1/07/2019

עוגות בראוניס מוס אישיות - Individual brownie mousse cakes

בס"ד



רציתי לפנק בארוחת שישי בקינוח פרווה טעים וקל להכנה, והחלטתי להכין עוגות בראוניז אישיות עם מוס שוקולד-קפה מעל.
I wanted to pamper my family on Shabbos with a non-dairy Parve dessert that is also easy to make, so I made these delicious individual brownie cakes topped with chocolate-coffee mousse.



המרכיבים ל-5 יחידות:
100 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
1/4 כוס שמן
1/2 כוס סוכר
2 כפות קמח
2 ביצים L

למוס:
100 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
כ-1 כוס קצפת צמחית
1 כפית קפה נמס או לפי הטעם (ניתן להשמיט אם לא אוהבים)
לעיטור: עוגיות אוראו או עוגיות אחרות שאוהבים

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות, טורבו.
ממיסים יחדיו את השוקולד והשמן במיקרו. יש להמיס בפולסים של כ-20-30 שניות ולערבב אחרי כל הפעלה, על מנת לא לשרוף את השוקולד.
כשהשוקולד והשמן מעורבבים היטב יחד, מוסיפים את הסוכר והקמח ומערבבים. מוסיפים את הביצים, מערבבים היטב ומעבירים לתבניות האישיות.
מעבירים לאפייה באמצע התנור ואופים בין 25-30 דקות או עד שקיסם המוכנס לאמצע העוגה יוצא עם פירורים לחים.
מוציאים מהתנור ומניחים לעוגות להתקרר.

מכינים את המוס:
ממיסים את השוקולד במיקרו ביחד עם ככף קצפת צמחית והקפה נמס. שוב יש להמיס בפולסים, על מנת לא לשרוף את השוקולד.
מערבבים היטב וכשהתערובת אחידה, מניחים לה להתקרר. מקציפים את יתרת הקצפת לקצפת יציבה. מכניסים פנימה את השוקולד שקורר ומקפלים לתערובת אחידה.
אם תוסיפו את תערובת השוקולד כשהוא לא מספיק קר לקצפת מוקצפת, תקבלו שברי שוקולד ואז הזילוף לא יצליח לכם. מעבירים לשקית זילוף עם צנתר מועדף ומזלפים על העוגות.
נותר לי עוד מוס שאותו העברתי לכוסות אישיות, למי שרוצה להתפנק רק מהמוס.
מגישים עם חצי עוגיית אוריאו או עוגייה אחרת שאוהבים ולבריאות! שומרים במקרר עד ההגשה

Ingredients for 5 units:
100 gram bittersweet chocolate, broken to pieces
1/4 cup oil
1/2 cup sugar
2 Tbsp. flour
2 L eggs

Mousse:
100 gram bittersweet chocolate, broken to pieces
about 1 cup double cream
1 tsp. coffee powder or according to flavor (optional)
For garnish: halved Oreo cookies or your favorite cookies

Preparation:
Preheat oven to 180C, Turbo.
Melt the chocolate and oil in a microwave safe bowl. Melt in intervals of 20-30 seconds and mix after each interval. Otherwise, you might burn the chocolate.
Once the mixture is unified, add in the sugar and flour and mix. Add the eggs, mix well and transfer to individual paper liners.
Bake on the middle rack of the oven for 25-30 minutes, or until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out with a few wet crumbs.
Take out of the oven and let cool.

Prepare the mousse:
Melt the chocolate with about 1 tablespoon of double cream and the coffee powder in a microwave safe bowl. Again, melt in intervals so that the chocolate won't burn.
Mix well and when the mixture is unified, let it cool. Whip the cream until it is steady. Pour the chocolate mixture to the whipped cream bowl and fold it to the cream. If you add the chocolate mixture to the whipped cream when it is not cold enough, you will get chocolate pieces inside the batter, and you won't be able to pipe it properly.
Transfer to a piping bag with a nozzle and pipe on the cakes. I had some leftovers from the mousse which I transfered to individual cups, in case someone wants only the mousse. Garnish with halved cookies and enjoy! Keep in the fridge until serving time.
 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use