1/27/2025

עונת הנשירה - גורמים, תובנות וטיפים להקטנת הנשירה

בס"ד




נשירת שיער מהווה מטרה של ממש, לגברים ונשים כאחד, כאשר כ-20-25% מהגברים בישראל חווים נשירת שיער משמעותית עוד בשנות העשרים לחייהם, וכ-50% מהגברים עד גיל 50 סובלים מדרגות שונות של התקרחות אנדרוגנטית, כלומר הקרחה גנטית.





בקרב ציבור הנשים בישראל, התופעה נפוצה פחות, אך עדיין מהווה מטרד בקרב 15-20% בקרב נשים, בעיקר אחרי גיל המעבר, עקב שינויים הורמונליים.


 

ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, אמרה כי: "כשליש מהאוכלוסייה בישראל סובלת מנשירת שיער בשלב כלשהו במהלך החיים, אם כי דרגת החומרה משתנה מאדם לאדם בהתאם לגורמים גנטיים, הורמונליים, סביבתיים ובריאותיים״. 


לדבריה: "נשירת שיער היא תופעה נפוצה המשפיעה פסיכולוגית על גברים ונשים כאחד. היא יכולה להיות זמנית או קבועה, להתפתח לאט או להופיע פתאום, צלקתית או הפיכה ומושפעת מגורמים רבים". 

 

ד"ר אקרמן מסבירה מה הם הגורמים הפופולריים העלולים להוביל לנשירת שיער, ותובנות בנושא: 

 

גנטיקה: הגנטיקה משחקת תפקיד משמעותי בהתקרחות, כאשר הינה הגורם הנפוץ ביותר להתקרחות בנשים וגברים.

 

שינויים הורמונליים: שינויים ברמות ההורמונים בעקבות הריון, גיל המעבר, גיל ההתבגרות או בעיות בבלוטת התריס יכולים לגרום לנשירה.

 

תזונה וחסרים תזונתיים: מחסור בברזל, אבץ, ויטמינים כמו B12, ויטמין ועוד, עלולים להוביל לנשירה. בנוסף, גם דיאטות קיצוניות או תזונה לא מאוזנת עלולים להשפיע על נשירת השיער.

 

מתח נפשי: מתח, חרדה ולחץ נפשי יכולים להאיץ את קצב נשירת השיער.

 

מחלות רקע ועקירת שיער: מחלות כמו אנמיה, סוכרת, ומחלות אוטואימוניות משפיעות על בריאות השיער. וישנן גם תסמונות כמו טריכוטילומניה (תלישת שיער), המשפיעות באופן ישיר.

 

שימוש בתרופות: תרופות מסוימות, כגון כימותרפיה, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות ללחץ דם וגלולות למניעת היריון עשויות להביא לנשירת שיער.

 

ד"ר אקרמן מסבירה: "ישנם כמה סוגי נשירת שיער: התקרחות תורשתית (אנדרוגנטית) - מאפיינת בעיקר גברים, אך קיימת גם אצל נשים. נשירת שיער הדרגתית מהקרקפת, עם דפוס אופייני.

 

נשירת שיער כתוצאה מטלוגן אפלוביום - נשירה מוגברת שמתרחשת לאחר מצב של לחץ, טראומה פיזית או נפשית, כמו לידה או ניתוח או בגלל חסרים תזונתיים. 

 

כמו כן קיימות גם נשירות מסוגים שונים כמו נשירה מסוג אלופציה אראטה(Alopecia Areata): מחלה אוטואימונית שגורמת לאובדן שיער באזורים מוגבלים, שעלול להתפשט (אבל זה הפיך), נשירה שקשורה למחלות של הקרקפת ונשירת שיער צלקתית". חשוב להבין שהטיפול בנשירה משתנה מאד מסוג לסוג ולכן בכל מקרה של נשירת שיער יש להגיע לאבחון ובירור אצל רופא עור בקופ"ח- ולא לבנות על ד"ר טיקטוק לאבחון.

