4/26/2015

Vegan & Gluten Free hamantashen - אוזני המן ללא גלוטן

Yum
בס"ד

אוזני המן פורים טבעוני
לאוזני ההמן האלה אין מרקם בדיוק כמו של אוזני המן, אבל כמה שהן טעימות!
אוזני ההמן האלה עשויות מ-4 מרכיבים בלבד: ממרח שקדים, קמח ללא גלוטן, מים, קוביות שוקולד
מריר, והן טבעוניות וללא גלוטן.
 

Purim is in two days from now, and there is nothing more suitable than making hamantashen.
I've decided to make it a bit healthier    with no butter nor margarine and , making it quite healthy vegan cookie and also a gluten free one, so everyone could enjoy it.
 


vegan cookie dough

cutting cookie dough

vegan purim cookie

shaping hamanatashen


hamanatashen

משך האפייה של אוזני ההמן האלה הוא רק 5-7 דקות ולאחר מכן מניחים אותן בצד שיתקררו ויתקשו.
אם תאפו אותן כ-15 דקות, תקבלו עוגיות אוזני המן, שיהיו פריכות וקשות, אבל גם כן מאוד טעימות


The outcome is Really delicious, not exactly hamantashen, but still very good.
You can bake it for 5-7 minutes and then leave it to set outside of the oven, making it quite soft or baking it for about 15 minutes and making it crisp, tough and great as well.
 
 
 
vegan chocolate hamanatashen

המרכיבים ל-13-14 אוזני המן:
1 כוס קמח ללא גלוטן קונדיטור
8 כפות ממרח שקדים בראשית / 1/2 כוס
3 כפות מים מהברז
קוביות שוקולד מריר
*השתמשתי בכפות וכוסות מדידה.
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות לטורבו.
מערבבים את כל המרכיבים לבצק חלק ואחיד, למעט קוביות השוקולד כמובן.
מרדדים את הבצק דק וקורצים עיגולים. מניחים על כל עיגול קוביית שוקולד וסוגרים את הקצוות
ליצירת אוזן המן (איך בדיוק סגרתי, תוכלו לראות בתמונות).
אופים  5-7 דקות ומניחים לקירור מלא.

Ingredients for 13-14 cookies:
1 cup gluten free flour
8 Tbsp. almond spread / 1/2 cup
3 Tbsp. tap water
chocolate cubes

Preparation:
Preheat oven to 180C / 356F , turbo.
Mix all of the ingredients, except from the chocolate.
Roll to a very thin layer and cut circles.
Place chocolate cube in the center of each circle and close the dough edges together
(View how-to in the images).
Bake for 5-7 minutes to a quite soft cookie and let it set outside of the oven.
Or bake for about 15 minutes to a tough, crispy cookie.
 
vegan hamanatashen אוזני המן טבעוניות