7/15/2015

פתיתים ובטטות מתקתקות - Sweet Israeli couscous and yam

בס"ד



מתכון ישן שלי לפתיתים ובטטות מתקתקות שהעברתי מהבלוג הישן (ולכן גם איכות התמונות ירודה).
המתכון הזה מאוד מומלץ וממש קל להכנה, והולך נהדר כתוספת לדגים או בשר או פשוט כארוחה טבעונית.

This is an old recipe of mine for sweet Israeli couscous and yams, that I transferred from my old blog (Thus the quality of the photos).
This recipe is very recommended and really easy to make, and goes really well with fish or meat or even as a vegan meal.



פתיתים בטעם מתקתק / מתכון: con delight עם תענוג
המדידות נעשו בכוסות וכפות מידה אוניברסליים
המרכיבים:
1 כף סילאן טבעי
2 כפות מים חמים
2 בטטות, קלופות וחתוכות לקוביות
בין כף ל-2 כפות שמן זית
1 קופסת אפונה או קופסת אפונה וגזר משימורים, מסוננת מנוזלים
1 כוס פתיתים
1 כפית מלח או לפי הטעם
מעט פלפל שחור
1/2 1 כוסות מים

אופן ההכנה:
מחממים שמן בסיר. מוסיפים את הבטטות ומטגנים על אש בינונית כ-3-4 דקות, מדי פעם מערבבים.
ממיסים את הסילאן במים החמים, מוסיפים לסיר ומערבבים. מוסיפים את האפונה וגזר ומערבבים. מכסים במכסה ומבשלים כ-4 דקות.
מוסיפים את הפתיתים ומערבבים. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים 1 וחצי כוסות מים ומערבבים היטב.
מגבירים את האש על מנת להביא לרתיחה. וברגע שרותח, מנמיכים לאש בינונית, מכסים במכסה ומבשלים 10 דקות.
כעבור 10 דקות מערבבים, אם רוצים בודקים טעמים, וממשיכים לבשל עוד 5 דקות.


Sweet Israeli couscous and yam/recipe: con delight
The measurements were made using universal cups and spoons
Ingredients:
1 Tbsp. pure date syrup
2 Tbsp. hot water
2 yams, peeled and cut into cubes
Between 1-2 Tbsp. olive oil
1 can of peas or carrot and peas, strained from liquids
1 cup Israeli couscous
1 tsp. salt or according to flavor
A bit of black pepper
1 1/2 cups of water

Preparation:
Preheat oil in a pot. Add the yams and cook on medium heat for 3-4 minutes, mix occasionally.
Melt the date syrup in water and add to the pot and mix.
Add in the peas and carrot and mix. Cover with a lid and cook for about 4 minutes.
Add the Israeli couscous and mix. Season with salt and pepper. Add 1 and a half cups of water and mix well.
Increase the heat and bring to a simmer. Once simmering, lower the heat to medium, cover with a lid, and cook for 10 minutes.
After 10 minutes, mix and check flavors if you want, and then keep cooking for an extra 5 minutes.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use