11/19/2017

הטבעוני של מיקי ולחמעג'ון - Miki's vegan & Lahmajoun

בס"ד

לחמעג'ון טבעוני vegan lahmajoun

כמה פעמים בחודש יוצא לנו לקנות ממגוון הסלטים של מעדני מיקי, בעיקר את הסלט קולסלאו שלהם שלטעמי הוא הכי טעים בשוק. מעדני מיקי יצאו בסדרת סלטים חדשה - סדרה ים תיכונית טבעונית ואני החלטתי להגיש עם זה לחמג'ון טבעוני.

We usually buy from Miki delicatessen, mostly their coleslaw salad that to me is the best on the market. Miki delicatessen have gone with a new series of salads - a middle eastern vegan series and I've decided to serve with it vegan lahmajoun.


yasso miki delictessen מעדני מיקי טבעוני יאסו

הסדרה החדשה של מעדני מיקי שנחתה אצלי בבית לסיקור כוללת שישה סלטים בהשראת המטבח הים תיכוני. הסדרה החדשה נקראת סדרת יאסו והמוטו שלה: "דברים טובים באים באריזות קטנות".

The new series of Miki delicatessen that I got to review contains 6 salads inspired by the middle eastern cuisine. The new series is called Yasu and its motto is: "Great things come in small packages".

בין הסלטים בסדרת יאסו החדשה תמצאו:
טחינה סלק - הסלט הזה מתבסס על הממרח מהמטבח היווני - הפנזרוסלטה. הממרח היווני המקורי מורכב מסלק ויוגורט כבשים, אולם מעדני מיקי טבענו את הממרח והכינו אותו עם סלק וטחינה גולמית.
דעתי: הטחינה טעימה והולכת מעולה עם המאפה שהכנתי.
פאווה - ממרח אפונה יווני, מעין חומוס יווני עם טעם ומרקם שאמור להזכיר חומוס, אך עם טוויסט קטן.
פלפלים קלויים - סלט צבעוני המשקף את הצבעוניות במטבח הים תיכוני עם טעם מעושן של הפלפלים הקלויים.
דעתי: טעמנו בבית , אך לא אהבנו את הטעם. הסלט מעט חריף ולי מרגיש שחסר בו משהו שהכול ישתלב יחד.
טחינה פלפלים - מבוסס על הממרח היווני הקרוי טירוקפטרי העשוי במקור עם גבינה ופלפלים ופה הפכו אותו לטבעוני על ידי שימוש בטחינה גולמית.
טחינה פטרוזיליה - סלט שבקרוב יעלה על המדפים. סלט טחינה בשילוב פטרוזיליה טרייה.
אג'דה - ממרח שגם כן יעלה בקרוב על המדפים הוא האג'דה. היוונים הידועים כאוהבי שום היו מרוצים מהממרח הזה העשוי מתפוחי אדמה ושום.

מחירי הסלטים נעים בין 7.90 ש"ח ל-9.90 ש"ח. המוצרים כשרים בהשגחת הרב לנדא.

Among the salads on the Yasoo new series you will find:
Beetroot tahini - a salad based on a spread from the Greek kitchen named Pantzarosalata which is originally made with beetroot and Sheep yogurt but in this vegan version it is made with raw tahini.
My opinion: The tahini was tasty and went well with my pastry.
Fava - a Greek peas spread, kinda like a Greek hummus with a flavor and texture that should resemble hummus, but with a tiny twist.
Roasted peppers - colorful salad just like the colorful middle eastern cuisine with a smoky flavor from the roasted peppers.
My opinion: We tried it and didn't like it. The salad is a bit spicy and I think something was missing in order to connect all of the ingredients together.
Peppers tahini - based on the Tirokafteri Greek spread which is originally made with cheese and peppers and here they made it vegan using tahini.
Parsley tahini - a product that will be available on the shelves soon. A tahini salad with fresh parsley.
Skordalia - a spread that will also be available soon on the shelves. The Greeks are known for their love of garlic and they will be pleased with this potato and garlic spread.

The prices of the salads are ranging between 7.90 NIS to 9.90 NIS. The products are kosher by Rabbi landau.