 

לדברי אקרמן: "יש משקל כבד בטיפול ותחזוקת השיער שיכולה להוביל להקלה בנשירה או להחמרה. לכן מומלץ בכל מקרה של נשירה משמעותית לבצע בדיקות דם, ולבדוק על חוסרים תזונתיים קיימים, בעיות הורמנליות או מצבים רפואיים אחרים העלולים לגרום לנשירה. 

 

עוד מוסיפה ד״ר אקרמן: "תזונה מאוזנת חשובה לאין שיעור! תזונה עשירה בחלבונים, ויטמינים ומינרלים תורמת לבריאות השיער. כדאי לכלול מזונות עשירים בברזל, אבץ, ביוטין, חומצות שומן אומגה-3 וויטמינים מקבוצת B. כמו כן ניהול מתח ולחץ: פעילות גופנית, מדיטציה ותרגילי נשימה יכולים לסייע בניהול לחץ נפשי, המשפיע על קצב נשירת השיער. במקרים של נשירת שיער יש להמנע מהפעלת לחץ מכאני על השיער (כמו פאנים ותסרוקות שמותחות את השיער) אבל אין מה לחשוש מחפיפות או מסירוק של השיער- זה לא מחמיר נשירה״.

 

עוד מסבירה אקרמן: "השוק רווי פתרונות תרופתיים להקלה בנשירת שיער ופתרונות טכנולוגיים.  שימוש בתכשירים טיפוליים איכותיים כמו: מוצרי קרסטס, מינוקסידיל, תרופות מרשם כמו פינסטריד, ותוספי תזונה יכולים לסייע. יש להתייעץ עם רופא עור כדי להבין איזה טיפול מתאים. כמו כן קיימים טיפולים רפואיים חדשניים וטכנולוגיים, כמו PRP (הזרקת טסיות דם), מזותרפיה והזרקת גורמי גדילה חדשניים מסוג אנטאג', הזרקת שיער סינתטי והשתלת שיער הופכים לנפוצים יותר. מה שחשוב לדעת זה שהיום הרבה יותר מבעבר יש מה לעשות ויש איך לשפר את המצב- בעיקר כשהטיפול מתחיל בסמוך להופעת הנשירה". 

 

טיפים לטיפוח יומיומי להקטנת נשירת השיער:

1. המנעות ממשיכות מוגזמות -

הימנעו ככל הניתן ממשיכה חזקה בשיער - פחות צמות או קוקו הדוק, העלולים להחליש את זקיקי השיער.

2. שימוש בתכשירים עדינים -

בחרו שמפו ומרכך המתאימים לסוג השיער ואינם מכילים חומרים מייבשים, כמו סולפטים.

3. הגנה מפני השמש וחום -

קרינת השמש וכן חימום חזק, עלולים לפגוע בשיער.

4. יש להתחיל לטפל מייד כמרגישים נשירה-

התחילה לכם נשירה? דאגו לטפל בה בהקדם - ישנם מגוון של טיפולים יעילים, פנו למומחה לקבלת פרטים. 

 

לסיכום אומרת ד"ר אקרמן: "אם נשירת השיער אינה פוחתת תוך מספר חודשים, או אם היא גורמת לאי-נוחות ולדילול בולט, מומלץ לפנות לרופא עור. איבחון נכון חשוב על מנת להבין את הסיבה לנשירה ולהתאים טיפול אפקטיבי. נשירת שיער היא תהליך טבעי ומחזורי, אבל אם היא מחמירה ומובילה לשינוי משמעותי בצפיפות השיער, חשוב להבין את הגורמים לה ולטפל בהתאם".

 

מצ"ב סרטון הסבר מד"ר להבית אקרמן: https://youtube.com/shorts/b-mCpyK6uFA?si=KkBI_VriR9rJY5zx

 צילום: יח״צ 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use