בס"ד
עוגת מוס שוקולד נהדרת בעלת 3 שכבות: בסיס עוגת שוקולד, מוס שוקולד וקרם שוקולד נהדר והכל בשביל לסיים את החמץ כמה שיותר מהר :-) .
עוגת מוס שוקולד נהדרת בעלת 3 שכבות: בסיס עוגת שוקולד, מוס שוקולד וקרם שוקולד נהדר והכל בשביל לסיים את החמץ כמה שיותר מהר :-) .
Terrific chocolate mousse cake with 3 layers: chocolate cake base, chocolate mousse and chocolate cream - a wonderful idea for every occasion and especially now when needed to end the Chametz as quickly as possible :-) .
בסיס העוגה נהדר בפני עצמו אך, על מנת לשדרג את העוגה יותר, החלטתי להוסיף לעוגה עוד שכבת מוס מושלמת וטעימה וקרם שוקולד שסוגר את העוגה ומקנה לה יופי ואקסטרא טעם נפלא. עוגת המוס שוקולד הזו ממש קלה להכנה. העוגה פרווה, אך כמובן שניתן להכין אותה גם בגרסה חלבית.
The base of the cake can be used on its own but, to upgrade the cake, I have decided to add it a layer of perfect mousse with a chocolate cream that adds a bit more beauty to the cake and gives extra flavor. This is a very easy chocolate mousse cake recipe.
המרכיבים:
לעוגה:
1 כוס קמח
1/3 כוס קקאו
1 כוס סוכר
1 כפית אבקת אפייה
1 ביצה L
1 חלמון L
1/4 כוס שמן קנולה
1/2 כוס מים
למוס:
212 מ"ל קצפת צמחית
100 גרם שוקולד מריר
לציפוי הקרם גנאש:
100 גרם שוקולד מריר
1/2 כוס קצפת צמחית
שתי תבניות אינגליש קייק: אורך: 31 מ"מ, רוחב: 10 מ"מ, עומק: 5 מ"מ.
אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל-170 מעלות, טורבו.
מערבבים יחדיו את כל המרכיבים היבשים של העוגה, מוסיפים את המרכיבים הרטובים של העוגה ומערבבים היטב. מעבירים לשתי תבניות אינגליש קייק משומנות ואופים כ-25 דקות.
מניחים לעוגות להתקרר ואז ממיסים 100 גרם שוקולד מריר עד שנמס לחלוטין ומניחים לא להתקרר מעט. בינתיים מקציפים את 212 מ"ל הקצפת לקצפת יציבה ומקפלים אליה את השוקולד. מורחים את השוקולד על שתי העוגות ועוברים להכנת הציפוי.
מכינים את הגנאש:
מכינים את הגנאש:
ממיסים יחדיו את השוקולד המריר והשמנת לקרם, מערבבים היטב ומניחים מעט להתקרר ואז יוצקים על העוגות ומעבירים לקירור עד להתייצבות.
*ניתן לאכול את העוגה מיד אחרי שסיימתם לצפות אותה, אך הכי טוב לתת לה לנוח במקרר לשעתיים.
Ingredients:
Cake:
1 cup flour
1/3 cup cocoa powder
1 cup sugar
1 tsp. baking powder
1 L egg
1 L egg yolk
1/4 cup canola oil
1/2 cup water
Cake:
1 cup flour
1/3 cup cocoa powder
1 cup sugar
1 tsp. baking powder
1 L egg
1 L egg yolk
1/4 cup canola oil
1/2 cup water
Mousse:
212 ml whipping cream
100 gram bittersweet chocolate
212 ml whipping cream
100 gram bittersweet chocolate
Cream coating:
100 gram bittersweet chocolate
1/2 cup whipping cream
100 gram bittersweet chocolate
1/2 cup whipping cream
Two English cake pans: length: 31 mm, width: 10 mm, depth: 5 mm.
Preparation:
Preheat oven to 170C, turbo.
Mix together the dry ingredients of the cake, then add in the wet ingredients and mix well. Transfer into two greased pans and bake for 25 minutes.
Let the cakes chill and then melt 10 gram of chocolate, until completely melted and set aside to cool a bit. Meanwhile whip the 212 ml whipping cream to a steady cream and then fold in the chocolate.
Spread it on both of the cakes and make the coating: Melt together the chocolate and whipping cream and mix well and then set aside to cool a bit.
Pour on the cakes and transfer to the refrigerator to set.
*The cake can be eaten right away, but it is best after seated in the fridge for couple of hours.
Preheat oven to 170C, turbo.
Mix together the dry ingredients of the cake, then add in the wet ingredients and mix well. Transfer into two greased pans and bake for 25 minutes.
Let the cakes chill and then melt 10 gram of chocolate, until completely melted and set aside to cool a bit. Meanwhile whip the 212 ml whipping cream to a steady cream and then fold in the chocolate.
Spread it on both of the cakes and make the coating: Melt together the chocolate and whipping cream and mix well and then set aside to cool a bit.
Pour on the cakes and transfer to the refrigerator to set.
*The cake can be eaten right away, but it is best after seated in the fridge for couple of hours.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!