עצמו או בתוך התבשיל שהכנתי.
את הקבב הכנתי מעוף הודו טחון, אולם כל פעם קראתי לו קבב טלה, פשוט כי הוא מזכיר מאוד קבב בשרי במראה.
קציצות הקבב האלה מאוד פשוטות להכנה ופשוט כיף לאכול אותן, אם תוסיפו טחינה ליד זה פשוט עוד תענוג נוסף.

I wanted to make somewhat a healthy version for kebab, so because not recently I bought a new Indian cookbook, I have decided to look for ideas and got my inspiration from there.
The kebab is rich with seasoning and is very tasty on its own or in the casserole I made.
I made the kebab out of minced Turkey chicken, however I often called it lamb kebab simply because it resembles to the latter by its look. This kebab patties are very easy to prepare and so enjoyable, if you add tahini on the side it would be extra pleasure.
 
 
 
 

המרכיבים ל-15 קציצות שמנות:
כ-1.350 קילו הודו טחון
1 בצל בינוני, קצוץ
2 שיני שום, מגוררות
1 כף ג'ינג'ר מגורר
1 פלפל צ'ילי, קצוץ דק
4 כפות כוסברה יבשה
2 כפיות מלח
3 כפות קמח
3 כפות רוטב ראנץ' ספרדי
שמן

לתבשיל (אופציונלי):
3 כפות שמן
2 סלסלות פטריות (פורטבלו ושמפניון), שטופות, ללא רגליים וחתוכות לרבעים
כ-10 עגבניות שרי, חצויות
1/4 כפית מלח
1/8 כפית פלפל שחור


אופן ההכנה:
מערבבים יחדיו את חומרי הקבב, למעט השמן. יוצרים קציצות קבב ומניחים בצד. מחממים מנגל או פלאנצ'ה. יוצקים מעט שמן על מחבת הפלנצ'ה, מטגנים את הקבבים ותוך כדי יוצקים שמן גם על הצד למעלה. הופכים את הקבב ושוב יוצקים מעט שמן על הלמעלה. ממשיכים להפוך (בלי שמן) עד שהקבבים מוכנים. במידה ומכינים על המנגל, יש ללטף את הקבב עם מעט שמן ואז לשים על המנגל.
ברגע שהקבבים מוכנים, ניתן לאכול ולהגיש עם טחינה או מה שאוהבים או להכין את התבשיל:
מחממים את השמן בווק, מוסיפים את הפטריות ומבשלים על אש בינונית, כאשר מדי פעם מערבבים וכעבור 5 דקות מוסיפים את העגבניות והמלח והפלפל ומערבבים. מבשלים עוד 5 דקות ואז מוסיפים את הקבבים ומחממים אותם על האש עוד כדקה-שניים, תוך כדי ערבוב התערובת  (אני שמתי רק חלק מהקבבים בתבשיל ואת היתרה אכלנו לבד). בתאבון :-) וחג סוכות שמח :-)

Ingredients for 15 fatty kebab patties:
about 1.350 kg minced Turkey chicken
1 medium onion, chopped
2 garlic cloves, grated
1 Tbsp. grated ginger
1 chili pepper, chopped
4 Tbsp. dried coriander
2 tsp. salt
3 Tbsp. flour
3 Tbsp. Spanish sauce or other a bit tangy sauce
oil
 
For the casserole (optional):
3 Tbsp. oil
about 18 Portobello and champignon mushroom, without legs, rinsed and cut into 4
about 10 cherry tomatoes, halved
1/4 tsp. salt
1/8 tsp. black pepper
 
Preparation:
Mix together the kebab ingredients, except the oil. Shape the mixture into kebabs and set aside. Heat plancha pan or barbecue.
Pour a bit of oil on the plancha, fry the kebabs and pour a bit of oil on the upper side of the kebabs. Flip the kebabs and again pour a bit of oil. Keep flipping (without oil) until the kebabs are ready.
In case you are using a griller, pat the kebabs with a bit of oil and they are ready to be barbecued.
When ready, you can serve them as is with tahini or whatever you like or make a casserole:
Heat the oil in a wok, add mushroom and cook on medium heat while stirring for 5 minutes. Then add the tomatoes and salt and pepper and mix. Cook for 5 more minutes and then add the kebabs and heat while mixing for 1-2 minutes. (I didn't put inside the wok the entire batch of kebabs). Enjoy! and Happy Sukkot :-)