בס"ד
"כל הזמן רק מתוק מתוק, מה היא לא אוכלת אוכל אמיתי?"
אף אחד עוד לא שאל אותי את זה, אבל בטח כולכם חושבים ככה :-) .
"כל הזמן רק מתוק מתוק, מה היא לא אוכלת אוכל אמיתי?"
אף אחד עוד לא שאל אותי את זה, אבל בטח כולכם חושבים ככה :-) .
"Sweets sweets all the time, doesn't she eat regular food?"
No one asked me that question yet, but you're probably all thinking that :-) .
כמובן שהכול בצחוק :-) וכן אני מכינה גם אוכל רגיל ולא רק מתוקים, אבל לרוב בבישול אני פשוט זורקת לסיר ומה שיצא יצא, מקווה לטוב.
I'm joking of course :-) and I do make regular food and not just sweets, but mostly when I cook, I just through to the pot and hope for the best.
אז הפעם החלטתי לנסות לשחזר את הכרוב של סבתי.
בעבר היא הייתה מספקת לנו משלוחים גדולים וטעימים של הכרוב האדום שלה.
אין לי אפשרות לדעת את המתכון המקורי, מכיוון שהזכרון של סבתא לא במיטבו, ולכן נשאר לי רק לנסות לשחזר לפי הטעמים ולפי מה ששמעתי בעבר שכך היא הכינה.
So this time I have decided to recreate my grandmother's cabbage.
Back in the days when my grandmother was in great shape, my grandmother sent us huge and delicious deliveries of her red cabbage.
I don't know the original recipe, because my grandmother's memory isn't at its best, so I tried to recreate by the flavors and by what I heard about the recipe back then when she prepared it.
כמות הכרוב קטנה לעומת כמות הדג שהספיקה ל-4 אנשים ולכן אם אתם מתכוונים להגיש עם הדג, מומלץ להגדיל את כמויות הכרוב.
The quantity of the cabbage is small compared to the quantity of the fish that sufficed for 4 people, so if you are going to serve it with the salmon, double this recipe.
המרכיבים:
לכרוב:
לכרוב:
2 כפות שמן זית
2 גזרים בינוניים-גדולים
כרוב קטן-בינוני
חצי קופסת רסק עגבניות (=130 גרם)
1 כפית מלח
1/4 כפית כורכום
1 כפית פפריקה מתוקה
3 שקיות סוכרזית שוות ערך ל-4.5 כפיות (ניתן להמיר לסוכר)
קמצוץ פלפל שחור
לסלמון:
כורכום
מלח
פלפל שחור
חצי שקית סוכרזית שווה ערך ל-3/4 כפית (ניתן להמיר לסוכר)
אופן ההכנה:
לכרוב:
מפרידים את הכרוב לעלים, שוטפים כל עלה וחותכים לרצועות.
מקלפים את הגזר, שוטפים וחותכים לקוביות.
מחממים בסיר את השמן וברגע שהשמן חם מוסיפים את הכרוב והגזר ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-5 דקות.
מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים ומערבבים היטב.
מנמיכים את האש לא בינונית ומבשלים עם מכסה כ-20 דקות או עד רמת הריכוך הרצויה, מדי פעם מערבבים.
חשוב לבשל בסיר עם תחתית טובה שהאוכל לא נדבק וכעקרון אני לא הוספתי מים בכלל, אבל אם אתם מרגישים שיש צורך אז תוסיפו מעט.
לסלמון:
שוטפים את חתיכות הסלמון במים.
שמים מעט מים שיכסו תחתית של מחבת ועליה שמים את חתיכות הסלמון עם העור למטה.
מפזרים מעל מעט מהכורכום, הפלפל, המלח והסוכרזית ומורחים על הסלמון עם היד או בעזרת שקית.
מבשלים עם מכסה בין 10-15 דקות, תלוי בגודל הסלמון.
אם הסלמון קטן, תבדקו כבר אחרי 10 דקות אם הסלמון מוכן - זה חשוב על מנת שהסלמון לא יתייבש.
