11/13/2018

ביקור בטורא וסיור חנוכה - Tura visit & Hanukkah tour

בס"ד



שבוע שעבר הוזמנתי לביקור כיפי ומרתק בין עצי הזית של יקב טורא, לרגל אירועי חנוכה שיתקיימו במקום ללא תשלום והשקת שמן הזית מהמסיק המתקיים בימים אלה.


Last week I was invited to a fun and fascinating visit among the olive trees of Tura winery, to celebrate the upcoming Hanukkah events taking place on site and launching the olive oil harvested these days.







התחלנו את היום במרפסת של המדינה, המקום שממנו ניתן להשקיף כמעט על כל מדינת ישראל היפה. שמענו מפי מדריך הטיול על עץ הזית, על העובדה כי ארץ ישראל מתאימה מאוד לגידול זיתים וכל שנה שנייה ניתן לעשות מסיק (קטיף זיתים). למדנו איך בעבר היו מכינים שמן (אותן שתי אבנים גדולות שהיו מונחות זו על גבי זו, ובהמה או אדם היו מזיזים את המוט המחובר לאבן התחתונה וכך נכתשו הזיתים) וגילינו כי עץ הזית ייחודי בכך שניתן להשתמש בו עד תום (את העלים ניתן לשרוף, את הגפת - הגלעינים, הקליפה ויתר הפסולת, שנשארו לאחר סינון הזיתים הכתושים, נתנו למאכל בהמות ולהסקה).

We started the day on Israel's lookout, the place you can see almost the entire beautiful country of Israel. We heard from our tour guide about the olive tree, about the fact that Israel is much suited for growing olives and that each second year you can harvest the trees. We learned how oil was formed in earlier days (using two large stones that lay one on top of the other, and an animal or a human used to move a rod that was attached to the lower stone, thus crushing the olives). And we discovered that the uniqueness of the olive tree is that it can be used to the fullest (the leaves can be burned, the pestilence - the seeds, the shell and the rest if the waste, which remained after the filtration of crushed olives, fed to animals and heating).





מהמרפסת של המדינה המשכנו לעבודת כפיים קטנה. הגענו לכרם הזיתים השייך לארז ו-ורד בן סעדון, בעלי יקב טורא הממוקם בישוב רחלים שבשומרון. הכרם משתרע על כ-300 דונם וממוקם על גדות נחל שילה. בין הזנים שתמצאו במקום, תוכלו למצוא את ה: פישולין, פיקואל, ברנע, סורי וארבניקה.
צפינו בעבודת המסיק המתבצעת על ידי מנערת - מכונה האוחזת בגזע העץ ומנערת אותו, תוך כדי שכמה פועלים מכים בענפי העץ, על מנת לגרום לזיתים ליפול והתנסנו במסיק ידני.
את הזיתים חשוב להעביר לבית הבד בהקדם, אחרת רמת החמיצות שלהם תהיה מאוד גבוהה.

From Israel's lookout, we continued to small manual labor. We arrived at the olive grove which belongs to Erez and Vered Ben Sa'adon, owners of Tura winery, located in Rehelim settlement in Samaria. The vineyard covers 300 hectares and is located on the banks of the Shilo river. Among the variety of olives, you will find Fisholin, Picual, Suri, and Arvenica.
We watched the harvest that was done using a trunk shaker - the machine grabs the tree by its stem and shakes it, while workers hit the branches to make the olives fall and we tried harvesting manually.
It is essential to move the olives to the olive press as soon as possible. Otherwise, their level of acidity will be very high.