 
לחמג'ון טבעוני בלי בשר No meat vegan lahmajoon

החלטתי להכין בצק בסגנון הפיתה ההודית צ'אפאטי, אבל קמח כוסמין ולהגיש אותו בסגנון של לחמעג'ון, אבל גרסה שמתאימה לטבעונים עם פטריות בליווי הטחינה עם הסלק של מיקי שהולך מצויין יחד.


המרכיבים (יש לאכול טרי!):
1 כוס קמח כוסמין 70%*
1/4+1/8 כוס מים

לתבשיל:
1 כף שמן זית
7 פטריות שמפיניון  ללא רגליים (כ-390 גרם), שטופות, מיובשות וקצוצות היטב במעבד מזון
1 בצל, קצוץ
1 כפית פטרוזיליה יבשה
2 שיני שום, קצוצות
1 עגבניה, קצוצה דק
1/4 כפית כמון
1/2 כפית מלח
קמצוץ פלפל שחור 
קמח לקימוח המשטח

להגשה: טחינה רגילה או טחינת סלק

*אם יש לכם קמח כוסמין מלא או אחוז אחר, פשוט הוסיפו לאט את המים עד שנוצר בצק (הבצק יוצא דביק).

אופן ההכנה:
מכינים את הבצק:
לשים במעבד מזון את הקמח והמים וללוש כ-5-7 דקות. מניחים לבצק לנוח כ-20-30 דקות. 
מכינים את התבשיל:
מחממים שמן במחבת. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שמזהיב. מוסיפים את הפטריות והשום ומטגנים עוד כ-5 דקות על אש בינונית. מוסיפים את הפטרוזיליה, העגבניה, הכמון, המלח והפלפל ומבשלים עוד 2-3 דקות ומניחים בצד.

מחממים תנור ל-200 מעלות, חימון עליון.
אחרי שהבצק נח, מחלקים את הבצק ל-5 חלקים ומרדדים כל חלק לעלה דק על משטח מקומח (חשוב לעבוד עם משטח מקומח).
מחממים מחבת עד שהיא מאוד חמה ומוציאה אדים. כשהמחבת חמה, מנמיכים את האש לאש בינונית, מניחים עליה עיגול בצק וכשמתחילות להיווצר מעין בועות (הבצק מתחיל להתנפח מעט) הופכים לצד השני. מוחצים בעזרת מרית את הבצק ומשאירים להתבשל כחצי דקה-דקה ומוציאים. מכינים כך את יתר העיגולים.
על כל צ'אפאטי מורחים מהתבשיל, מעבירים לתנור ואופים כ-5 דקות בחלק העליון של התנור. חותכים לעיגולים או משאירים כך ויוצקים מעל טחינה. בתאבון!


I've decided to make a dough kind of like the Indian pita - Chapati and serve lahmajoun style, but with spelt flour and in a vegan way with mushrooms accompanied by the new beetroot tahini of Miki which goes well with it.

Ingredients (Eat fresh!):
1 cup  70% spelt flour*
1/4 cup + 1/8 cup water

Topping:
1 Tbsp. olive oil
7 champignon Mushrooms, without stems )about 390 gram), rinsed, dried and chopped finely in food processor
1 onion, chopped

1 tsp. fried parsley
2 garlic cloves, chopped
1 tomato, finely chopped
1/4 tsp. cumin
1/2 tsp. salt
pinch of black pepper

Flour for dusting

serve with regular tahini or one from the new series


*If you have whole spelt flour or other percentage, just add enough water to create a dough (the dough is sticky).

Preparation:
Prepare the dough:
Knead the flour and water in a mixer for about 5-7 minutes. Set aside to rest for 20-30 minutes.

Prepare the topping:
Preheat oil. Add onion and fry until golden. Add mushrooms and garlic and fry for about 5 minutes on medium heat. Add parsley, tomato, cumin, salt and pepper and cook for 2-3 minutes.


 Preheat oven to 200C/392F upper heating.

After the dough have rested, Divide the dough into 5 parts and roll into thin rounds in a well floured surface. 
Preheat a pan and once hot and showing steams, lower the heat to medium and place one chapati. When bubbles start to appear, flip to the other side and press with a spatula and cook for 30 seconds to 1 minute. Continue so with rest of the dough and then spread with topping, Bake at the upper level of the oven for about 5 minutes and  cut into sizes or serve as is and pour on top tahini.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use