4/16/2018

רטבים להמבורגר וטיפים - Burgers' dressing & tips

Yum
בס"ד


אם אתם אוהבים לאכול המבורגר בלחמניה, אך לא יודעים מה למרוח בתוכו לקבלת הבורגר המושלם, הגעתם למקום הנכון.


If you like eating burgers in a bun, but don't know what to spread inside to get the perfect burger, you came to the right place.



כמו שציינתי בפוסט "דברים שחובה לקחת לעל האש", חברת בלדי הוציאה סדרת בשרים חדשה הנקראת "הקצבייה של בלדי" והחלטתי להגיש את ההמבורגרים המעולים שלהם בלחמניות המבורגר עם רטבים שמבוססים על מתכונים מהספר Weber's big book of burger עם שינויים שלי.


אבל לפני שנגיע לרטבים, קבלו כמה טיפים מהקצבים של בלדי לטיפול נכון בבשר לרגל יום העצמאות:
*את הבשר מפשירים יום לפני הצלייה באופן מבוקר במקרר.
*לפני הצלייה, יש להוציא את הבשר מהמקרר כשעה לפני שמכינים אותו, על מנת שיגיע לטמפרטורת עבודה. בשר קר או קפוא יתכווץ ויתקשה כאשר הוא מונח על הגריל.
*את משטח הצלייה יש לשמן על מנת שהבשר לא ידבק אליו וכך יתפרק בהיפוך.
*כשצולים בשר על פחמים, יש לצלות רק כאשר הפחמים נהיים אפר לבן. אם תצלו על אש גלויה או בחום גבוה, הבשר ישרף והשומן יקבל צבע שרוף וארומה לא נעימה.
*לאחר שצליתם, התאפקו דקה-שתיים ורק אז תחתכו ותגישו. זאת על מנת שהבשר יגיע למרקם טוב יותר ולטמפרטורת אכילה סבירה.


As I stated on "The Barbecue List" post, Baladi company have launched a new series called "the butchery of Baladi" and I decided to serve their perfect burgers with sauces based on recipes from the Weber's big book of burger cookbook with slight changes.

But before we get to the sauces, here are some tips from Baladi to handle the meats right just before our independence day:
*The meat must be thawed a day before the roast in a controlled manner in the fridge.
*Before roasting, take the meat out of the fridge for an hour, so it will get to a working temp. Too cold or frozen meat will shrink and harden once placed on the grill.
*The grill surface must be oiled so the meat won't stick to it and fall apart when trying to flip it.
*When roasting on coals, make sure the coals turned into white ash. If you grill on visible fire or too hot coals, the meat will burn and the fat will get a burnt color and unpleasant aroma.
*After grilling, wait a minute or two and then cut and serve. This in order to let the meat get to a  better texture and reasonable eating temperature.

toasting buns צריבת לחמניות

בורגר עם רוטב 1 - Burger with sauce 1


בורגר עם רוטב 2 - Burger withe sauce 2



ועכשיו להגשת הבורגרים, מצורפים שני מתכונים נפלאים:
תכינו את הרטבים קודם ורק אז גשו להכנת ההמבורגר, על מנת שהבורגר לא יתקרר לכם.
את הלחמניות רצוי לחצות ולצרוב את החלק הפנימי שלהן כדקה, וזאת על מנת לקבל קרום פנימי קשה המעניק קריספיות ללחמניה מצד אחד ומצד שני סופג את המיצים של הרטבים, אך לא הופך את הלחמניה לספוגית.

לרוטב 1, מספיק ל-3-4 בורגרים:
1/3 כוס מיונז
2 כפות קטשופ
4 מלפפון חמוץ בחומץ קטנטנים - קורנישים , קצוצים דק
1 כף בצל סגול, קצוץ דק

מערבבים היטב. מורחים את הרוטב על חצי אחד של הלחמניה (לא לשכוח לצרוב את פנים הלחמניה לפני המריחה ממש לפני שהבורגרים מוכנים כדקה על צידם הפנימי), מניחים מעל חסה ומעל פרוסות עגבניה, מניחים את הבורגר ומעל סוגרים בלחמניה ומגישים.

לרוטב 2, מספיק ל-6-8 בורגרים:
1 כוס פלפל קלוי מצנצנת, לנגב היטב בנייר סופג
1 שן שום
1 כוס מיונז
1/2 כפית פלפל שחור

במעבד מזון קוצצים היטב את שן השום והפלפל הקלוי. מוסיפים למעבד המזון את המיונז והפלפל השחור ומעבדים היטב.
מורחים על צד אחד של הלחמניה (לא לשכוח לצרוב את פנים הלחמניה לפני המריחה ממש לפני שהבורגרים מוכנים כדקה על צידם הפנימי), מניחים את הבורגר, מעל גרגר נחלים וסוגרים בחצי השני של הלחמניה ובתאבון!

And now to serve the burgers, here are two wonderful recipes:
Make the dressings and only then the burgers. so you won't serve them cold.
It is recommended to split the buns and give them a nice toast on their inner side, and that is in order to get a crispy texture on one hand and absorb the juices on the other without getting a soggy bun.

Sauce 1, suffice for 3-4 burgers:

1/3 cup mayonnaise
2 Tbsp. ketchup
4 tiny pickles in vinegar - cornich, chopped finely
1 Tbsp. red onion, chopped finely

Mix well. Spread on one side of a burger bun (don't forget to toast it just before the burgers are ready for about a minute on their inner side), place lettuce, tomato and then the burger and close with the other side of the bun. Serve and Enjoy!

Sauce 2, suffice for 6-8 burgers:

1 cup roasted peppers in a jar, wipe with paper towel
1 garlic clove
1 cup mayonnaise
1/2 tsp. black pepper

In a food processor process the roasted peppers with the garlic clove. Add the mayo and black pepper and process well. Spread on one side of a burger bun (don't forget to toast it just before the burgers are ready for about a minute on their inner side), place burger, watercress and close the bun and serve.