בס"ד
עוגת מוס ללא אפייה המכילה את שלושת סוגי השוקולדים (חלב, מריר ולבן) עם תחתית בסגנון תערובת כדורי השוקולד.
עוגת מוס ללא אפייה המכילה את שלושת סוגי השוקולדים (חלב, מריר ולבן) עם תחתית בסגנון תערובת כדורי השוקולד.
No bake mousse cake with the three types of chocolates (milk, bitter and white) with a bottom of chocolate balls mixture style.
את העוגה הזו החלטתי להכין אחרי מחשבה שנשארה לי עוד כמות מכובדת של ביסקוויטים ושקיבלתי לסקירה את המוצרים מבית רייס דרים, מותג המשקאות על בסיס הצומח, המציע מבחר משקאות חלופיים לחלב.
This cake I have decided to make after knowing I have a lot of petit beurre biscuits and that I got to review the products of Rice Dream, vegetable-based beverages brand, which offers alternative beverages for milk.
רייס דרים מציעים מגוון משקאות המבוססים על אורז, סויה, שיבולת שועל, אגוזים או שקדים. המשקאות ללא לקטוז ודלי שומן, ללא חומרים משמרים וצבעי מאכל. המשקאות מתאימים לטבעונים, צמחונים, לרגישים ללקטוז החלב ולאלרגיים לחלבון החלב.
Rice dream have variety of drinks based on rice, soy, oat meal, nuts or almonds. The drinks don't contain lactose and are low in fat, without preservatives and food colorings. The beverages are suitable for vegans, vegetarians, milk lactose intolerant and allergic to milk protein.
מבין המשקאות שבסדרה, תוכלו למצוא:
משקאות ללא תוספת סוכר וללא גלוטן - משקה אורז אורגני, משקה אורז אורגני בטעם וניל, משקה סויה ואורז אורגני.
משקאות ללא תוספת סוכר - משקה שיבולת שועל בתוספת סידן, משקה אורז בתוספת שקדים ואגוזי לוז ומשקה אורז בתוספת קוקוס.
משקאות ללא גלוטן - משקה אורז בתוספת סידן, משקה שקדים בתוספת סידן ומשקה אגוזים בתוספת סידן.
את מוצרי רייס דרים שמשווקים על ידי חברת דנשר, ניתן להשיג ברשתות השיווק בקרטון 1 ליטר בכשרות פרווה בהשגחת הבד"ץ מנצ'סטר ו-OU ובאישור הרבנות הראשית לישראל.
The products in the series include:
No added sugar and gluten free - Organic rice drink, vanilla flavored organic rice drink and soy and rice organic drink.
No added sugar - oat meal drink plus calcium, rice drink with the addition of almonds and hazelnut and rice drink with the addition of coconut.
Gluten free drinks - rice drink + calcium, almond drink +calcium and nuts drink with calcium.
Rice dream products can are marketed in Israel by Danshar company and you can get them in the retail chains in 1 liter cartons with an hechsher of basad Manchester and OU Parve and the approval of the chief rabbinate of Israel.
אני ניסיתי את משקה השקדים בתוספת סידן ומבחינת משקה פחות אהבתי אותו, אך בתוך העוגה שהכנתי הוא היה פשוט מצויין.
העוגה שהכנתי אומנם חלבית, אך אם תשנו כמה מרכיבים, תקבלו עוגה טעימה אשר תתאים גם לטבעונים וגם לרגישים ללקטוז. ליד כל מרכיב במתכון, אכתוב תחלופה בסוגריים כך שתוכלו להכין גרסה פרווה המתאימה לטבעונים ולרגישים ללקטוז.
בנוסף, את העוגה הזו ניתן להמיר בקלות גם לעוגה ללא גלוטן, על ידי שימוש בעוגיות ללא גלוטן במקום הביסקוויטים.
I tried the almond drink with the calcium addition and as a drink I didn't like it much, but inside the cake it went great.
The cake is dairy, however you can change some of the ingredients and make it a cake suitable for vegans and lactose intolerants.
Beside every ingredients, I will add the substitutes you can use in brackets in order to make it a parve, vegan and lactose free cake.
Now, this cake is just great cause you can easily make it gluten free by using gluten free cookies.
המרכיבים:
לתחתית:
200 גרם שוקולד מריר
100 גרם חמאה (או מרגרינה או 100 מ"ל קצפת צמחית)
26 ביסקוויטים שבורים גס (או עוגיות ללא גלוטן)
1/2 כוס משקה שקדים בתוספת סידן או חלב
למוס שוקולד לבן:
200 גרם שוקולד לבן (או 2-3 כפות או לפי הטעם אינסטנט פודינג וניל )
1/3 1 כוסות שמנת מתוקה (או קצפת צמחית)
למוס שוקולד חלב:
100 גרם שוקולד חלב (או שוקולד מריר)
2/3 כוס שמנת מתוקה (או קצפת צמחית)
ציפוי קרם שוקולד:
100 גרם שוקולד מריר
100 גרם שוקולד חלב (או שוב מריר)
20 גרם חמאה (או מרגרינה או 20 מל קצפת צמחית)
1/4 כוס משקה שקדים בתוספת סידן או חלב
1 כפית קפה נמס
תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ מתפרקת
אופן ההכנה:
לתחתית:
ממיסים יחדיו את השוקולד והחמאה, מערבבים פנימה את משקה השקדים ואז את הביסקוויטים ומעבירים לתבנית האפייה, כך שהשברים מכסים את כל תחתית התבנית ומעבירים למקרר (זה יראה בלאגן שלם וזה בסדר).
