בס"ד
באיקאה ביקרתי רק פעמיים, ובפעם האחרונה שביקרנו באיקאה בראשון לציון, ביקרנו במזנון הבשרי שם וטעמנו מהקציצות השוודיות שהתגלו כפשוט מעולות וטעימות, ולכן הייתי חייבת לשחזר ולהכין אותן בבית.
באיקאה ביקרתי רק פעמיים, ובפעם האחרונה שביקרנו באיקאה בראשון לציון, ביקרנו במזנון הבשרי שם וטעמנו מהקציצות השוודיות שהתגלו כפשוט מעולות וטעימות, ולכן הייתי חייבת לשחזר ולהכין אותן בבית.
I only visited twice in Ikea Israel, and on our last visit we tried the Swedish meatballs that were so tasty, that I had to try and recreate them at home.
אני אוהבת לשוטט בחנויות לבית, ובפרט חנויות למטבח. כרגע אני פוקדת על בסיס כמעט שבועי את חנות ה"מקס סטוק", מי שלא מכיר אולי כדאי לא להתחיל בזה :-) . חנות מדהימה עם מבחר עצום למוצרי לבית, יצירה ועוד במחירים שווים, רק לפני שבועיים קניתי שם צנתרים מצויינים לזילוף.
טוב אני יכולה לדבר שעות על חנויות כאלה, אז בכל מקרה נחזור לענייננו.
I like to wander around home improvement stores, and especially in kitchen-related stores. There is a shop in Israel called Max stock, an amazing shop that has variety of home products, creativity, recreation and more. I love this shop so much, I visit it almost every week and just two weeks ago I bought a nice set of piping nozzles.
Well I can talk about those kind of places for hours, so back to our business.
חיפשתי באינטרנט מתכון לקציצות השוודיות של איקאה, אך לא הצלחתי למצוא גרסה כשרה לקציצות בשר של איקאה שמצאה חן בעיניי.
בסופו של דבר מצאתי מתכון באנגלית ששיניתי בו די הרבה דברים, על מנת שיהיה כשר ולפי מה שהיה נראה לי.
יצאו קציצות בשר שוודיות ברוטב חום מדהימות ומאוד טעימות!
I searched online Swedish meatballs recipe, but I didn't manage to find a kosher version of Ikea's Swedish meatballs I liked.
So eventually I found this recipe and had to change it a lot, so it will suit my Kosher needs and make it as I think.
I made a wonderful and delicious Swedish meatballs with brown sauce.
במתכון ישנו שימוש בהל, תבלין שמעולם לא השתמשתי בו. חיפשתי במגוון סופרים ולא מצאתי, ידעתי שבשוק בטח יהיה, אך לא רציתי להיכנס לשוק באותו זמן, מה גם שזה לא היה בכיוון שלי, ובסופו של דבר מצאתי בניצת הדובדבן.
I had trouble finding cardamom in the supermarkets, so I finally found it on nature store in my area.
המרכיבים ל-50+ קציצות שבדיות ברוטב חום:
1 כף מרגרינה או ממרח מזולה
1 בצל גדול, קצוץ דק
5 לחם רגיל או מלא, רטוב ולא סחוט, מופרד מהקרום
2 ביצים L
1 ק"ג בשר בקר טחון
כ-200 גרם שומן כבש (אופציונלי)
1 כפית מלח
1 כפית אגוז מוסקט טחון
1 כפית הל
1 כפית פלפל שחור
שמן קנולה לטיגון
לרוטב:
2 כפות ממרח מזולה דל קלוריות או מרגרינה
1/3 כוס קמח
1 ליטר ציר בקר (השתמשתי בציר קנוי קנור ופעלתי על פי ההוראות)
1/2 כוס ריץ' קצפת
כף מיץ לימון סחוט
אופן ההכנה:
מערבבים יחדיו בכוס את הריץ' ומיץ הלימון ומניחים בצד.
