1/22/2019

מרק עדשים ירוקות וסיפור - Green lentil soup & a story

בס"ד


מרק העדשים הזה מזכיר לי נשכחות מהודו. כשהיינו בטיול בהודו, מכיוון שאנחנו שומרי כשרות, ידענו שאנחנו הולכים להתקיים תקופה על אכילת פירות, ירקות, עדשים ואורז.
מעולם לא אכלתי כל כך הרבה פירות כמו שיצא לנו לאכול בהודו, חוץ מבחג הט"ו בשבט כמובן.



This lentil soup reminded me of India. When we were traveling in India, since we only eat kosher, we knew we are going to eat for a while only fruits, vegetables, lentils and rice.
I've never eaten so much fruit as we did in India, well except Tu Bishvat holiday of course.



סך הכול די מסתדרים עם האוכל הזה, במיוחד כשלומדים לבשל אותו במגוון צורות אחרות. אולם עדיין היינו בודקים אם במקרה כן ניתן למצוא אוכל כשר, חוץ מביקור בבית חב"ד שלא בכל מקום היה זמין.
לאט לאט גילינו מגוון מוצרים כשרים מגלידת בן אנד ג'ריס, האגן דאז, שוקולד הרש'יז, פרינגלס והשוס בשבילנו - נוטלה כשרה! רק הכנו לעצמנו מעין פיתות עיראקיות עם מים וקמח שקנינו שם וניפינו עם נפה שהבאנו מהבית.


עד היום הפרינגלס שאכלנו שם, מעלה בי נשכחות לאותם ימים - היינו ברישיקש ואני חליתי ולקחתי את השפעת בצורה קשה שלא יכולתי לזוז מהמיטה כי קדחתי מחום. אז מה עשו בינתיים משפחתי? מדי פעם יצאו קצת לטייל וכשחזרו, נשנשנו קצת פרינגלס מול הטלוויזיה שלרוב לא עבדה, כי הקופים היו מכרסמים את הכבלים.
יש לציין כי רוב המוצרים שמגיעים מארה"ב כמו הגלידות וההרשיז ועוד, היו די יקרים בהודו, אפילו יותר מישראל, ומכיוון שאנחנו ניסינו לעשות טיול חסכוני, ויתרנו על התענוגות האלה.
אם נהנתם מהחוויות שלי, מוזמנים להציץ ולהירשם לעמוד האינסטגרם שלי לתמונות וחוויות נוספות.



Overall we got along pretty well, especially when you learn how to cook things in a variety of ways. However, we still checked if by any chance there is kosher food out there, besides Beit Chabad that isn't found in every place.
Slowly we discovered many kosher products such as Ben&Jerry's ice cream, Hagen Dazs, Hershey's chocolates, Pringles and the one thing that was a huge find for us - kosher Nutella! We just made our own Iraqi pitas with water and flour we bought there and sifted in a sieve we brought from home.

The Pringles we ate there keeps bringing me to the days we spent in Rishikesh, and I was so sick, burning up with a fever that I could barely get out of bed. So what did my family do at the time? They sometimes went for a little walk, and when they returned, we ate Pringles in front or the TV that most of the time didn't work, because the monkeys ate the cables (true story!).
I must say that most of the kosher products from the US are quite expensive, and since we were looking for on the budget trip, we skipped those privileges.
If you enjoyed my experiences, you're welcome to follow me on my Instagram account for more photos.

 


בכל מקרה, אני אישית מאוד אוהבת עדשים והמתכון כאן הוא מאוד פשוט, כי עדשים ממש לא צריכות יותר מזה.
אם בכל זאת מתחשק לכם לאכול תבשיל קצת יותר מתובלן, מוזמנים לנסות את המתכון הזה לתבשיל עדשים או מג'דרה.
ואם במקרה מעניין אתכם לקרוא על נפלאות העדשים, מוזמנים להציץ ברשומה: 7 סיבות למה כדאי לצרוך עדשים.

המרכיבים:
ככף שמן זית
1 בצל, קצוץ
2 כוסות עדשים ירוקות*
כ-1.5-2 כפיות מלח
7 כוסות מים

אופן ההכנה:
מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצל כ-2-3 דקות, עד שמזהיב. מדי פעם מערבבים.
מוסיפים את העדשים, מערבבים ומוסיפים 5 כוסות מים ואת המלח. מביאים לרתיחה וברגע שרותח, מנמיכים את האש ומבשלים עם מכסה כ-40 דקות.
לקראת סוף הבישול, בודקים אם יש צורך בעוד מים ובודקים את התיבול. אני הוספתי 2 כוסות מים ומסיימים לבשל עם מכסה.
בתאבון!

*ניתן לשטוף את העדשים, אך אין חובה. אני אישית בדקתי את העדשים מחרקים וגם שטפתי אותם וטוב שכך, כי מצאתי ביניהם אבנים קטנות.


Anyway, I personally love lentils, and this recipe is straightforward since lentils don't really need much to be tasty.
If you are still looking for a bit of more flavorful recipe, check out my lentil casserole or mujaddara recipe.
And if you want to read more about the remarkable qualities of lentils, check out this 7 facts why you should eat lentil.


Ingredients:
About 1 Tbsp. olive oil
1 onion, chopped
2 cups green lentils*
About 1.5-2 tsp. salt
7 cups water

Preparation:
Preheat oil in a pot. Add the onion and fry for 2-3 minutes, until golden. Mix occasionally.
Add the lentils, mix and add the 5 cups of water and salt.
Bring to a boil and once boiling, lower the heat and cook with a lid for about 40 minutes.
Towards the end of cooking, check to see if more water is needed and if so, add the extra 2 cups of water, check for seasoning and finish cooking with a lid.
Enjoy!

*You can wash the lentils, but it is not mandatory. I check the lentils from bugs, so I also rinsed them and good for that, since I found small rocks between the lentils.

2 תגובות:

  1. What's up, just wanted to mention, I loved this
    post. It was helpful. Keep on posting!

    השבמחק

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use