בישראל, שמן זית איכותי נמדד לפי צורת הכבישה ורמת החמיצות. כבישה קרה (חימום הזיתים עד טמפרטורה של 37-38 מעלות) אומנם תפיק פחות שמן מהזיתים, אך מבחינה בריאותית היא יותר טובה, מכיוון שחימום השמן מזרז את ההתחמצנות שלו.
כמו כן, רמת החומציות (כלומר רמת חומצות השומן בשמן) מעידה על טיבו של השמן. שמן עד 0.8% נחשב לשמן איכותי כתית טהור, עד 1% נחשב לכתית ומעבר נחשב לאינו ראוי למאכל אדם.
שמן שנקנה כמה שיותר קרוב למסיק, נחשב לשמן בריא יותר (את זאת ניתן לדעת רק על ידי מעבדה או בית הבד), אך חריף יותר בטעמו.

שמן הזית של יקב טורא הינו שמן זית כתית מעולה המיוצר על ידי מספר זנים שנבחרו בקפידה, המעניקים לו רמת חמיצות של 0.3%, תודות לגידול בהר הזוכה לכמות גשמים מכובדת ולטמפרטורה נמוכה במשך כל השנה.


In Israel, the quality of olive oil is measured by the type of pressing and the level of acidity.
Cold pressing (heating the olives up to 37-38 Celsius) will produce less oil than when heating the olives to a higher temperature since heating releases more oil, but it is less healthy because it speeds up the oxidation process.
Also, the level of acidity (i.e., the level of fatty acids in oil) indicates the quality of the oil. Up to 0.8% is considered high-quality extra virgin olive oil, up to 1% is considered and beyond is considered unworthy for human consumption.
Oil bought as close as possible to the harvest is considered to be healthier than the ones that aren't close to the harvest. You can only tell if the olives are from the ones that were close to the harvest by a laboratory or in the oil press. But be advised that the close the oil is to the harvest time, the stronger the taste.

The olive oil of Tura winery is an extra virgin olive oil which is produced by some selected species, which give it a 0.3% acidity level due to mountain growth, which receives respectable rainfall and low temperature throughout the year.











המשכנו לבית הבד של יקב טורא, שהינו בית בד ירוק המשתמש בכל מרכיבי העץ. ראינו את התהליכים אותם עובר הזית מרגע המסיק עד לקבלת אותו נוזל צהוב, איכותי ובריא. ערכנו טעימת שמן קטנה ויצאנו לסעוד את ליבנו במרכז המבקרים של יקב טורא, המארח לרוב קבוצות לטעימות יין ולרגל חג החנוכה, אתם מוזמנים למרכז המבקרים של יקב טורא ללא תשלום לטעימת יינות ושמן. ולראשונה, ניתן יהיה לבקר בבית הבד של יקב טורא בשילה. כמו כן, ניתן להזמין ארוחה בשרית או חלבית בתיאום מראש ולרכוש ממגוון היינות והשמן במקום או באתר http://www.turawinery.com/he כשרות היין והשמן: בד"ץ בית יוסף, OU, הרב אונגר ורב הישוב רחלים.
כל הפעילויות יתקיימו ב-3-6.12 בין השעות: 8:00-17:00, בתיאום מראש בלבד, לתיאום: יקב טורא - 02-6508882 ורד - 0527966613

We then headed to the oil press of Tura Winery which is a green oil press, meaning it uses all of the elements of the olive tree. We have seen the processes that the olive undergoes from the time of the harvest until it turns into that yellow, high quality and healthy liquid.
We tasted some of the oils and continues to the visitor center of Tura winery, which usually hosts groups for wine tasting, and to celebrate Hanukkah, you are invited to the visitor's center on Rehalim settlement to taste wine and oil free of charge. And for the first time, it will be possible to visit the olive press of Tura Winery in Shilo. In addition, you can order a meat or dairy meal prior to visiting and purchase from a variety of wines and oils on site or at http://www.turawinery.com. The wines and oils are kosher by Badatz Beit Yosef, OU, Rabbi Unger and Rabbi of Rechalim.
All activities will take place between the 3-6 of December from 8:00 AM-5:00 PM, by reservation only! For coordination: Tura Winery - 02-6508882, Vered - 0527-966613

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use