מפרידים את הכרוב לעלים, שוטפים כל עלה וחותכים לרצועות.
מקלפים את הגזר, שוטפים וחותכים לקוביות.
מחממים בסיר את השמן וברגע שהשמן חם מוסיפים את הכרוב והגזר ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-5 דקות.
מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים ומערבבים היטב.
מנמיכים את האש לא בינונית ומבשלים עם מכסה כ-20 דקות או עד רמת הריכוך הרצויה, מדי פעם מערבבים.
חשוב לבשל בסיר עם תחתית טובה שהאוכל לא נדבק וכעקרון אני לא הוספתי מים בכלל, אבל אם אתם מרגישים שיש צורך אז תוסיפו מעט.
לסלמון:
שוטפים את חתיכות הסלמון במים.
שמים מעט מים שיכסו תחתית של מחבת ועליה שמים את חתיכות הסלמון עם העור למטה.
מפזרים מעל מעט מהכורכום, הפלפל, המלח והסוכרזית ומורחים על הסלמון עם היד או בעזרת שקית.
מבשלים עם מכסה בין 10-15 דקות, תלוי בגודל הסלמון.
אם הסלמון קטן, תבדקו כבר אחרי 10 דקות אם הסלמון מוכן - זה חשוב על מנת שהסלמון לא יתייבש.
Ingredients:
For the cabbage:
2 Tbsp. olive oil
2 medium-large carrots
1/2 package tomato paste (=130 gram = 4.58 oz. )
1 tsp. salt
1/4 tsp. turmeric
1 tsp. paprika
3 bags sweetener equals for 4.5 teaspoons (can be replaced in sugar)
pinch of black pepper
For the cabbage:
2 Tbsp. olive oil
2 medium-large carrots
1/2 package tomato paste (=130 gram = 4.58 oz. )
1 tsp. salt
1/4 tsp. turmeric
1 tsp. paprika
3 bags sweetener equals for 4.5 teaspoons (can be replaced in sugar)
pinch of black pepper
Salmon:
turmeric
salt
black pepper
about 3/4 tsp. sweetener (can be replaced with sugar)
turmeric
salt
black pepper
about 3/4 tsp. sweetener (can be replaced with sugar)
Preparation:
For the cabbage:
Separate the cabbage leaves, rinse and cut into stripes.
Peel the carrots, rinse and cut into cubes.
Preheat oil in a pot and when the oil is hot, add the cabbage and carrot and cook for 5 minutes, mixing occasionally.
Add the tomato paste and seasoning and mix well.
Lower the heat to medium heat and cook with a lid for 20 minutes or until it reaches the desired softness, stirring occasionally.
It is important to have a pot with non-stick bottom and basically I didn't add any water, but if you feel there is a need of water then add a bit.
For the cabbage:
Separate the cabbage leaves, rinse and cut into stripes.
Peel the carrots, rinse and cut into cubes.
Preheat oil in a pot and when the oil is hot, add the cabbage and carrot and cook for 5 minutes, mixing occasionally.
Add the tomato paste and seasoning and mix well.
Lower the heat to medium heat and cook with a lid for 20 minutes or until it reaches the desired softness, stirring occasionally.
It is important to have a pot with non-stick bottom and basically I didn't add any water, but if you feel there is a need of water then add a bit.
For the Salmon:
Rinse the salmon.
Cover the bottom of a pan with a bit of water and place the salmon in it, with the skin down.
Sprinkle a bit of turmeric, salt, pepper and sweetener and spread with your hands or a nylon bag.
Cook with a lid for 10-15 minutes, depending on the size of the fish.
If the salmon is small, check to see if it is ready after 10 minutes - it is important to check so the salmon will not dry.
Rinse the salmon.
Cover the bottom of a pan with a bit of water and place the salmon in it, with the skin down.
Sprinkle a bit of turmeric, salt, pepper and sweetener and spread with your hands or a nylon bag.
Cook with a lid for 10-15 minutes, depending on the size of the fish.
If the salmon is small, check to see if it is ready after 10 minutes - it is important to check so the salmon will not dry.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!