ממיסים במחבת את כף מזולה ומטגנים את הבצל עד שהוא רך ואז מניחים בצד להתקרר. מערבבים את הבקר ביחד עם הבצל. מפוררים את הלחם לבקר, מוסיפים הל, מוסקט, מלח, פלפל וביצים ומערבבים. במידה ומוסיפים את השומן אז מטגנים אותו במחבת (בלי שום דבר נוסף, רק השומן) עד להזהבה משני הצדדים, קוצצים דק עד כמה שאפשר ומערבבים ביחד עם הבקר הטחון. יוצרים קציצות ומניחים בצד. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות משני הצדדים. במידה והשמן מלוכלך מדי, להחליף לחדש ולהמשיך לטגן. בסוף לנקות את המחבת מהלכלוך והשמן, להמיס בתוכה 2 כפות מזולה ולהוסיף את הקמח ולטגן תוך כדי ערבוב עד שהקמח נהיה חום (לוקח כמה דקות). ברגע שהקמח חום, מוסיפים את ציר הבקר ומערבבים עד שהכול נמס. מוסיפים את כדורי הבשר, מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ-10 דקות. מוסיפים את הריץ' קצפת, מערבבים ומבשלים מכוסה עוד 5 דקות. מורידים את הכיסוי ומבשלים עוד 5 דקות לצמצום והסמכת הרוטב וזהו.
Ingredients:
1 Tbsp. margarina or Mazola spread
1 larg onion, finely chopped
5 whole or regular slices of bread, rinsed and not drained, separated from the crust
2 L eggs
1 kilo minced beef meat
about 200 gram lamb fat (optional)
1 tsp. salt
1 tsp. ground nutmeg
1 tsp. ground cardamom
1 tsp. black pepper
canola oil for frying
1 Tbsp. margarina or Mazola spread
1 larg onion, finely chopped
5 whole or regular slices of bread, rinsed and not drained, separated from the crust
2 L eggs
1 kilo minced beef meat
about 200 gram lamb fat (optional)
1 tsp. salt
1 tsp. ground nutmeg
1 tsp. ground cardamom
1 tsp. black pepper
canola oil for frying
Sauce:
2 Tbsp. Mazola spread or margarine
1/3 cup flour
1 liter beef stock (I used bought one)
1/2 cup rich whipping cream
1 Tbsp. squeezed lemon juice
2 Tbsp. Mazola spread or margarine
1/3 cup flour
1 liter beef stock (I used bought one)
1/2 cup rich whipping cream
1 Tbsp. squeezed lemon juice
Preparation:
Mix together the rich whipping cream and lemon juice and set aside.
Melt in a pan 1 Tbsp. of margarine and fry the onion until soft and then set aside to cool. Then mix it with the ground beef. Crumble the bread and add to the meat. Add cardamom, salt, pepper, nutmeg and eggs and mix.
If you decided to add the lamb fat, fry it on its own until golden on both sides and then cut it finely and mix with the ground beef. Make meatballs and set aside.
Heat the oil in the pan and fry the meatballs on both sides. If the oil is not clean, throw and use clean oil. Then clean the pan from the oil, add two tablespoons of margarine and melt. When melted, add the flour and mix. Cook until the flour turns into brown (will take couple of minutes), and when it is brown, add the beef stock and mix until all melted.
Add the meatball, cover and cook on low heat for 10 minutes. Add the rich whipping cream mixture and mix. Cook for another 5 minutes covered and then take off the lid and cook another 5 minutes to thicken the sauce and that's it.
Mix together the rich whipping cream and lemon juice and set aside.
Melt in a pan 1 Tbsp. of margarine and fry the onion until soft and then set aside to cool. Then mix it with the ground beef. Crumble the bread and add to the meat. Add cardamom, salt, pepper, nutmeg and eggs and mix.
If you decided to add the lamb fat, fry it on its own until golden on both sides and then cut it finely and mix with the ground beef. Make meatballs and set aside.
Heat the oil in the pan and fry the meatballs on both sides. If the oil is not clean, throw and use clean oil. Then clean the pan from the oil, add two tablespoons of margarine and melt. When melted, add the flour and mix. Cook until the flour turns into brown (will take couple of minutes), and when it is brown, add the beef stock and mix until all melted.
Add the meatball, cover and cook on low heat for 10 minutes. Add the rich whipping cream mixture and mix. Cook for another 5 minutes covered and then take off the lid and cook another 5 minutes to thicken the sauce and that's it.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!