מוס לבן:
ממיסים את השוקולד הלבן ומניחים לו להתקרר. מקציפים את השמנת המתוקה ומקפלים אליה את השוקולד ומורחים על תחתית הביסקוויטים ושוב למקרר.
מוס חלב:
ממיסים את השוקולד החלב ומניחים לו להתקרר. מקציפים את שמנת המתוקה ומקפלים אליה את השוקולד חלב ומורחים מעל שכבת השוקולד הלבן ושוב מעבירים למקרר.
מכינים את ציפוי השוקולד:
ממיסים יחדיו את השוקולד המריר, החלב והחמאה עד להמסה מוחלטת. מוסיפים את משקה השקדים ואבקת הקפה נמס ומערבבים יחדיו.
יוצקים על העוגה ומעבירים לקירור של לפחות 4 שעות.
מתחילים להוציא בזהירות את העוגה מהתבנית, אם העוגה לא יוצאת חלק אז יש לעבור עם סכין בהיקף העוגה ורק אז לשחרר אותה מהתבנית.
*שימו לב כי בתמונות העוגה שלי מאוד נמסה, מכיוון שלא חיכיתי שהיא תתייצב במקרר כי היה לי חשוב לצלם אותה לפני שבת. לאחר שהיא שהתה את הזמן במקרר, היא התייצבה לגמרי והייתה קלה לחיתוך.
בתאבון :-)
Ingredients:
Bottom:
200 gram bittersweet chocolate
100 gram butter (or margarine or 100 ml rich whipping cream)
26 petit beurre biscuits, broken roughly (or gluten free cookies)
1/2 cup almond drink with calcium or milk
Bottom:
200 gram bittersweet chocolate
100 gram butter (or margarine or 100 ml rich whipping cream)
26 petit beurre biscuits, broken roughly (or gluten free cookies)
1/2 cup almond drink with calcium or milk
White chocolate mousse:
200 gram white chocolate (or 2-3 Tbsp. instant vanilla pudding or according to flavor)
1 1/3 cup whipping cream (or rich whipping cream)
200 gram white chocolate (or 2-3 Tbsp. instant vanilla pudding or according to flavor)
1 1/3 cup whipping cream (or rich whipping cream)
Milk chocolate mousse:
100 gram milk chocolate (or bittersweet chocolate)
2/3 cup whipping cream (or rich parve whipping cream)
100 gram milk chocolate (or bittersweet chocolate)
2/3 cup whipping cream (or rich parve whipping cream)
Chocolate cream coating:
100 gram bittersweet chocolate
100 gram milk chocolate (or again bittersweet)
20 gram butter (or margarine or 20 ml rich whipping cream)
1/4 cup almond drink with calcium or milk
1 tsp. coffee powder
100 gram bittersweet chocolate
100 gram milk chocolate (or again bittersweet)
20 gram butter (or margarine or 20 ml rich whipping cream)
1/4 cup almond drink with calcium or milk
1 tsp. coffee powder
24 cm round spring form pan
Preparation:
Bottom:
melt the chocolate and butter together, add the almond drink and then the biscuits and mix. Transfer into a pan and make sure to cover the bottom of the pan and transfer to the fridge (it will look like a total mess and that is okay).
White mousse:
Melt the white chocolate and let cool a bit. Whip the whipping cream and fold in the chocolate and spread on the biscuits layer and place in the refrigerator again.
Milk mousse:
Melt the milk chocolate and set aside to cool and then whip the whipping cream and fold in the chocolate and spread on the white layer and transfer to the fridge.
Prepare the coating:
Melt the milk and bittersweet chocolate with the butter until completely melted. Add the almond drink and coffee powder and mix well. Pour on top of the cake and cool in the refrigerator for at least 4 hours.
When taking the cake out of the pan, try removing the pan carefully, if the cake refuse to go out smoothly, just move with a knife between the pan and the circumference of the cake and then free it of the pan.
Bottom:
melt the chocolate and butter together, add the almond drink and then the biscuits and mix. Transfer into a pan and make sure to cover the bottom of the pan and transfer to the fridge (it will look like a total mess and that is okay).
White mousse:
Melt the white chocolate and let cool a bit. Whip the whipping cream and fold in the chocolate and spread on the biscuits layer and place in the refrigerator again.
Milk mousse:
Melt the milk chocolate and set aside to cool and then whip the whipping cream and fold in the chocolate and spread on the white layer and transfer to the fridge.
Prepare the coating:
Melt the milk and bittersweet chocolate with the butter until completely melted. Add the almond drink and coffee powder and mix well. Pour on top of the cake and cool in the refrigerator for at least 4 hours.
When taking the cake out of the pan, try removing the pan carefully, if the cake refuse to go out smoothly, just move with a knife between the pan and the circumference of the cake and then free it of the pan.
*Pay attention that in my pictures, the cake seems melted, and that is because I didn't let it set in the fridge because I wanted to take the photos before Shabbos. After letting it sit in the fridge it set completely and was very easy to cut.
Enjoy :-)
Enjoy :-)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!