הבניין ההיסטורי מול גן טיול בזכרון יעקב, שהוקם בשנת 1894 ושימש בעבר כבית הפקידות של הברון רוטשילד, וכיום כמוזיאון העלייה הראשונה, טומן בחובו היסטוריה רבה ומעוררת השראה.
את ביקורנו במוזיאון העלייה הראשונה ע"ש משה ושרה אריזון, התחלנו בקומת הכניסה, שם התוודענו ל-מה שהביא את העולים לעלות ארצה; הפוגרומים ברוסיה, והאנטישמיות הרבה שהופנתה כלפי היהודים עם שלילת זכויותיהם הבסיסיות ברוסיה ורומניה, הביאו לנהירה לארצות אחרות, כאשר רק קומץ מהגרים החליט לעלות ארצה במטרה לקיים את מצוות יישוב הארץ. בין המהגרים היו גם מי שעלו לארץ הקודש מתוך צו מצפונם הציוני חלוצי, על מנת להקים וליישב את אדמת הארץ.
לצד השלטים המספרים על התקופה, בעברית ואנגלית, פוגשים גם בתמונות תקופתיות, סרטון העוקב אחר משפחה אחת שהחליטה לעלות ארצה וליישב את הארץ עם כל הקשיים שהתלוו לכך, מודלים של האדמה שדרשה עבודה רבה, הקמת המושבות ותבליטים של מראה היישובים בעבר.
בקומה הראשונה של המוזיאון, תוכלו ללמוד על משפחת אריסון, שעל שמה קרוי המוזיאון. משפחת אריסון הייתה אחת ממשפחות המתיישבים הראשונות בזכרון יעקב, וכידוע גם אחת הפילנתרופיות הגדולות בישראל.
עוד תמצאו בקומה זו את הגלגולים שעבר המבנה במשך השנים ואת השירותים.
בקומה השנייה, נחשפים לעזרתו של הבארון אדמונד דה רוטשילד למתיישבים, תוך דרישה כי יוותרו באופן מלא על עצמאותם, וכי המושבות יהיו רשומות על שם הבארון. עזרה זו הייתה הכרחית לאיכרים, אך הביאה עימה סבל רב לאיכרים שמצאו עצמם תחת מרותם של פקידים קשוחים.
עוד לומדים על כל הניסיונות לפתח בארץ תעשייה של בשמים, משי ויינות, נסיון המרד בפקידי הברון, על החייאת השפה העברית ועוד.
בקומה זו נמצא גם אולם לתערוכות מתחלפות, וכרגע ניתן להנות מהתערוכה "נאמנות כפולה", המספרת את סיפורם של שני אישים שהיו בעלי כח רב בתקופתם - רפאל קוהן - בא כח הברון רוטשילד; וחתנו יוסף קופרמן - סגן מושל בממשלת המנדט, לצד אוסף תמונות רב של השניים ושל אישים חשובים נוספים מאותה תקופה.
בקומה השלישית של המבנה, תוכלו לצפות בסרטון מסכם הכולל שניים מהילדים שאליהם נחשפתם בסרטונים המוצגים לאורך התערוכה. הסרטון המסכם באורך 10 דקות מוקרן באודיטוריום, ומציג את סיפורם של רות ודוד, מילדותם בעלייה הראשונה ועד קום המדינה, עם קטעי צילום נדירים משנת 1913 בארץ, ותקופת המנדט הבריטי.
ומי שרוצה להיכנס עוד קצת לתקופה, ייהנה ממגוון תלבושות תקופתיות שניתן ללבוש בקומת המרתף של המוזיאון.
כניסה למוזיאון העלייה הראשונה מעניקה תחושה שחזרנו לעבר. אין במוזיאון שימוש בטכנולוגיה חדישה, ועם זאת המוזיאון מצליח לעניין עם כל המידע הפרוש לעיני המבקרים. מאוד נהניתי לקרוא על התקופה ההיסטורית הזו, על הקשיים הרבים שעברו המתיישבים בדרך להקמת היישובים עד להגעתם למנוחה ולנחלה, לצפות בסרטונים הקצרים תוך כדי שיטוט במוזיאון ולהתבונן בעבודות החימר היפהפיות.
אוהבי ההיסטוריה יהנו מהמוזיאון הזה במיוחד, אך גם אם אינכם חובבי היסטוריה, תוכלו לגלות עניין רב בקטעי הסרטונים הקצרים המוצגים בכל שלב במהלך הסיור במוזיאון, במיצגי החימר המדהימים ומקומת המרתף, בה תוכלו להתלבש בתלבושות של אותה תקופה.
המקום נגיש כמעט לגמרי לנכים, עם מעלית המאפשרת להגיע לכל הקומות. הכניסה לסרט החותם את הביקור במוזיאון אינה אפשרית לנכים עם כסאות גלגלים, אך עדיין ניתן להנות מהסרט על ידי עלייה וצפייה מקומה 4.
במהלך חג הפסח, תוכלו להנות מכניסה חינם בחסות העמותה |יד לעלייה הראשונה במושבות" - ב7.4 (יום שישי) - 10:00-15:00, 9-10.4 (ראשון-שני) - 10:00-18:00 וה-11.4 (יום שלישי) - 10:00-15:00. המוזיאון סגור בערב החג, בשבת ובחג השני.
ניתן להנות מסיורים מודרכים, היוצאים כל חצי שעה במוזיאון, על בסיס מקום פנוי.
*קבוצות מאורגנות רק בתיאום מראש.
לרגל יום העצמאות וחגיגות 75 שנה לישראל, ביום רביעי ה-26.4 (ה' באייר התשפ"ג), תוכלו להנות מכניסה חינם למוזיאון בין השעות 10:00-16:00, בחסות משרד המורשת והמועצה לשימור אתרי מורשת. סיורים מודרכים יוצאים כל חצי שעה, על בסיס מקום פנוי. בנוסף, תוכלו להנות מפעילות מגלי העבר - פעילות לילדים סקרנים, וצילום בלבוש תקופתי.
מוזיאון העלייה הראשונה
כתובת: רחוב הנדיב 2, זכרון יעקב
חנייה: מומלץ לחנות בחניון הברושים בחינם, מרחק של ממש כמה דקות הליכה (חפשו בוויז או בגוגל מפס: חניון הברושים, זכרון יעקב).
מחיר: מבוגר - 20 ש"ח, ילד 5-18/חייל/נכה צה"ל - 10 ש"ח, כרטיס משפחתי (זוג+3 ילדים) - 60 ש"ח, כרטיס משפחתי מורחב זוג+5 ילדים - 75 ש"ח.
שעות פעילות: ימים ב'-ה 09:00-16:00, יום ו' 09:00-14:00, יום א' ושבת המוזיאון סגור.
לפרטים נוספים: 04-6294777 או באתר כאן.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!